Exista cu adevarat fericire dupa divort?

1
De Maria Dima
21 sept. 2019

Oare chiar sunt oamenii mai fericiti dupa ce ies dintr-o relatie urata? De vreme ce divortul rezolva cauza principala a suferintei, am zice un DA raspicat. Insa studiile arata ca persoanele divortate inregistreaza totusi niveluri mai mari de stres. Fericirea si linistea visate nu vin asa usor imediat dupa ce ai semnat actele.

Casnicie nefericita? Lumea spune ca ai doua solutii: stai si induri sau iti iei bagajul si pleci.

Fara indoiala, e mai usor de zis decat de facut. Insa, mai mult de atat, la cat de complexe sunt relatiile noastre, nu este deloc corect sa ne rezumam la 2 actiuni, ambele exhaustive si absolute.

Fiecare relatie e unica, fiecare provocare cu care va intalniti e diferita. Ce este pentru un cuplu un motiv serios de ruptura poate fi doar un mic obstacol in drumul altuia. Asadar, aproape de fiecare data exista mai multe solutii decat inghititul in sec sau plecatul de acasa.

In acelasi mod, decizia de a ramane nu e echivalenta cu suferinta eterna, asa cum nici divortul nu garateaza fericirea deplina.

Cate cupluri, atatea povesti

Gandeste-te ca noi toti eram altfel inainte de a fi in relatie. Am venit cu bagaje diferite, ne-am ratacit in alte aeroporturi ale sufletelor si, uneori, nici nu am trecut de verificarea de la security.

Apoi, am crescut impreuna cu alti oameni. Ne-am modelat si ne-am ajustat dupa nevoile lor, ale varstei si ale familiei.

De ce este divortul mai bun decat o casatorie nefericita?

Acum, cand te afli in fata deciziei de a lasa totul in urma, nu face din divort un tel si nu romantiza in niciun fel drumul care ti se asterne in fata dupa ce hotatarea ta sau a instantei este finala. Uite la ce sa te astepti:

Divortul este unul dintre cele mai perturbatoare evenimente din viata ta

S-ar putea sa aduca la suprafata dureri nebanuite pana acum sau sa scoata din tine o latura mai neplacuta, insa la baza ei tot suferinta este. Fiecare ruptura doare, fiecare rana va avea procesul sau unic de vindecare, asa ca da-ti timp pentru asta.

Ce face o femeie puternica dupa divort?

Divortul iti da libertatea de a trai singura sau alaturi de cineva nou, insa autonomia ta nu e absoluta

Asta desigur in cazul in care ai copii. Chiar daca divortezi, tatal copiilor tai o sa ramana o parte din viata, iar asta nu trebuie sa fie negociabil. Tot ce-ti construiesti mai departe, trebuie sa tina cont de realitatea unor responsabilitati impartite.

Divortul iti poate da sansa sa faci lucruri la care ai renuntat dupa casatorie

Te va ajuta sa te reconectezi la tine si sa-ti umpli zilele conform propriilor dorinte pe care in trecut, atunci cand erati impreuna, le-ai pus pe pauza.

Desigur, si reluarea unor obiceiuri sau inceperea unor activitati total noi necesita o caruta de curaj. Chiar si cele mai simple, ce tin de iesirea de una singura din casa sau inscrierea la un curs fara partener, te pot provoca asa cum nu ti-ai fi inchipuit inainte.

Maria Vigheciu: „Exista viata dupa divort”

Daca divortul nu e o reteta garantata pentru fericire, atunci s-ar putea ca nici casnicia sa nu fie singura sursa a amaraciunii in care te scalzi

De vreme ce relatiile sunt o parte atat de importanta a vietii noastre, nici nu e de mirare ca influenteaza barometrul fericirii fantastic de mult. Insa, de multe ori, e foarte usor sa confundam starea noastra de nemultumire generala cu nefericrea datorata casniciei.

Uita-te in stanga si-n dreapta pentru a vedea daca poti repera si alte surse care te seaca de energie si te fac sa vezi negru in fata ochilor, ca serviciul, viata sociala etc.

Daca relatia de cuplu este intr-adevar deteriorata, cauta indicii in profunzime

Sunteti incompatibili in mod natural sau asa ati devenit de-a lungul timpul? Chiar s-a intamplat ceva de neiertat? Mai exista o urma de comunicare intre voi si ati putea face un efort pentru a o intari si a va apropia din nou?

Daca mai e ceva de facut pentru voi, daca mai ai o ultima lupta de dus, fa-o. Apeleaza la ajutor specializat la nevoie si tine cont ca nimic nu se schimba peste noapte. Inarmeaza-te cu rabdare, dar si cu un plan de actiune de care sa va tineti in mod activ.

Daca singura optiune e plecarea, atunci, si in cazul asta, ai nevoie de un plan de evacuare. Raspunsurile la intrebarile de mai sus o sa-ti aduca si solutiile necesare pentru a incepe sa-ti recladesti fericirea. Timpul nu le rezolva pe toate daca nu te preocupi de asta si nu faci din multumirea ta sufleteasca o prioritate!

Foto: Shutterstock.com.