Divortul Millennials: sunt tinerii mai predispusi sa se desparta dupa ce isi achizitioneaza o locuinta impreuna?

1
De Alice Papuc
16 feb. 2023

Cu totii ne gandim ca achizitionarea unei locuinte este o miscare inteligenta, o investitie de viitor. Dar ce faci cand aceasta achizitie se realizeaza in cuplu? Este fiecare cuplu pregatit sa faca acest pas?

Tinerii din generatia Millennials sunt tot mai ingrijorati cu privire la viitor, privindu-l cu scepticism si nesiguranta. Acesta este un fapt tot mai cunoscut in studiile realizate de catre cercetatori. Mai mult decat atat, cetatenii romani sunt tot mai preocupati de achizitionarea unei locuinte. Acestea fiind spuse, chiar daca tinerii din generatia Millennials se afla intr-o relatie de lunga durata, ei aleg sa investeasca in locuinte, chiar in detrimentul casatoriei. Cu toate acestea, achizitionarea unei locuinte poate fi o presiune la care nu orice cuplu rezista. Fenomenul este atat de des intalnit, incat incepe sa prinda si o denumire distincta: „divortul millennials”.

Motivul pentru care tinerii aleg sa lase casatoria in plan secundar

Conform datelor de la Oficiul National de Statistica, numarul de cupluri care locuiesc impreuna este mult mai crescut decat numarul de cupluri care se casatoresc. Acest lucru nu ar trebui sa te surpinda, tinand cont de situatia economica actuala: tinerii pun mult mai mult accent pe achizitionarea unei locuinte decat pe casatorie. Preturile pentru organizarea unei nunti sunt, in prezent, cu cel putin 20% mai ridicate decat in anii anteriori. Acestea fiind spuse, costurile unei nunti sunt similare cu un avans pentru un credit ipotecar.

Stresul te face sa iti vezi partenerul intr-un mod negativ, potrivit unui nou studiu

Achizitionarea unei locuinte – un proces chiar atat de anevoios?

Achizitionarea unei locuinte in cuplu presupune o presiune destul de ridicata. Primul pas presupune o planificare financiara pe termen lung. Economiile sunt extrem de importante si, bineinteles, trebuie sa te gandesti ce faci in cazul in care apar situatii neprevazute.

De asemenea, ai nevoie sa porti anumite discutii serioase cu partenerul tau: cat de important este pentru voi sa achizitionati o locuinta? Sunteti dispusi sa faceti anumite sacrificii? Ce faceti in cazul in care unul dintre voi ramane fara job?

Toate aceste variabile vor fi luate in calcul. De asemenea, urmeaza drumuri la banci, vizionari si multe alte consultari. Procesul este atat de semnificativ si presupune un angajament pe termen lung. Iar atunci cand tinerii aleg sa se desparta si sa isi vada fiecare de drumul lui, procesul este comparabil cu un divort, mai cu seama „divortul generatiei millennials”.

3 aspecte pe care trebuie sa le discutati daca aveti banii la comun in cuplu

„Divortul Millennials” – achizitionarea unei locuinte chiar poate duce la despartire?

Nu te poti baza pe anumite date cand te gandesti la acest aspect. Totul tine de tine si de partenerul tau, de cat de solida este relatia voastra. Recomandarea generala ar fi sa nu va grabiti. Discutati serios despre toate aspectele importante. Fiti deschisi unul cu celalalt si, mai important decat atat, sinceri cu voi insiva: iti doresti cu adevarat sa te muti cu partenerul tau la casa voastra, sau iti doresti doar sa scapi de plata unei chirii si sa devii proprietara? Daca tinzi doar sa iti doresti o locuinta, la modul general, poate ca ar trebui sa mai stai pe ganduri.

Lucrurile se schimba atunci cand cei doi parteneri locuiesc impreuna: intervin anumite rutine si tabieturi proprii. Discuta despre aceste lucruri si fii sigura ca iti cunosti partenerul suficient de bine. Poate ca te intelegi bine cu acesta atunci cand lucrurile sunt roz, dar stiti sa gestionati si situatiile mai dificile? Ce faceti atunci cand acestea intervin? Relatia de cuplu nu este niciodata doar lapte si miere, asa ca pregateste-te si pentru aceste situatii.

Relatia de cuplu si bugetul. Cum sa porti conversatia despre bani cu partenerul tau

Bineinteles, exista si posibilitatea ca lucrurile sa fie din ce in ce mai bune odata ce va mutati impreuna: sa organizati seri de jocuri, cine romantice si sa aveti propria voastra rutina. Acele lucruri mici, de zi cu zi, va pot consolida relatia. Fii pregatita insa si pentru situatii mai tensionate: stresul zilnic, investitia financiara majora, modul in care va impartiti cheltuielile si perioada de acomodare in cuplu. Invata sa gestionezi toate aceste aspecte impreuna cu partenerul tau.

Foto: depositphotos.com