Stresul te face sa iti vezi partenerul intr-un mod negativ, potrivit unui nou studiu

1
De Alice Papuc
15 oct. 2022

Care sunt efectele stresului intr-o relatie? Conform cercetatorilor, stresul te face sa iti vezi partenerul intr-un mod negativ. Iata de ce!

Stresul poate afecta fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Performanta la locul de munca, prieteniile si chiar relatia cu partenerul pot fi impactate de nivelul de stres din viata ta. Dar cum iti afecteaza stresul, mai exact, relatia de cuplu?

 

Studiul demarat de cercetatori

Cercetatorii au analizat aceasta intrebare intr-un nou studiu publicat in jurnalul „Social Psychological and Personality Science”. Cercetarea releva cel putin un impact al stresului: acesta te face sa iti vezi partenerul intr-un mod negativ. Chiar si atunci cand partenerul nu are de-a face cu situatia care produce stres in viata ta.

Esantionul ales in cadrul studiului a constat in 79 de cupluri heterosexuale, proaspat casatorite. Lisa Neff, coautor al studiului, sustine ca motivul alegerii tinerilor proaspat casatoriti este pentru ca „acestia inca se afla in faza lunii de miere” si este mai posibil ca ei sa isi vada partenerul intr-un mod mai pozitiv.

Pentru o perioada de zece zile, tinerii au fost responsabili ca, la finalul fiecarei zile, sa isi inregistreze propriul comportament versus comportamentul partenerului.

5 semne tulburatoare ale relatiei toxice pe care nu ar trebui sa le ignori niciodata

Rezultatele studiului

Cea mai importanta constatare a studiului este acea conform careia stresul are un mod aparte de a-i face pe oameni sa observe comportamentele negative ale partenerului, mult mai mult decat cele pozitive. Confrom Lisei Neff „persoanele care au raportat ca au experimentat evenimente de viata mai stresante in afara relatiei lor, cum ar fi probleme la locul de munca, au fost mai susceptibile sa observe daca partenerul lor s-a comportat intr-un mod necuviincios”. Pe termen lung, Lisa releva faptul ca acest stres va afecta relatia de cuplu.

Cuvinte toxice pe care nu trebuie sa i le spui partenerului tau

Un alt aspect important al studiului este acela ca rezultatele nu sunt bazate doar pe o simpla zi grea, incarcata, ci pe un stres acumulat in timp. Astfel, daca stii ca esti intr-o periaoda stresanta in viata ta, ar trebui sa discuti cu partenerul si sa il informezi despre starea ta.

Concluzii

Urmatoarea etapa pentru cercetatori este sa demareze un studiu pe un esantion mai complex, astfel incat sa observe ce se intampla si in cazul cuplurilor care au trecut de faza de proaspat casatoriti. „Faptul ca am gasit aceste efecte intr-un esantion de proaspat casatoriti vorbeste despre cat de puternice pot fi efectele stresului”, adauga Lisa.

Semne ca inteligenta este principalul lucru care te atrage la un barbat

Acum, daca ai citit acest studiu si stii ca esti intr-o perioada stresanta, incearca sa fii mai atenta la modul in care gestionezi relatia de cuplu. Incearca sa ii oferi prezumtia de nevinovatie partenerului tau si sa iti amintesti aspectele pozitive din relatia voastra. De asemenea, incearca sa gasesti cai potrivite de gestionare a stresului, atat individual, cat si in cuplu.

Foto: depositphotos.com