Fericirea sta in a avea mai putine, nu mai multe lucruri

1
De Roxana Harcovei
17 aug. 2018

Goana dupa materialism ne influenteaza viata in mod negativ. Daca avem o bicicleta, ne dorim o masina mica, dupa care una mai mare, mai apoi una de lux, apoi o casa, apoi o casa si mai mare si tot asa.

Intram intr-un circuit al obsesie de a avea cat mai multe. Iar apoi ne plangem ca nu avem loc pentru lucrurile pe care le detinem. Oare avem nevoie de toate aceste lucruri?! Ne fac ele cu adevarat fericiti?! Mai ales ca, in final, tot nemultumiti suntem, tanjind dupa ce are vecinul sau prietenul si sfarsind prin a cumpara din ce in ce mai multe lucruri.

De ce nu suntem fericiti astfel? Pentru ca mereu va aparea ceva nou, ceva mai bun, in functie de cum ne ghideaza societatea. Insa fericirea nu consta in cate lucruri detii, ci in felul in care te bucuri de lucrurile pe care le ai. Mai putin inseamna mai mult.

De fapt, suntem nefericiti pentru ca incercam sa umplem golul din inima noastra cu lucruri materiale.

Acesta este si motivul pentru care oamenii fac shopping excesiv atunci cand au stari proaste sau o stima de sine scazuta. Le plac lucrurile pe care le cumpara si cred ca daca vor detine aceste lucruri, se vor accepta si pe ei insisi, purtandu-le sau avandu-le.

Oamenii incearca sa-si cumpere, in acest fel, drumul spre fericire. Uneori consuma mai mult decat produc si se plang, in final, ca nu au suficienti bani. Cred ca aceasta este o pofta biologica iluzorie. Personal, am observat agitatia in care traim, toata lumea alearga zilnic dupa mai mult, dupa ceva nou, niciodata nu se multumeste cu ceea ce are.

Am impresia ca este o dependenta, una de a fi programati sa fim vesnic nemultumiti. Si suntem incurajati in acest sens prin tehnologie si informatie. Fie printr-o reclama, fie printr-un profil de instagram sau o noutate de pe facebook. Toate aceste iluzii ne spun ca viata noastra trebuie sa fie una perfecta.

Ceea ce ne aduce intr-adevar fericirea este minimalismul.

Pe care il intelegem prin reducerea detaliilor inutile, se axeaza pe esenta, simplitate, calitate. Insa, inainte de toate, minimalismul este, pentru unii, un stil de viata. Minimalismul inseamna sa traiesti doar cu lucrurile de care ai nevoie cu adevarat, sa traiesti echilibrat. De asemenea, rearanjarea vietii din toate punctele de vedere este primul pas catre minimalism.

Cum poti face asta? Iata cateva idei care te pot ajuta:
Cheltuieli

Minimalismul presupune sa cumparam putin si de calitate, nu mult si prost. Cumpara exact ceea ce ai nevoie si cat ai nevoie, nu mai mult.

Garderoba

Cu cat avem mai multe piese vestimentare, cu atat nu reusim sa le purtam pe toate. Cu siguranta le purtam cel mai mult pe cele care ne plac sau sunt de calitate. Cumpara putine haine, care sa iti placa foarte mult si de care sa fii incantata. Cumpara-ti piesele vestimentare de care stii ca ai nevoie intr-adevar, nu pentru ca sunt reduceri si crezi ca vei avea nevoie vreodata de acea haina.

Retelele de socializare

Petrece cat mai putin timp posibil acolo. Cu cat stai mai mult sa-i privesti sau admiri pe altii, cu atat ai mai putin timp pentru viata ta. Urmareste oameni care te inspira si iti ofera o viziune mai profunda asupra lucrurilor cu adevarat importante.

“Daca nu ai timp sa faci ceea ce conteaza, macar inceteaza sa mai faci ceea ce nu conteaza chiar deloc.” — Courtney Carver

Casa si lucrurile din ea

Amenajeaza-ti casa cu lucrurile cu adevarat necesare. Nu mai tine covoare vechi sau draperii de care nu mai ai nevoie. Daca nu le folosesti acum, nu le vei mai folosi niciodata. In ceea ce priveste vesela, la fel, nu ai nevoie de sute de piese, achizitioneaza-ti vesela in functie de membrii familiei si un set separat pentru oaspeti. Aspectul minimalist pe care il putem da locului in care traim ne relaxeaza pentru ca totul este mult mai luminos si placut cu lucruri putine, dar de folos.

“Fa loc pentru lucrurile care conteaza indepartandu-le pe cele care nu-si au rostul.” — Brian Gardner

Oamenii din viata noastra

Indeparteaza-te de oamenii care nu-ti fac bine, nu are rost sa-i tii langa tine daca nu te fac fericit. Nu e mai bine sa ai oameni de calitate in jurul tau, care sa te inspire si sa iti dea o perspectiva mult mai frumoasa si echilibrata asupra vietii?!

“Aproape orice va functiona din nou daca-l scoti din priza pentru cateva minute. Inclusiv tu.” — Anne Lamott

Foto: By Far Shoes