Iubirea in era Tinder: Pe cine sa aleg!?

1
De Lavinia Tautu
17 oct. 2018

Dating, speed dating, platforme de dating online… alegeri, alegeri, alegeri. Cateodata parca incerci marea cu degetul. Vorbesti si te intalnesti cu mai multe persoane… pana la urma traim in lumea vitezei, de ce nu ar fi la fel si in cea a datingului?

Azi iesi la o intalnire, maine la alta si tot asa. Esti la un click distanta de urmatorul „potential” partener. Te gandesti frecvent ca „balta are mult peste” si tu vrei sa prinzi pestele cel mai mare.

Si totusi… te chinuie putin intrebarea, de ce sunt tot singur/a? Din moment ce ma intalnesc cu atatea persoane, de ce nu intalnesc „acea persoana”…”the one”.

Normal ar fi ca, daca avem de unde sa alegem, sa ne fie mai usor. Nu mai traim in vremea in care alegerea partenerului era limitata si nici relatiile nu se mai construiesc pe criterii economice.

Avem numeroase optiuni… cat de greu poate sa fie?

Pai… este! Si se pare ca… tocmai faptul ca ai multe optiuni face ca alegerea sa fie si mai dificila. Hai sa ne imaginam urmatorul scenariu… stiu ca ti s-a intamplat si tie cel putin o data. Swipe right and it’s a match! Evident, criteriul este unul pur vizual, nu are sens sa ne mintim.

Incepeti sa vorbiti, discutiile merg si decideti sa va intalniti si culmea, intalnirea este una reusita. Ajungi acasa, iti doresti sa te mai vezi cu date-ul tau, insa parca… incepi sa ii cauti nod in papura. Daca te gandesti bine… parca parul nu era chiar asa de aranjat si nici incaltamintea si cureaua nu se potriveau chiar perfect!

Asta in timp ce stai cu aplicatia de dating online deschisa pe telefon! Si te gandesti ca undeva, pe acea aplicatie, este cineva care este mai „potrivit” pentru tine. Pe principiul, iarba e mai verde pe cealalta parte. Indraznesc sa spun ca iarba e mai verde acolo unde o uzi, dar uneori mintea… joaca sotron cu noi.

Pentru toate acestea exista o denumire: paradoxul alegerilor.

Initial, aceasta teorie dezvoltata de psihologul american Barry Schwartz facea referire la alegerile economice pe care le avem de realizat. Cu cat cumparatorului i se diminueaza optiunile produselor, cu atat alegerea va fi facuta mai rapid si pe criterii mai obiective, reducand astfel anxietatea cu privire la alegerea in sine.

Ulterior, s-a vazut ca si in ceea ce priveste partenerul lucrurile stau cam la fel (sigur ca sunt implicati mai multi factori in aceasta alegere): cu cat ai mai multe optiuni, cu atat mai greu este sa te axezi pe una singura. De ce? Pentru ca fiecare persoana intalnita are calitati care te atrag, precum are si defecte.

Daca se poate, ai dori toate calitatile intalnite la mai multe persoane, impachetate intr-un singur om. Ceea ce este imposibil. Ca intr-un magazin… probezi multe haine pana sa gasesti una care sa ti se potriveasca.  La fel cum iesi dintr-un magazin si iti spui ca „voi gasi ceva mai bun in celalalt”, asa faci si cu partenerul.

Si acuma vin si te intreb…

Te-ai gandit cate persoane minunate au intrat in viata ta si tu le-ai respins doar pentru ca te-ai gandit ca o sa gasesti ceva mai bun? Doar pentru ca nu ai avut curiozitatea sa le descoperi?

A fi intr-o relatie este o alegere, a fi cu cineva este o alegere, iubirea este o alegere. Decid constient sa investesc in tine –cel care esti langa mine acuma- sa te descopar, sa vad cum functioneaza lucrurile. Decid constient sa iti acord timp si curiozitate. Daca te gandesti permanent ca vei gasi ceva mai bun, sansele sunt sa ramai cu nimeni.

Sau iti vei da seama pe parcurs ca ai dat cu piciorul unor persoane potrivite si ai ramas cu cea cu care nu te potrivesti deloc. Asa ca, inainte sa iei o decizie ca acea persoana nu este pentru tine, acorda-ti sansa de a cunoaste omul din fata ta.

Foto: Shutterstock.com