„Iubirea neconditionata” iti poate distruge relatia cu partenerul. Afla de ce!

1
De Alice Moisescu
26 nov. 2018

Rabdare, toleranta? Pentru tine ce inseamna iubirea neconditionata in cuplu?

De ceva vreme, conceptul iubirii neconditionate a umplut spatiul virtual, conducand spre o stare de confuzie in viata cuplurilor si chiar spre rupturi iremediabile.

Iubire neconditionata? Singura forma de iubire neconditionata pe care am primit-o fiecare dintre noi a fost atunci cand ne aflam in pantecul mamei si atunci cand am fost copii. Astfel ca singura persoana care este capabila de iubire neconditionata este mama – ea este acolo atunci cand suntem neajutorati, cand avem nevoie de sprijin, de iubire, de ascultare. Doar ea.

Si intrucat iubirea neconditionata este promovata excesiv si irational de cele mai multe ori, foarte multe cupluri au ajuns sa pretinda unul de la celalalt iubire fara a oferi nimic in schimb.

Interpretari eronate ale iubirii neconditionate

Iubirea nu are nicio legatura cu astfel de clisee, iar speranta nu trebuie sa fie o strategie de manipulare in cuplu. In cuplu lucrurile stau usor diferit, astfel ca iubirea este, de fapt, conditionata de dorintele sau de neputintele noastre.

„La bine si la greu” nu inseamna ca trebuie sa ne lasam partenerii sa ne raneasca fara ca noi sa reactionam. Acesta este doar un pretext pentru a ramane in relatii toxice.

Este usor sa imbratisam nepasarea, sa pretindem iubire fara sa oferim nimic in schimb si sa refuzam schimbarea, care este atat de vitala pentru multe cupluri si pentru evolutia relatiei lor.

Iubirea neconditionata in relatia de cuplu

Iubirea neconditionata este iubirea constienta, iubirea asumata, iubirea dobandita prin maturitatea emotionala.

Cand iti pasa mai mult de fericirea celui de langa tine, cand nu astepti nimic pentru ceea ce oferi… ei, bine, atunci inseamna ca oferi neconditionat.

Iubirea neconditionata presupune acceptarea celui de langa tine, acceptarea diferentelor dintre voi. Astfel ca, atunci cand nu iti doresti sa schimbi nimic la partenerul tau, cand esti tolerant, cand comunici eficient si cand empatizezi cu acesta si cu tot ce reprezinta el… doar atunci inseamna ca practici iubirea neconditioanata.

„Este in regula sa nu ai asteptari de la partener…”

A afirma ca nu ai asteptari de la partener este, din start, o iluzie! Cuplurile nu se formeaza intamplator. Se formeaza tocmai pentru ca avem asteptari de la cei cu care construim relatia: asteptarea de a ne fi bine impreuna, asteptarea de a fi sprijiniti si sustinuti de catre cineva, asteptarea de a petrece timp de calitate impreuna cu cineva, asteptarea de a forma o familie, un camin.

Ca sa nu mai vorbim de nevoi, aparte de asteptari: nevoi emotionale, nevoi sexuale, nevoi de apartenenta etc.

A afirma ca il iubesti pe cel de langa tine „asa cum este”, in conditiile in care viata ta aluneca pe o panta descendenta, suferi in exces sau depui eforturi masive sa mearga relatia nu poate duce decat la iresponsabilizarea partenerului in raport cu tine si, in cele din urma, la frustrari, rani emotionale interioare, stari de anxietate si… o relatie esuata.

Minciuna extazului iubirii neconditionate nu face decat sa intinda capcane celor care nu stiu sa diferentieze gandirea visatoare de cea realista.

Daca ne asteptam ca prin simpla idee de a fi impreuna sau de a ne casatori, sa avem parte de iubire neconditionata fara sa ne raportam la nevoia de a depune impreuna eforturi pentru bunul mers al relatiei, nu vom face decat sa sfarsim simtindu-ne neimpliniti si nefericiti.

Schimbarea in cuplu nu doar ca este necesara, ci si obligatorie. Iar aici ne referim la schimbarea constienta, rostita, asumata, consultata. Faceti-o si voi! In mod constient si sanatos pentru voi si relatia voastra!

Foto: Shutterstock.com