Primesti iubirea pe care crezi ca o meriti

1
De Teodora Tirca
21 nov. 2018

Gandeste-te la tine, la tot ceea ce esti si la tot ceea ce simti. La iubirea pe care ai primit-o sau la cea pe care ai fi vrut sa o primesti. Daca ai simtit vreodata, in adancul sufletului, ca nu meriti iubirea cuiva, aceste cuvinte sunt pentru tine.

Cel mai crud lucru pe care il poti gandi despre tine este ca nimeni nu te va putea iubi. Ca nu poti fi iubita. Este o idee infricosatoare, care ti-a trecut cu siguranta prin minte si care sper ca nu a zabovit. Dar daca inca te simti urmarita de aceasta posibilitate, s-ar putea sa-ti rapesti singura oportunitatea de a construi o relatie trainica de iubire.

Prima data cand am auzit de exercitiul propus de unii psihologi pentru a te cunoaste mai bine si pentru a descoperi care sunt acele trairi interioare care te limiteaza, l-am efectuat complet gresit. Propunerea era sa ma privesc. Asa ca ma tot uitam la imaginea mea in oglinda, si tot ce vedeam era corpul meu fizic.

Ma concentram asupra unor pistrui care nu-mi placeau, asupra parului vesnic dezordonat, asupra picioarelor pe care le-as fi vrut mai lungi. Insa tot studiindu-ma cu atentie, am observat ca am o alunita minuscula pe una dintre aripile nasului. M-au trecut fiori pe sira spinarii, intrebandu-ma daca alunita aceea a fost acolo toata viata mea fara ca eu sa fiu constienta de ea.

Dintr-odata, mi s-a parut ca fata mea arata complet diferit, doar datorita acelui detaliu minuscul pe care nu-l observasem inainte. Si mi-am dat seama ca exista posibilitatea sa nu ma cunosc deloc. Nu doar fizic, ci si emotional.

Si am inceput sa ma intreb cine sunt. Ce cred despre mine? Ce parere as avea despre mine daca as reusi sa ma desprind de trupul meu fizic si sa ma privesc din afara? Nu e deloc un proces usor, insa cu siguranta acesta este exercitiul la care s-au referit psihologii pe care ii citeam.

Vei fi iubita. Atat cat te iubesti tu pe tine

Ceilalti pot rareori vedea in tine mai mult decat vezi tu insati. Descoperindu-ti calitatile, apreciindu-le si fiind recunoscatoare pentru ele, le scoti la suprafata, le faci vizibile si le dai celor din jur ocazia sa te valoreze. Atunci cand accepti sa fii subapreciata de un iubit, iti dai, practic acordul: „Da, asa merit sa fiu tratata”.

Reflecteaza indelung asupra relatiilor tale si incearca sa-ti dai seama cum ai fost tratata pe parcursul timpului. Atunci cand cineva te-a ranit, gandeste-te cum ai reactionat, ce ti-ai spus in acel moment.

Iar daca in loc sa ceri respectul care ti se cuvenea, ai inceput sa faci mai multe eforturi pentru a-i intra in gratii, inseamna ca nu te-ai iubit suficient.

Nu te multumi cu putin

Iti va fi greu la inceput, dar trebuie sa te educi sa detectezi usor acel tip de barbat care, subtil, are tendinta de a te pune la pamant. Poate ca pune la indoiala chiar si cel mai simplu lucru pe care-l spui, poate face glume neinspirate fix atunci cand ii impartasesti ceva important despre tine sau iti creeaza impresia ca nu faci nimic bine, ca nu esti usor de iubit.

Stiu, am fost acolo: vei fi tentata sa crezi ca problema vine de la tine, ca nu esti indeajuns de buna, de frumoasa, de interesanta sau inteligenta. Dar iubirea nu ar trebui sa fie o lupta continua pentru a-l convinge pe celalalt ca meriti sa ramana langa tine. Nu ar trebuie sa fie o incercare de a demonstra ceva. Iubirea e adevarata doar atunci cand e simpla. Atunci cand nu trebuie sa faci nimic ca sa o primesti, si totusi ea te imbratiseaza cu totul, te incalzeste si te protejeaza.

Aceasta este iubirea pe care o meriti.

Foto: Shutterstock.com