8 lucruri care te vor ajuta sa depasesti sentimentul de vinovatie

1
De Cristina Tudor
28 sept. 2018

Vinovatia nu este un raspuns la tristetea sau mania altor oameni. Este un raspuns la propriile tale actiuni sau chiar la lipsa acestora. Daca vinovatia duce la schimbare, atunci aceasta poate fi utila deoarece nu mai este doar vinovatie, ci si inceputul cunoasterii si al cresterii.

Vina nu este intotdeauna un lucru rational. Este o greutate care iti va zdrobi inima fie ca meriti, fie ca nu. Iata care sunt cele mai importante sfaturi pentru a depasi sentimentul de vinovatie:

1. Un suflet care se simte vinovat, care sufera, este mult mai deschis la iubire decat un suflet dur, rece. Asadar, aceasta este chiar o veste buna. Dupa ce iti dai seama ca ai gresit inseamna ca inveti sa ai grija sa fii mai buna decat ai fost pana acum. Si, incepand de acum, poti fi.

2. Vinovatia nu este un raspuns la tristetea sau mania altor oameni. Este un raspuns la propriile tale actiuni sau chiar la lipsa acestora. Daca vinovatia duce la schimbare, atunci aceasta poate fi utila deoarece nu mai este doar vinovatie, ci si inceputul cunoasterii si al cresterii. Aceasta este cheia – directionarea sentimentelor de vinovatie initiale in actiuni pozitive. Lasa modul in care te simti sa schimbe modul in care traiesti.

3. Nu exista niciun motiv sa te simti vinovata pentru o greseala sincera. A face o greseala inseamna a fi umana. Greselile fac parte din viata – toata lumea le face si fiecare se simte uneori putin vinovat. Insa unii oameni invata din greselile lor, in timp ce altii ajung sa faca aceleasi greseli din nou si din nou. Depinde doar de tine daca alegi sa inveti din greselile tale si le folosesti in avantajul tau.

4. Daca te simti vinovata de ceva ce ai facut sau nu ai facut, atunci inseamna ca iti poti cere scuze. O scuza poate parea un semn de slabiciune, insa a avea curajul de a merge la cineva si de a spune „Imi pare rau” este o mare putere.

Citeste continuarea pe Kudika.com.

Foto: Shutterstock.com