Metoda 10/10/10 care te va ajuta sa faci mai mult loc in viata ta pentru ceea ce conteaza

1
De Irina Constantin
26 oct. 2021

Iti tot promiti de ceva vreme ca iti vei face timp pentru pasiunea sau ideea ta, dar nu reusesti niciodata sa te tii de cuvant?

Te-ai surprins de multe ori spunand „maine incep” sau „de luni, chiar ma apuc de treaba”. Dar pana cand esti dispusa sa te minti singura?

Nu trebuie sa te simti prost. Cu totii amanam lucrurile importante pentru noi, atunci cand ritmul zilnic devine prea coplesitor. Totusi, este sanatos sa observam cand se intampla acest lucru si sa luam masuri.

De exemplu, daca esti hotarata sa iti rezervi timp pentru un hobby sau pentru un proiect personal, dar nu stii cum sa incepi, poti incerca metoda celor zece minute. Functioneaza de minune!

Ce presupune metoda celor zece minute?

Metoda 10/10/10 presupune sa iti imparti timpul alocat unui anumit lucru in trei ferestre a cate zece minute. Astfel, tendinta de a spune ca nu ai timp este diminuata semnificativ.

Nu trebuie sa aloci o jumatate de ora in mijocul zilei; ar fi prea mult pentru programul tau deja foarte incarcat. Totusi, creierul se pare ca reactioneaza mult mai bine la o pauza de doar zece minute. Repetand pauza de trei ori pe zi, 7 zile din 7, vei reusi sa obtii in mod aproape magic 3 ore si jumatate doar pentru tine!

Pentru ce poti aplica metoda celor zece minute?

Pe scurt, pentru aproape orice. Poti face cate zece minute de sport, in loc de jumatate de ora legata. Poti citi cateva pagini dintr-o carte, timp de doar zece minute. Astfel, nu te vei intrerupe din rutina zilnica, ci vei lua doar o scurta pauza revigoranta, in care faci ceea ce iti place.

Baia de sunete, o noua practica wellness de incercat pentru energizare si diminuarea stresului

In mod similar, metoda celor zece minute poate fi aplicata si pentru sarcinile casnice. De exemplu, poti aloca 10 minute pentru a face ordine rapid in living sau pentru a spala cateva vase in bucatarie.

In acest mod, la finalul zilei, vei fi reusit sa te ocupi timp de jumatate de ora de activitati obositoare, de care acum nu mai este nevoie sa te ocupi. Drept consecinta, te poti bucura de seara ta!

Poti aplica metoda si pentru trei lucruri diferite?

Bineinteles! Daca ai mai multe lucruri pe lista si nu poti decide ce sa alegi, poti opta pentru trei activitati pentru care iti doresti sa ai mai mult timp. Poti aloca 10 minute rutinei tale de skincare, alte 10 minute savurarii unei mese gatite rapid de tine si inca 10 minute cititului.

Extra tip: Poti incepe cu una dintre activitati dimineata, pentru ca atunci cand te asezi la birou deja sa te simti implinita si motivata sa continui in acelasi ritm. Vei observa cum seara vei dori sa termini si ultimele zece minute, pentru a incheia ziua satisfacuta!

Ce sa ii spui si ce sa NU ii spui niciodata copilului tau atunci cand te critica

Trebuie neaparat sa fie zece minute?

Nu neaparat. Poti adapta metoda celor zece minute in functie de stilul tau de viata.

Poate ca, intr-o anumita perioada, vei putea rezerva calupuri de 15 minute, de 20 sau doar de 5. Este in regula. Asculta-ti ritmul interior. Cel mai important este sa incerci si sa incepi. Consecventa te va ajuta enorm pe parcurs!

Foto: Instagram/@helenowen