5 motive pentru a spune NU in viata de zi cu zi

1
De Irina Constantin
13 apr. 2021

De-a lungul vietii, toate am fost invatate sa asociem raspunsul „da” cu ceva pozitiv, in timp ce un „nu” este ceva extrem de nepoliticos si nepotrivit.

In realitate, ambele raspunsuri pot fi in regula, la fel cum ambele pot fi toxice. Totul depinde de situatie. Cu alte cuvinte, nu, nu este gresit sa refuzi invitatii, solicitari, rugaminti sau propuneri, atunci cand simti nevoia sa o faci.

Multe dintre noi prefera sa spuna „da”, chiar daca stiu in interiorul lor ca vor regreta acest lucru. De vina sunt presiunea din exterior, dar si tiparele pe care le-am preluat inca din copilarie. Ei, bine, aceste lucruri se pot schimba, pentru bunastarea si sanatatea ta mentala!

Iata 5 motive pentru a spune NU in situatii de zi cu zi!

1. Nu ai timp, energie sau alte resurse

Multe femei au tendinta de a se suprasolicita, acceptand mult mai multe lucruri decat pot face fara sa se epuizeze. Chiar daca, in teorie, ai putea inghesui un task in plus in program, acest lucru nu inseamna ca trebuie s-o faci.

Asadar, daca simti ca nu ai timpul sau energia necesara pentru a spune da, nu te simti vinovata atunci cand refuzi. Pe langa faptul ca te protejezi pe tine insati, ii faci o favoare si celui care a lansat propunerea; acesta va avea oportunitatea sa lucreze cu cineva care poate, intr-adevar, sa ii acorde toata atentia cuvenita.

2. Stii ca ai regreta daca ai spune da

Ai primit o propunere si, desi stiai ca vrei sa spui nu, ai raspuns totusi cu un „da” hotarat. Dupa cateva minute, deja regreti decizia, te simti obosita, stresata si irascibila.

Cu siguranta, ai trecut prin asta de cel putin cateva ori. Daca propunerea sau rugamintea primita te face sa te simti rau in orice fel si din orice motiv, stii deja ce ai de facut: spune NU!

3. Ai mai spus da inainte si nu a functionat

Aceeasi persoana ti-a propus acelasi lucru si data trecuta. Atunci ai acceptat, insa ti-ai dat seama ulterior ca nu vrei sa mai repeti experienta din anumite motive. Acum, se repeta istoria. Ai spune nu, cu siguranta, insa te simti prost sa refuzi dupa ce, data trecuta, ai acceptat.

Ei, bine, simplul fapt ca ai fost deja acolo o data si ti-ai dat seama ca nu iti doresti sa te intorci este un motiv mai mult decat bun pentru a spune NU cu fermitate.

4. Situatia nu se aliniaza cu valorile tale

Poate ca este vorba despre un parteneriat profesional sau un alt tip de colaborare cu un brand, o persoana sau o firma cu care nu rezonezi. Chiar daca nu ai nimic personal cu nimeni, simti ca valorile tale nu se aliniaza cu valorile celeilalte parti. Este un motiv serios si destul de bun pentru a spune nu. Bineinteles, intr-un fel diplomat si politicos.

5. Pur si simplu, nu vrei

Uneori, nu ai un motiv anume pentru care vrei sa refuzi ceva. Cateodata, pur si simplu, simti ca nu vrei sa faci acel lucru. Poate ca preferi sa iti petreci timpul altfel, sa prioritizezi altceva sau, pur si simplu, sa iti canalizezi energia altfel. Daca ti se intampla, este mai mult decat OK sa refuzi invitatia intr-un mod politicos, fara sa inventezi scuze false sau motive inchipuite. Sinceritatea este cea mai buna varianta – intotdeauna!

Foto: Unsplash.com.