Obiceiul matinal simplu care iti creste increderea in sine si stiinta din spatele lui

1
De Irina Constantin
30 nov. 2021

Internetul este plin de sfaturi despre cum sa ai mai multa incredere in propria ta persoana. Nu toate functioneaza.

Poate ca ai incercat sa te uiti in oglinda si sa iti spui ca te iubesti – s-a simtit fake si nu te-a ajutat cu nimic. Poate ca ai incercat sa rostesti zilnic afirmatii pentru incredere – nici ele nu au functionat prea bine. La fiecare obicei pentru increderea in sine, ai mai adaugat putina reticenta.

Totodata, poate ca prietenele tale au fost ajutate de practicile de mai sus si te-ai intrebat de ce ele nu functioneaza si pentru tine. Ei, bine, suntem diferiti si reactionam la lucruri diferite. Nimic nou, nu-i asa?

Totusi, se pare ca exista un obicei pentru increderea in sine care chiar functioneaza si se bazeaza pe stiinta. Iata despre ce e vorba!

The High Five Habit. Bate palma cu tine insati in oglinda, in fiecare dimineata!

Inainte sa privesti cu suspiciune aceasta practica, trebuie sa intelegi cum functioneaza din punct de vedere psihologic.

Mel Robbins, autoarea cartii care povesteste despre aceasta practica, spune ca obiceiul se bazeaza pe neurobica – un sistem complex de exercitii pentru creier.

„In acest tip de exercitiu, alegi o activitate de rutina, precum a te privi in oglinda in fiecare dimineata. Apoi, combini activitatea cu alte doua elemente. Este vorba despre ceva neasteptat ce iti implica simturile – un high five cu tine insati – si o emotie asociata, pe care vrei sa o simti – poate fi vorba despre incredere, forta, entuziasm si siguranta”, explica autoarea.

Cu alte cuvinte, atunci cand bati palma cu tine in oglinda (ceva ce nu faci, in mod normal), mintea va asocia actiunea cu mesajul „bravo!”, „am incredere in tine”, „poti sa o faci”, „sunt mandra de tine!”.

Ce alte beneficii iti aduce acest obicei pentru increderea in sine?

Pe langa faptul ca iti ofera incredere, high five-ul matinal iti poate aduce si mai mult entuziasm pentru ziua care incepe. Conectarea la tine te va face si mai prezenta, astfel ca vei aborda lucrurile cu autenticitate, in concordanta cu sinele tau real.

In plus, obiceiul te va ajuta sa te iubesti mai mult si sa fii mai intelegatoare cu tine, chiar si in acele zile in care te-ai fi criticat aspru si in care ai fi ramas prost dispusa pana seara.

Rutina lui Mel Robbins pentru o dimineata de succes, plina de incredere de sine

1. Ridica-te din pat cand suna alarma

Oricat de dulce ar fi acel snooze, a te trezi imediat ce suna alarma este mult mai benefic decat a trage de timp. Cand apesi butonul de amanare, nu respecti promisiunea pe care ai facut-o cu o seara inainte, cand ai setat ora la care vrei sa te trezesti. Astfel, creierul intelege ca nu vrei sa incepi ziua si ca nu esti dispusa sa fii acolo pentru tine.

2. Incearca o afirmatie care ti se potriveste

Multe afirmatii standard pot fi nepotrivite sau se pot simti fortate. De aceea, dupa ce te trezesti, pune-ti ambele maini in dreptul inimii, insipira adanc, iar pe expir spune-ti ceva ce crezi cu adevarat. De exemplu, „sunt in siguranta, sunt iubita si sanatoasa”. Gaseste formula care functioneaza pentru tine.

3. Fa-ti patul

Da, acel lucru pe care il urai cand erai mica si pe care parintii te obligau sa-l faci. Cand iti aranjezi patul in fiecare dimineata, iti arati ca esti disciplinata si ca esti o persoana care nu renunta la ea nicio clipa. Suna simplu, dar vei intelege odata ce o vei face!

5 lucruri pe care sa le stii despre intuitia ta: Cand trebuie si cand NU trebuie sa o asculti?

4. Momentul high five-ului

Acum este momentul sa te privesti in oglinda, indiferent de cum te simti. Priveste-te in ochi, respira, zambeste-ti daca simti, apoi bate palma cu tine insati. Poti pune chiar si un post it pe oglinda, care sa te ajute sa nu uiti de rutina ta niciodata.

5. Imbraca-te imediat in hiane sport sau in hainele pentru o noua zi

Chiar daca pijamalele sunt foarte comode, a ramane imbracata in ele transmite creierului „putem ramane inactivi in continuare, ziua inca nu a inceput”.

In schimb, daca te ve imbraca in echipamentul sport, vei fi motivata imediat sa faci cateva exercitii. Iar daca trebuie sa incepi sa lucrezi, imbraca-te in haine casual, in care te simti increzatoare. Este un obicei care face diferenta!

Foto: depositphotos.com