3 obiceiuri sanatoase care pot vindeca un stil de atasament anxios

1
De Mia Nicolescu
4 apr. 2022

Relatia cu parintii si cu persoanele in grija carora am fost lasati in copilarie (bunici, bone, frati si surori etc.) are un impact semnificativ asupra modului in care interactionam cu ceilalti, ca adulti.

Folosind conceptul de teoria atasamentului, ne putem identifica propriul stil de atasament, fapt ce ne ajuta sa dezvoltam relatii mai sanatoase si de lunga durata.

Unul dintre stilurile de atasament nesanatoase si chiar periculoase (intr-o relatie) este stilul de atasament anxios. Vestea buna este ca un stil de atasament anxios poate fi remediat.

„Nu stiu cine sunt”. Ce faci atunci cand nu stii cine esti, ce vrei si care iti este menirea

Care sunt semnele unui stil de atasament anxios

Teoria atasamentului a fost dezvoltata de John Bowlby, un psihanalist si psihiatru, care a studiat impactul comportamentului parintilor si ingrijitorilor asupra copiilor. In urma cercetarilor, au fost identificate patru stiluri diferite de atasament: atasament sigur, atasament anxios, atasament nesigur-evitant si atasament dezorganizat.

O persoana cu stil de atasament anxios are prezinta urmatoarele caracteristici si semne:

– stima de sine scazuta si imagine de sine negativa;

– pune partenerul si relatia pe primul loc, mai presus de propria persoana;

– este dependenta de partener;

– anxietate crescuta atunci cand nu se afla intr-o relatie;

– frica de abandon;

– frica de a nu fi suficient de bun pentru partener;

– comportament lipicios si sufocant;

– cauta in mod constant aprobarea, asigurarea si sprijinul partenerului;

– nevoia de intimitate si apropiere constanta;

– pierderea identitatii de sine, a autonomiei si a independentei.

Genul asta de comportament va fi intalnit in toate relatiile adulte. Desi caracteristicile sunt mai pronuntate in relatiile cu partenerii intimi, pot aparea si in relatiile cu prietenii sau cu colegii de munca.

Mai mult, o persoana cu stilul de atasament anxios este predispusa sa aleaga mereu partenerul gresit. Aceasta se va implica adesea in relatii cu persoane care prezinta semne ale stilului de atasament evitant, care doresc sa fie independenti, distanti si detasati emotional de partener.

Obiceiuri care pot vindeca un stil de atasament anxios

Iata 3 obiceiuri pe care le poti dezvolta pentru a trece de la un stil de atasament anxios la un stil mai sigur.

1. Fii confortabila cu tine insati

A invata sa fii confortabil ca persoana singura (atunci cand nu esti implicata intr-o relatie) este important pentru a rupe ciclul relational care nu face decat sa intareasca gandurile si mesajele negative.

2. Traseaza limite sanatoase

A fi capabila sa-ti exprimi dorintele si nevoile, precum si emotiile si sentimentele, te ajuta sa te vezi ca o persoana autonoma, nu doar ca parte a unui cuplu intr-o relatie.

3. Construieste-ti valoarea de sine

Sa stii cine esti ca persoana si sa iti constientizezi calitatile, darurilor si abilitatile cu care ai fost inzestrata ajuta la crearea unei imagini de sine pozitiva si precisa.

Foto: depositphotos.com