Pentru toti cei care m-ati intrebat cand fac un copil…

1
De Cosmina Kovacs
18 iul. 2019

Uneori avem nevoie de timp pentru a ne vindeca. Altfel, am invatat ca un om cu rani adanci nu va fi si nici nu va putea face pe cineva cu adevarat fericit. Si atunci, ce rost are?

Inainte de toate, hai sa lamurim cateva aspecte. Numele meu este Cosmina Kovács – Tudosă, am aproape 33 de ani, urmeaza sa am primul meu copil si cu siguranta ma pot numi o femeie implinita. Insa lucrurile n-au fost intotdeauna asa si nu pentru ca nu m-as fi simtit eu bine in pielea mea si pana acum, ci pentru ca intotdeauna trebuia sa apara cate cineva care sa-mi spuna ce, cand si cum ar trebui sa fac cu viata mea.

Intai a fost „Cand te mariti?”, apoi „Cand faci un copil?”, acum probabil urmeaza „Cand il faci si pe al doilea?”

Ei, bine, acestea sunt niste intrebari foarte intime. Daca esti un om crescut cu empatie si bun simt, nu pui NICIODATA asemenea intrebari. Stii de ce? Pentru ca pana la un moment dat aveam in plan sa nu ma casatoresc. Am vazut ce inseamna o casatorie intre doi oameni nepotriviti (parintii mei) si pentru ca a fost atat de dureros, mi-am spus ca mai bine evit casatoria decat sa ajung in situatia lor. Acum, spune-mi tu, cel curios de viata mea, cum as fi putut sa-ti explic ceva atat de intim? Cum crezi ca ma simteam atunci cand fara voia mea un strain imi atingea ranile nevindecate?

Intrebarea pe care nicio femeie nu vrea sa o auda

Iata un motiv pentru care multi dintre noi ne casatorim tarziu sau niciodata.

Asa ca, data viitoare cand mai vrei sa intrebi o femeie „Dar tu cand te mariti? Nu vezi ca esti fata batrana?„, sa pui ochii in pamanat, te rog. Nimeni nu vrea sa fie singur, insa avem nevoie de singuratate pentru a ne regasi varianta aceea nealterata. Altfel, nu putem sa o luam de la inceput.

M-am casatorit intre timp si nici nu s-a uscat cerneala pe certificatul de casatorie ca au si aparut indivizii care spuneau „Hai, ce faci? Ce mai astepti? Imbatranesti, trebuie sa faci un copil!”.

Cine esti tu sa-mi spui ce sa fac? Si cand sa fac? Acum ca sunt insarcinata, mi-e si mai greu sa inteleg cuvintele astea. Pentru ca da, de cele mai multe ori, cuvintele astea vin din gura femeilor. Mamelor, mai exact. Ele sunt cele care se cocoata undeva sus si tin prelegeri despre cum ar trebui sa se simta o femeie implinita.

Acum, sa-mi fie cu iertare, dar oare inainte sa puneti asemenea intrebari, va ganditi daca nu cumva femeia respectiva are probleme de sanatate? Oare, tu, cea care esti deja mama, te gandesti o secunda cum ar fi fost ca tu sa nu poti avea copilul de care esti atat de mandra acum si sa ai atatea degete indreptate spre tine?

Hai sa-ti spun eu cum m-am simtit, avand in vedere ca n-am ramas insarcinata usor!

In fata ta zambeam, in casa plangeam. Pentru ca in loc sa-mi pastrez energia, increderea si optimismul pentru a-mi vedea de viata trebuia sa dau explicatii inconfortabile. Si nu e usor sa tii la distanta oamenii de lucrurile atat de intime din viata ta. Am spus intotdeauna, o spun si acum: Atata vreme cat nu ti se cere parerea, nu o da gratuit. Pentru ca asta inseamna orice altceva, dar nu ca faci un lucru bun.

Cand il faci si pe al doilea?

Nici nu mi-a crescut burta bine ca deja sunt intrebata cat vreau sa astept pana sa-l fac si pe al doilea… Pai hai sa-ti raspund. In principiu, imediat dupa nastere trebuie sa astepti ceva timp pana iti poti relua viata sexuala si stii si tu, fara asta nu se poate. Si apoi, in functie de tipul de nastere, medicul recomanda o pauza de cel putin 6 luni sau 1 an pentru a-i da ragaz corpului sa se refaca. Deci vreo doi ani de acum inainte, clar nu mai fac alt copil. Acum poti dormi linistita?

7 suplimente pentru fertilitate pe care trebuie sa le iei dupa 40 de ani

Pentru toti cei care m-ati intrebat cand fac un copil, va rog in cel mai frumos mod cu putinta, nu mai intrebati femeile asta. Nicio femeie nu merita sa fie pusa intr-o astfel de situatie. Sunt convinsa ca iti poti demonstra superioritatea si altfel.

Cu drag,

Cosmina

Foto: Shutterstock.com