Post intermitent, dar pentru… e-mailuri si mesaje! Cum functioneaza si de ce sa incerci

1
De Irina Constantin
23 ian. 2021

Fara indoiala, ai auzit despre intermittent fasting in stanga si in dreapta. Stiai ca aceeasi strategie se poate aplica si in stilul de viata?

Postul intermitent poate functiona foarte bine in ceea ce priveste alimentatia. Acelasi principiu poate fi aplicat cu succes si in viata personala sau la birou. Mai exact, este vorba despre un post intermitent digital. Stabilesti o fereastra de timp in care esti disponibila pentru cei din jur, via e-mail, mesaje, apeluri sau alte mijloace.

De ce ai face acest lucru? Cel mai probabil, pentru ca si tu esti bombardata cu sute de mesaje, pe toate platformele posibile, la orice ora. Daca te simti obosita si anxioasa zilnic, chiar iti recomandam sa ii dai o sansa!

Cum functioneaza un post intermitent digital?

In primul rand, sa stabilim ce inseamna, in mare, un post intermitent. Acesta presupune a face un anumit lucru doar intr-un anumit interval de timp.

De exemplu, cei care tin post intermitent alimentar aleg sa manance doar intre orele 12 si 20. Restul de 16 ore sunt pentru post total. Astfel, corpului ii ramane un interval semnificativ de timp pentru a se odihni, a-si face procesele naturale si a-si recapata forta.

Prin urmare, ideea de post intermitent digital respecta aceeasi structura, cu scopul de a-ti rezerva un interval de timp doar pentru tine, in care sa nu te simti presata sa raspunzi la mesaje sau anxioasa din cauza apelurilor pierdute.

Daca vrei sa incerci si tu, incepe prin a pune pe hartie programul tau zilnic. Apoi, observa orele in care nu este stricta nevoie sa ai telefonul sau laptopul langa tine. Poate fi vorba despre dimineata, de cand te trezesti si pana ajungi la birou, sau dimpotriva, orele de dupa program, pana seara.

Stabileste fereastra de timp in care vei inchide e-mailul, vei opri notificarile si vei raspunde, eventual, doar la apelurile urgente. Cel mai bine ar fi sa iti anunti si persoanele apropiate, pentru a sti de ce nu primesc un raspuns imediat dupa ce iti scriu sau te suna.

Ce beneficii aduce o perioada de post intermitent digital?

Te ajuta sa impui limite sanatoase

Multe dintre noi viseaza sa nu se mai simta anxioase din cauza mesajelor la care „trebuie” sa raspunda imediat. Pentru ca avem mereu telefoanele cu noi, exista o asteptare comuna in randul tuturor: e firesc sa raspunzi la maximum cateva minute dupa ce ai primit o notificare.

In realitate, avem nevoie de spatiu personal. De aceea, un post intermitent digital te poate ajuta sa iti creezi acest spatiu si sa pui limite sanatoase si ferme in relatiile cu cei din jur.

Te face sa apreciezi mai mult timpul petrecut cu tine

De cand nu ai mai stat tu cu tine, fara telefon si fara laptop? Probabil ca a trecut ceva timp.

Odata ce vei incepe „postul”, vei observa cat de bine este sa stai, pur si simplu, in liniste, facand ceea ce nu ai niciodata timp sa faci. Sa te asculti, sa respiri profund, sa citesti o carte sau sa faci yoga, fara sa ar

unci un ochi spre telefon.

Te incurajeaza sa introspectezi si sa iti abordezi problemele

Ritmul haotic de zi cu zi nu te lasa niciodata sa iti indrepti atentia spre ceea ce conteaza cu adevarat, la nivel profund. De fapt, rutina agitata chiar reprezinta, de cele mai multe ori, un prilej de a-ti ignora problemele, mintindu-te ca nu ai timp sa te ocupi de ele.

Ei, bine, postul intermintent digital este aici sa te ajute. Odata ce vei da la o parte sursele de distragere a atentiei, in minte vor incepe sa apara acele subiecte sensibile. Cand ele isi fac aparitia, nu le ignora. Asculta-te cu atentie si vei sti exact ce ai de facut!

Foto: Instagram/@dreaming_outloud