Prima iubire nu se uita niciodata, dar stiai ca iti afecteaza relatiile ulterioare?

prima iubire
1
De Roxana Dobrita
29 sept. 2018

Cu totii ne amintim toate acele inceputuri din vietile noastre. Prima zi de scoala, prima zi de facultate, prima zi la locul de munca… dar dintre toate “primele dati”, cea care ne ramane cel mai adanc inradicinata in minte si suflet e prima iubire.

“Prima iubire e ceva ce nu dispare niciodata din inima ta. E ceva ce te marcheaza pe viata.” – Elodie Young

Dar de ce e prima iubire atat de marcanta?

Coform lui Art Aron, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din New York, “prima noastra experienta din orice domeniu ne va ramane cel mai pregnant in memorie, mult mai mult decat experientele ulterioare. Asta pentru ca ne incita, dar ne si sperie cel mai mult. Iar iubirea e printre cele mai inspaimantoare lucruri ce ti se pot intampla, mai ales prima data – ti-e frica de tot: ca vei fi raspuns, ca nu te vei ridica la inaltimea asteptarilor, ca celalalt nu se va ridica la inaltimea asteptarilor tale. Anxietatea este o parte importanta a indragostirii, mai ales prima data.”

Prima iubire e accentuata de catre creier si pentru ca trupurile noastre sunt coplesite de un cocktail de hormoni complet necunoscuti pana atunci, iar noutatea acestei experiente ne ramane in minte.

“Cred ca dintr-un punct de vedere biologic, simti anumiti hormoni pe care nu i-ai mai simtit pana atunci. E ca pubertatea; e o chestie fizica, emotionala, intelectuala. Poate fi chiar spirituala pentru unii”, explica Melanie Schilling, psiholog si expert in relatii.

Prima iubire te formeaza si pentru ca se transforma in modelul cu ajutorul caruia definesti iubirea. Devine un fel de macheta dupa chipul si asemanarea careia iti masori toate relatiile ulterioare.

Fie ca ai sansa de a-ti petrece tot restul vietii alaturi de prima iubire sau nu, iata care sunt perlele de intelepciune pe care le poti extrage din prima ta experienta sentimentala.

Iti arata ce inseamna sa simti o conexiune intima intensa cu cineva

Iti arata ce este aceea intimitatea si sprijinul emotional. Indiferent de cum se termina relatia, prima iubire iti da sansa de a simti intreg spectrul de emotii frumoase cu care vine la pachet.

Inveti sa pui pe altcineva pe primul loc

Prima iubire te invata sa te uiti in afara ta si sa devii mai bun de dragul cuiva. Te invata cum sa iubesti pe cineva neconditionat. Te invata cum sa renunti la orgoliu pentru a creste alaturi de cineva. Acestea sunt lectii pretioase, care te vor ajuta in relatiile pe care le vei forma mai tarziu in viata.

Te invata cum sa comunici si sa rezolvi problemele

Prima iubire e terenul fertil pe care navigam si invatam cum sa vorbim si sa ascultam. Invatam ce merge si ce nu merge, gresind si invatand din greselile noastre. Ne invata cum sa cream un spatiu propice pentru comunicarea sanatoasa.

Afli ce-ti doresti intr-o relatie si ce nu ai putea accepta

Prima relatie te ajuta sa te explorezi si sa te cunosti mai bine. Te ajuta sa descoperi ce-ti place si care sunt preferintele tale. Te face sa-ti dai seama ce-ti doresti si pe ce pui pret intr-o relatie. Toate aceste lucruri te vor ajuta sa-ti alegi partenerul mai bine data viitoare.

Te inspira sa fii un om mai bun

Prima iubire are intensitatea si inocenta copilariei. Magia primei iubiri te face sa vezi binele din lume. Vrei sa devii un om mai bun si sa daruiesti la fel de mult pe cat primesti.

Te face sa intelegi diferenta intre pasiune si iubire matura

Iti dai seama ca iubirea nu inseamna co-dependenta sau sa-ti petreci fiecare secunda cu persoana de langa tine. Te invata ca fluturii din stomac dispar si adevara iubire are nevoie de munca. Inveti sa imbratisezi onestitatea, vulnerabilitatea, acceptarea si munca in doi. Inveti ca iubirea matura se refera la doi oameni care se ajuta reciproc sa devina cele mai bune versiuni ale lor fara a-si pierde, insa, individualitatea.

Iti dai seama ca poti supravietui durerii despartirii si poti iubi din nou

Nu exista indoiala ca durerea pe care o simti dupa prima despartire este extraordinary de mare. Dar inveti sa-i supravietuiesti si sa mergi mai departe. Inveti ca daca-ti poti deschide inima pentru a iubi o data, o poti face si a doua oara, de data asta mai intelept.

Foto: Instagram – Zoë Isabella Poetry