Protocolul de securitate emotionala pe care l-am implementat dupa fiecare despartire dureroasa

despartire dureroasa
1
De Maria Dima
30 mart. 2019

Aveam 24 de ani, tone de asteptari, scenarii de fericire cu coloana sonora proprie si potential infinit de auto-sabotare.

Stateam pe o banca in Barcelona, minunandu-ma de frumusetea orasului pe care imi doream sa-l vizitez dintotdeauna. Ma pierdeam voit in tumultul strazilor si faceam orice ca sa nu mai aud vocea stridenta a barbatului cu care eram atunci. Eu eram in mijlocul orasului, el era in mijlocul unei certe.

Reusisem sa-l ignor cu succes cand am auzit o alta voce care mi se adresa. De nicaieri, aparuse o doamna in varsta langa mine, micuta si sprintena. “Esti bine, draga mea?” ma intreba ea. Am dat din cap aprobativ. “Ce cauti langa un asemenea om? El e om rau, se vede pe el. Tu ai suflet bun, ma pricep la oameni, sa stii”. Mi s-au umplut ochii de lacrimi.

Mi-a zis ca locuieste peste drum, ca se duce pana acasa si se intoarce in 30 de minute ca sa vada cum sunt.  I-am multumit printre suspine, am asigurat-o ca sunt bine, ca stiu ce am de facut in continuare si ca apreciez gestul ei.

Stiam ca avea dreptate. Omul de langa mine nu era pe sufletul meu si relatia noastra, ca si despartirea, a fost extrem de dureroasa. Ce m-a dat peste cap era faptul ca eu stiam de la inceput ca nu era omul potrivit pentru mine si am ignorat orice instinct de acest fel.

Am ales in schimb sa dau crezare altor voci din jurul meu care spuneau ca e greu sa fii singura, ca trebuie sa dau o sansa oamenilor, ca o sa se schimbe cu timpul.

Sa-mi ascult instinctele a fost lectia pe care am invatat-o cu greu.

Dupa ce am fost in multe relatii serioase, de tot felul, inca din timpul liceului, am reusit sa adun un protocol de securitate emotionala pe care l-am implementat dupa fiecare despartire dureroasa si care ma ajuta mereu sa imi protejez sufletul. Iata cele mai importante lectii:

  • Niciodata nu sta intr-o relatie din frica de a ramane singura – nu-ti cobori standardele doar pentru ca toata lumea o face cu atata lejeritate.
  • Daca trebuie sa alegi intre a renunta la o parte din tine pentru a fi impreuna cu alta persoana, alege-te pe tine, de fiecare data.

Cum te comporti dupa o despartire dureroasa conform zodiei

  • Nu mai trece de la o relatie la alta – da-ti timp sa te vindeci si sa-ti dai seama ce nu a mers inainte de a incepe o noua relatie in care intri cu toate probleme anterioare nerezolvate.
  • Invata sa te certi in mod productiv – toata lumea are discutii din cand in cand, sa nu crezi pentru o secunda in povestile de perfectiune afisate pe retelele sociale. Ideea este sa inveti sa-ti comunici dorintele sau lucrurile care te deranjeaza si sa iti controlezi reactiile. Pentru a construi o relatie solida, trebuie sa asculti cu adevarat ce are de zis cealalta persoana, nu numai pentru a-ti pregati urmatoarele argumente, ci pentru a gasi o solutie comuna.

Cum te calmezi dupa un conflict

  • Nu ignora nici un semn de alarma vazut la inceputul relatiei – cand o persoana iti arata din ce este facuta, ai face bine sa o crezi din prima.
  • Nu te prezenta ca fiind ceva ce nu esti – nu are rost sa recurgi la tertipuri, compromisuri, jocuri numai ca sa-l faci pe celalalt sa te placa. O sa ajunga sa se indragosteasca de o versiune a ta care nu exista de fapt si nu are ce sa iasa bun din asta.
  • Daca mereu atragi oameni toxici, care nu sunt disponibili emotional pentru tine sau te indragostesti numai de “bad boys”, asta spune multe si despre persoana ta – nu poti sa faci aceleasi greseli si sa te astepti la rezultate diferite. Daca vrei o schimbare, atunci incepe cu tine si lucreaza ca sa devii cea mai buna varianta a ta.
  • Nu te pune la colt singura – nu are sens sa te gandesti ca exista o singura persoana potrivita pentru tine in viata asta. Fiecare varsta vine cu lectiile si experientele sale. Fiecare relatie este diferita si aduce ceva nou, chiar daca nu pare a fi pozitiv la inceput. Fa-ti curaj si incearca iar, indiferent de varsta, povestea sau statutul tau de pana acum.

Foto: Shutterstock.com