Rana materna iti afecteaza divinul feminin. De ce este crucial sa o vindeci

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 oct. 2023

„Rana materna” este un concept care a fost folosit pentru prima data in 2014 de catre scriitoarea Bethany Webster. Este o expresie care descrie durerea si trauma generationala care se transmite adesea intre mame si copiii lor.

Pana nu reusim sa vindecam rana materna, vom ramane, intr-o oarecare masura, copii si nu vom reusi sa accesam adevaratul potential al divinului feminin care mocneste in interiorul nostru.

Anumite lucruri pe care le facem in repetate randuri ne opresc din a ne dezvolta. Zambim atunci cand suntem triste sau furioase, dam din cap cand vrem sa spunem nu, muncim din greu atunci cand avem nevoie de odihna, tinem cu dintii de control atunci cand vrem sa ne dezlantuim si oferim atunci cand vrem sa luam. Aceste comportamente decurg din aceasta rana materna, care se transmite de la o generatie la alta.

Cum se manifesta rana materna

Stii ca porti in tine aceasta trauma daca bifezi una sau mai multe dintre convingerile urmatoare.

  • Ar trebui sa imi ascund adevaratul sine ca sa fiu acceptata
  • Am valoare doar in relatie cu ceilalti (cand ofer, ingrijesc, fac pe plac)
  • Trebuie sa fiu mai buna decat alte femei (nu egala sau admirativa) pentru a-mi mentine pozitia de putere in familia sau comunitatea din care fac parte
  • Imi intorc furia in interior (manifestandu-se sub forma tulburarilor alimentare, depresiei, dependentei si anxietatii) pentru a continua sa fiu draguta si a primi validarea externa

Iti suna familiar? Daca da, nu esti singura si nu tu esti problema. Rana materna nu exista pentru ca e un „defect” in femei si mame, ci mai degraba pentru ca atat de multe generatii din urma ta nu au primit respectul si validarea pe care le meritau.

Karma de familie: cum poti vindeca ranile transgenerationale si traumele din mama in fiica

Din fericire, tu poti sa vindeci aceasta rana, caci ai acces la informatiile si cunostintele care sa te ajute sa o intelegi.

Incepe sa ascultati vocea din interiorul tau. Cum suna? Unele convingeri familiare ale acestei rani spun:

  • Ma gandesc prea mult la mine
  • Mama mea a sacrificat atat de mult pentru mine, asa ca ii datorez ceva in schimb
  • Sa merg pe un drum diferit de al familiei mele este egoist
  • Cand fac ceea ce este bine pentru mine, as putea sa imi ranesc mama, familia etc.
  • Eu sunt responsabila pentru vindecarea durerii mamei mele

5 lucruri pe care trebuie sa le stii cand pornesti pe drumul vindecarii emotionale

Infrunta aceste ganduri si durerea care vine odata cu ele. Permite-ti sa combati fiecare convingere in parte si sa te dezvalui pe tine cea autentica.

Meriti sa fii apreciata pentru ceea ce esti si sa aduci valoare prin fiinta ta. Faptul ca esti femeie este un dar de care ar trebui sa te bucuri din ce in ce mai des, iar acum este momentul sa onorezi asta.

Foto: Freepik.com