Ranile nevindecate din copilarie ne ghideaza viata. Evita sa ii spui copilului tau urmatoarele cuvinte!

1
De Cristina Tudor
24 mart. 2019

Copiii sunt, prin natura lor, fiinte neajutorate si dependente a caror existenta si bunastare depind de adultii din jurul lor. Asta inseamna ca ei nu au de ales decat sa aiba incredere in cei cei care au grija de ei (parinti, invatatori, profesori, membrii ai familiei).

Din acest motiv, in timpul cresterii relatia dintre copii si cei care au grija de ei este extrem de importanta. Orice li se spune, bun sau rau, ramane adesea cu ei foarte mult timp. Modul in care sunt tratati, de asemenea, pune o amprenta asupra modului in care ei se vad, dar si asupra modului in care vad relatiile si lumea in general.

Am gasit pe psychcentral.com cateva mesaje comune pe care le aud copiii si care ii bantuie ani intregi si, uneori, pentru intreaga lor viata.

Cum vindeci ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama ta

1. Nu-i mare lucru

Aici sentimentele copilului sunt minimizate. Ceea ce nu poate dificil din perspectiva unui adult poate fi ceva incredibil important pentru un copil. Daca sentimentele si experientele copilului sunt invalidate, acestea devin confuze, anxioase sau disocitate.

2. Intotdeauna strici lucrurile. Nu esti bun de nimic. Nu poti face nimic din ce iti zic

In acest caz copilul se simte ranit, anxios, tratat ca si cum nu ar avea importanta. Drept urmare, el poate lupta cu stima de sine scazuta intreaga lui viata.

3. Nu te mai preface. Nu vrei sa spui asta. Nu te simti asa

Aceasta este o alta forma de invalidare si confuzie. Adesea, in cazul in care unui adult nu ii place ce face, ce spune sau ce simte copilul, are tendinta de a nega aceste lucruri prin a spune pur si simplu ca gandurile si emotiile sunt gresite sau nu sunt reale. Astfel, copilul invata ca este interzis sau chiar periculos sa simta anumite sentimente si sa si le exprime.

Aceste 6 comportamente semnalizeaza o stima de sine scazuta

4. Tu m-ai provocat. M-ai facut sa fac asta. Este doar vina ta

Aici, adultul da vina pe victima fara sa isi asume responsabilitatea pentru ce s-a intamplat. Ca rezultat, copilul invata sa ignore si sa accepte comportamentul toxic din partea altora. Invata sa se invinovateasca pe el pentru un moment toxic.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.