Te temi ca esti intr-o relatie toxica? Iata cele 5 semnale de alarma

1
De Daniela Mitran
30 dec. 2019

„De ce ti-e frica nu scapi”, spune un vechi proverb. Poate ca de multe ori te gandesti ca nu vrei sa fii intr-o relatie toxica, insa descoperi ca realitatea este exact ceea ce nu iti place.

O relatie sanatoasa se poate transforma foarte usor intr-un adevarat cosmar. Iar totul pleaca de la cateva lucruri simple, care iti saboteaza fericirea pe zi ce trece. Daca iti este teama sa fii intr-o relatie toxica, este important sa stii care e diferenta dintre acest tip si o relatie armonioasa.

Cum stii ca exista riscul sa fii intr-o relatie toxica

Nu exista lucruri complet gresite sau corecte intr-o relatie. Si in mod sigur nu exista o reteta a fericirii absolute. Insa exista acele diferente care te ajuta sa iti dai seama cand te afli intr-o relatie toxica.

Aceste diferente intr-o relatie care nu e sanatoasa pentru tine si o relatie in care cresti si te simti ocrotita sunt importante.

Sunt lucruri aparent minore, dar, daca faceti aceste greseli periodic, relatia voastra va fi un calvar.

Sprijinul moral lipseste cu desavarsire

O relatie sanatoasa este aceea in care exista sprijin moral. Cand doi oameni se iubesc cu adevarat, ei se completeaza unul pe celalalt. Sunt impreuna la bine si la greu, isi ofera sfaturi si se incurajeaza reciproc. Daca aceste lucruri lipsesc din relatia voastra, iar focusul vostru este doar asupra atingerii intereselor si dorintelor proprii, atunci acesta este un semnal ca te poti afla intr-o relatie toxica.

Nu aveti libertate

Poate ca pare ciudat, insa libertatea este cel mai important lucru intr-o relatie. Daca doi oameni se iubesc cu adevarat si pun pret pe ceea ce au cladit, nu ar trebui sa existe suspiciuni intre ei. Fiecare ar trebui sa fie liber sa aiba cercul sau de prieteni sau activitati independente de relatie. Cand exista incredere, totul este perfect. In schimb, daca aceasta lipseste, nu exista nici libertate. Identifici o astfel de problema si in relatia voastra? Este posibil ca lucrurile sa nu fie asa cum ti-ai imaginat pana acum…

Nu sunteti independenti unul de calalalt

Independenta este foarte importanta in viata, ea aduce contributii esentiale la dezvoltarea unei persoane, motiv pentru care trebuie sa fiti constienti de acest aspect. Daca esti intr-o relatie toxica, primul semnal si cel mai important este acela ca incercati sa va influentati reciproc. Dragostea adevarata nu trebuie sa aiba impuneri sau reguli. Dragostea adevarata trebuie traita, iar o relatie sanatoasa evolueaza de la sine.

Momentele de intimitate devin o obligatie

Momentele de intimitate sunt extrem de importante intr-o relatie. Ele va ajuta sa va apropiati, sa va descoperiti mai bine si sa va iubiti mai mult. Iar aceste momente in care petreceti timp de calitate va ajuta sa va indragostiti in fiecare zi unul de calalalt. Daca acestea se transforma intr-o obligatie sau va creeaza un disconfort, este un semnal ca esti intr-o relatie toxica.

Comunicarea nu este constructiva

Orice relatie de iubire este baza pe comunicare, insa aceasta trebuie sa fie constructiva. Daca interactionati des, insa de cele mai multe ori afirmati lucruri care va afecteaza emotional, acest obicei va poate sabota fericirea. Intr-o relatie toxica, conversatiile sunt concentrate asupra lucrurilor negative, devin o forma de manipulare si in mod sigur nu sunt sanatoase pentru niciunul dintre parteneri.

Foto: Getty Images