7 secrete care mentin armonia in cuplu

1
De Anca Rusen
18 mai 2019

Nu este un secret: toate visam la o poveste de iubire exact ca in basme. Ne dorim fericire si iubire si am fi capabile sa le cumparam fie si de la capatul lumii, numai ca nu-s de vanzare! Insa, iubirea aceea rotunda si frumoasa exista si-s sigura ca te-ai intalnit cu ea. Intrebarea este: cum o pastram vie, cum mentinem armonia in cuplu? Care este secretul unei relatii fericite?

Ei, bine, nu o sa-ti placa ceea ce iti spun: nu exista niciun secret! Iar iubirea nu e o solutie universala la toate problemele cuplului. Da, poate va iubiti foarte mult, dincolo de Univers si inapoi, insa iubirea nu-ti garanteaza o relatie reusita si stabila emotional. Pentru toate aceste aspecte care aduc fericirea in inima ta ai nevoie de mult mai multe lucruri.

“O relatie armonioasa are nevoie de intelepciune, cunoastere, bunatate si grija permanenta. Orgoliul, egoismul, lipsa de maturitate, jocurile de putere si razbunarea nu isi au locul intr-o relatie de iubire. De fapt, nu au loc in nicio relatie umana posibila intre doi oameni”, ne- a spus Mioara Obreja, psihoterapeut la Clinica de fericire (www.clinicadefericire.ro).

In cuplu sunt trei elemente: EL, EA si relatia lor

Specialista mai spune ca este esential sa intelegem ca intr-o poveste nu sunt doar cei doi parteneri, ci si relatia dintre ei.

“Echilibrul unei relatii este dat de raportul intre resursele investite in acea relatie de fiecare partener, dar si de asteptarile pe care fiecare le are de la relatia respectiva. Resursele, in ordinea lor corecta sunt: timp, efort, energie si bani. Iar timpul este cea mai importanta resursa. El este important pentru cuplu, asa cum benzina este pentru masina. De exemplu, o masina cu rezervorul gol nu este stricata, este doar disfunctionala. Cat timp ii pui benzina, ea va merge. Asa este si cu iubirea! Iubirea nu traieste de la sine si nici nu ni se cuvine”, a explicat psihoterapeutul, Mioara Obreja.

Iata cum poti sa menti armonia in cuplu:  

Conexiunea

Ai tendinta sa crezi ca este dificila conexiunea intre doi oameni diferiti, insa te asigur ca nu e chiar asa. Totul este sa intelegi ca desi suntem diferiti, ne si asemanam.

Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

“La nivel emotional iubirea se exprima prin empatie: Iti inteleg sentimentele, si eu am trait aceste emotii!  Fii deschisa si dezvaluie-te! Multe dintre noi avem nevoie sa invatam cum sa reactionam in momentele dificile fara sa ranim si fara sa ne simtim ranite. Asta presupune flexibilitate si toleranta la disconfort. La nivel fizic, iubirea se exprima prin atingere. O viata sexuala satisfacatoare este o modalitate de a fi prezent pentru celalalt, ca o oglinda a vietii noastre emotionale, reflectand nevoile noastre”, a spus psihoterapeutul.

Grija fata de celalalt

Altfel spus, binele iubitului este sau ar trebui sa fie important pentru noi. De exemplu, recunoaste ca problemele lui te afecteaza, te dor. Este absolut firesc sa fie asa, deoarece il iubesti, asa ca nu te simti vulnerabila. Pentru inceput, recunoaste ce lucruri sunt importante pentru el si apoi, sustine-l. Cand ambii parteneri sunt bine si relatia dintre ei este frumoasa, iar armonia in cuplu este indistructibila.

Intelegerea

Inca de la inceput retine: nu stii si nu ai toate raspunsurile. Cu alte cuvinte, nu judeca, mai bine priveste lumea si din perspectiva lui.

“Inca de la inceput relatiei de cuplu, stabiliti granite sanatoase care va definesc ca persoane. Relatiile sanatoase si frumoase sunt cele construite pe libertate si pe intelegerea celui pe care il iubesti”, a mai spus terapeutul.

Respectul

Ei, bine, am ajuns la partea sensibila a regulilor nescrise care pot mentine armonia in cuplu. Spun sensibila fiindca respectul este poate cel mai important aspect al unei relatii de cuplu sanatoase. Si nu ma refer la respectul acela de a ne vorbi frumos unul altuia, acesta se identifica cu bunul simt. Respectul inseamna sa recunoastem drepturile, dorintele si nevoile celui pe care il iubim. De exemplu, decizia ta nu este mai buna decat a lui, doar pentru ca asa vrei tu!

Altfel spus, deciziile se iau impreuna, iar puterea nu are ce cauta intre doi parteneri. Chiar nu conteaza cine are dreptate, fiindca iubirea voastra nu este un meci de box si nici un concurs de sah.

Care este problema relatiilor moderne, potrivit terapeutului de cuplu Esther Perel

Invata sa abordezi pozitiv conflictele. Asta nu inseamna sa le lasi nerezolvate, dar intr-o discutie conflictuala, trateaza problemele, nu persoana! Fii sincera, evita secretele inutile si o sa vezi cum relatia ta va creste, va arde fara sa se stinga.

Aprecierea

Mai exact, sa nu treaca zi in care sa nu recunosti valoarea efortului pe care partenerul tau le face pentru tine. Invata sa-l rasplatesti si tu! De exemplu, gesturile marunte de atentie si recunostinta ii vor umple inima de bucurie. Aminteste-ti sa fii recunoscatoare pentru tot ceea ce se intampla frumos in relatia ta de cuplu. Si nu te ascunde, spune-i si lui. Un simplu multumesc, de exemplu, poate face minuni.

Acceptarea

“A accepta o persoana inseamna a confirma ca este suficient de buna pentru noi. Insa nu inseamna ca nu credem ca poate sa devina si mai buna, ci arata ca nu incercam sa o schimbam. Si toti avem nevoie sa fim acceptati de cei din jurul noastru, cu atat mai mult de cel pe care-l iubim. Este frustrant si dureros sa simtim, de exemplu, ca iubitul ne vrea altfel”, a mai spus psihoterapeutul.

7 lucruri pe care le puteti face in cuplu pentru o relatie mai solida

Increderea

A recunoaste calitatile parternerului este un aspect care face miracole intr-un cuplu. Asa ca, ori de cate ori ai ocazia spune-i ca ai incredere in el si ca onestitatea si integritatea pe care el o arata celor din jur, te fac sa-l iubesti si mai mult.

In concluzie, retine ca nu exista iubiri ideale si nici cupluri perfecte! Sunteti doi oameni cu puterea de a iubi si de a creste zi de zi o relatie de cuplu care inseamna pasiune, dar si efort, crize, probleme, certuri. Dar pe care impreuna le puteti depasi!

Foto: Shutterstock.com