10 semne ca suferi de epuizare mentala si trebuie neaparat sa iei o pauza

1
De Irina Constantin
17 feb. 2022

Nimic nu pare sa mearga bine, iar tu ai o stare permanenta de confuzie. Care e diferenta dintre o simpla oboseala si epuizare reala?

Chiar daca trupul tau pare sa functioneze si sa faca fata ritmului haotic, exista si alte feluri de oboseala. De exemplu, poti ajunge foarte usor la epuizare mentala, fara sa iti dai seama.

Efectele acestei epuizari se vor simti in timp. Probabil ca iti va fi din ce in ce mai greu sa te concentrezi, vei experimenta ceata mentala si memoria ta va avea de suferit. Pentru a evita aceste efecte, este vital sa depistezi din timp semnele de epuizare mentala si sa iei masuri pentru a reveni la o stare optima.

Iata 10 semne ca suferi deja de epuizare mentala!

1. Ai insomnii

Chiar daca te simti obosita la final de zi, iti este foarte greu sa adormi. Te misti in pat, gandurile nu iti dau pace, iar corpul se afla intr-o stare permanenta de tensiune.

2. Te doare capul

Durerile de cap pot avea foarte multe cauze, insa in asociere cu celelalte simptome listate mai jos, ele pot semnala o epuizare mentala.

3. Ai tot mai des sentimentul de „minte goala”

Te surprinzi des privind in gol, in timp ce nu te gandesti la absolut nimic. Iti este foarte greu sa revii si sa iti desfasori activitatile zilnice.

4. Te simti foarte usor coplesita

Cele mai mici inconveniente au un efect major asupra starii tale. Te simti coplesita si acaparata, intri des in panica si nu stii ce sa rezolvi mai intai.

5. Iti este foarte greu sa iei orice fel de decizie

Fie ca trebuie sa alegi ce mananci la pranz sau ce task sa rezolvi mai intai, deciziile par mai dificile ca niciodata. Eviti sa iei hotarari, iar cand esti pusa intr-o situatie urgenta, te incearca sentimente de anxietate.

Credintele care creeaza blocaje in viata amoroasa: 4 posibile motive pentru care esti singura

6. Ti-ai pierdut motivatia pentru ceea ce conta inainte

Chiar daca ti-ai propus sa ai grija de tine, sa mananci sanatos, sa faci sport si sa bei suficienta apa, aceste obiective par sa nu mai conteze. Cand suferi de epuizare mentala, motivatia pe care o aveai inainte pare sa fi disparut complet.

7. Nu te mai implici deloc in activitatile tale preferate

Lipsa de motivatie se simte si cand vine vorba despre pasiuni. Daca, la un moment dat, aveai hobby-uri si incercai mereu sa iti gasesti timp pentru ele, acestea palesc cand ai de-a face cu epuizarea psihica.

8. Te izolezi de cei dragi

Cand esti obosita, poti avea tendinta sa petreci mai mult timp cu tine insati. Totusi, cand esti de-a dreptul epuizata, te izolezi complet si nici nu vrei sa auzi despre petreceri, intalniri sau iesiri. Chiar si atunci cand este vorba despre cele mai dragi persoane.

9. Simti ca depui mai mult efort pentru lucrurile zilnice

Daca rutina de ingrijire zilnica era o activitate placuta inainte, atunci cand esti epuizata aceasta se poate simti ca o adevarata povara. Orice lucru facut necesita mai mult efort din partea ta.

3 produse care au ajutat-o pe Alyssa Milano sa stopeze caderea parului dupa ce s-a imbolnavit de COVID-19

10. Nu iti mai amintesti ce ai facut ieri

Adesea, epuizarea mentala vine la pachet si cu o memorie ceva mai slaba. De exemplu, daca esti intrebata ce ai facut ieri sau weekendul trecut, sunt sanse foarte mari sa nu iti amintesti.

Daca te regasesti in cel putin 4 dintre semnele de mai sus, este foarte probabil sa suferi de epuizare mentala. In acest caz, incearca sa introduci in programul tau mai multe momente de relaxare si sa ceri ajutorul atunci cand te simti coplesita.

Foto: depositphotos.com