Stresata sau anxioasa? Cum faci diferenta intre cele doua stari

1
De Mia Nicolescu
30 mai 2022

Majoritatea oamenilor confunda stresul cu anxietatea si invers. In ciuda faptului ca acestea par asemanatoare, cele doua stari sunt diferite si trebuie tratate ca atare.

Stresul si anxietatea pot avea simptome similare, dar exista cateva diferente de care trebuie sa fii constient. Cresterea constientizarii de sine si intelegerea tiparelor tale de comportament pot ajuta la reducerea simptomelor de stres si anxietate. Intelegerea strategiilor pentru stres si anxietate ofera raspunsuri mai degraba proactive decat reactive.

Stresul este o experienta obisnuita, care apare atunci cand sarcinile de la locul de munca, plus cele de acasa, devin coplesitoare, mai mult decat putem duce. Anxietatea este mult mai intensa si apare atunci cand stresul nu este recunoscut sau gestionat corespunzator.

Tulburarea de stres post-traumatic poate fi tratata prin tehnica P-DTR: sfaturi de la specialist

STRESUL

Stresul este declansat de stimuli externi ce pot fi cu usurinta identificati. Cum ar fi: ti se atribuie un proiect important care trebuie finalizat pana maine; ai ramas fara job si cu facturi restante de platit; sau poate dupa terminarea programului mai ai cateva lucruri de rezolvat in afara biroului. Toate acestea provoaca stres.

Cand cerintele devin prea mari si prea multe, avem tendinta de a ne simti coplesiti si stresati. Cei mai multi dintre noi jonglam cu mai multe proiecte si nici nu ne dam seama cand programul devin aglomerat datorita activitatilor pe care le avem de facut. Avem tendinta de a face mai multe sarcini in aceeasi zi crezand ca astfel ne ajutam, cand, in realitate, cream doar mai mult stres.

SIMPTOME DE STRES

Iritabilitate (stare de agitatie, apare atunci cand esti provocata);

Probleme cu somnul (adormi tarziu in noapte deoarece gandurile nu iti dau pace);

Nivel scazut de energie (simti nevoia sa fii lasata in pace si sa zaci);

Respiratie si ritm cardiac modificate (amplificate);

Dureri de cap (iti simti capul greu si simti ca e pe cale sa explodeze);

Apetit scazut sau crescut (sunt persoane care nu pot manca atunci cand sunt stresate si sunt persoane care mananca mult pe fond nervos);

Stare de alerta (timpul nu iti ajunge sa duci la bun sfarsit ce ai de facut si te simti in permanenta pe graba).

Simptomele stresului reprezinta, practic, sistemul de activare al corpului, conceput pentru a ne avertiza si a ne proteja. In zilele noastre, omul este in cea mai mare parte responsabil de propriul stres. Din dorinta de a fi buni la toate si de a castiga cat mai multi bani, ne supraaglomeram. In plus, gandurile si grijile genereaza emotiile pe care, in general, le catalogam drept negative sau neplacute.

ANXIETATEA

Anxietatea este o reactie interna care apare atunci cand stresul nu este recunoscut si tratat. Spre deosebire de stres, anxietatea tinde sa persiste chiar si dupa ce ingrijorarea a trecut. Mai simplu spus, stresul este ca o raceala, in timp ce anxietatea este ca alergia de sezon. Ambele pot avea simptome similare, dar dupa ce ai scapat de o raceala, nu mai ai ce trata. Alergiile, in schimb, trebuie monitorizate in mod constant.

Semne care arata ca suferi de anxietate fara sa-ti dai seama: explicatiile psihoterapeutului Diana Lupu

SIMPTOME ALE ANXIETATII

Senzatie de nervozitate, agitatie sau tensiune;

Ganduri obsesive orientate spre viitor sau spre trecut (invata sa traiesti in prezent!);

Comportament evitant (refuzi interactiunea cu ceilalti, chiar si cu cei apropiati);

Iritabilitate si stare de nerabdare;

Incapacitatea de a te concentra si de a fi prezenta;

Tulburari de somn;

Dureri abdominale sau modificari ale apetitului;

Ingrijorare excesiva sau nevoia de control;

Transpiratie, respiratie rapida, ritm cardiac crescut.

Oamenii vor experimenta niveluri mai ridicate de stres si sunt mai predispusi la dezvoltarea tulburarilor de anxietate daca nevoile de baza (somn, dieta si miscare) nu sunt prioritizate si gestionate.

CUM GESTIONAM STRESUL SI ANXIETATEA

Odihneste-te cat este necesar (cel mai important este somnul de noapte), fa mici pauze de-a lungul zilei, bea multa apa, urmeaza un plan regulat de miscare, nu neglija micul dejun, limiteaza consumul de cafeina, alcool si zahar, fa-ti timp sa te intalnesti fata in fata cu familia si prietenii. Fa exercitii de respiratie, plimba-te, asculta muzica, rezolva o sarcina pe zi (sau doua, daca nu sunt complicate), vorbeste cu un specialist.

Tehnici de meditatie sub dus care te ajuta sa fii mai fericita

Imagineaza-ti ca ai un balon in burta care se extinde si se contracta. Aerul care umple balonul simbolizeaza factorii de stres, sarcinile si orice alti stimuli care necesita energie. In mod similar, aerul se elibereaza atunci cand ai grija de tine, acorzi atentie nevoilor tale si iti recunosti sentimentele.

Daca balonul este in permanenta plin, nu vei avea spatiu sau energie pentru a executa o schimbare de lunga durata. Prin urmare, ar putea fi timpul sa iti reorganizezi ziua acordand mai multa atentie acolo unde simti implinire. Situatiile si gandurile care iti provoaca disconfort si neliniste ar trebui eliminate.

Foto: depositphotos.com