Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) poate fi tratata prin tehnica P-DTR: sfaturi de la specialist

1
De Gavrila Alina
7 apr. 2022

Organismul nostru este structurat pe trei niveluri, din interior spre exterior: mental, emotional si fizic. In multe cazuri, fizicul este calea de vindecare adezechilibrelor interioare. Insa fizicul este doar o expresie a proceselor interioare. Este calea (metoda) de autocorectie.

Ceea ce preluam noi pe mental trebuie sa exprimam in emotional. Un soc major va trebui reglat prin exteriorizarea acestuia: sa plangem, sa strigam, sa lovim, etc. Cu alte cuvinte, sa-l scoatem in exterior. Daca nu avem posibilitatea sa ne manifestam, manifestarile vor trece in plan fizic.  Cand simptomele sunt persistente, inseamna ca s-a dezechilibrat tot sistemul.

La fel se intampla si cu partea emotionala. Daca nu avem resurse sa o reglam, organismul va incerca sa o compenseze cu o suferinta fizica.

Metoda P-DTR reface istoricul relatiei dintre stimul si reactie memorat incorect de corp la nivel inconstient, restabileste functiile si le readuce in parametri neutri, in care sa functioneze corect.

Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog practician si Doctor in Stiinte Medicale, este printre primii 5 din peste 800 terapeuti P-DTR mondiali (este medicul care a adus acest curs in Romania), si are peste 15 ani experienta, in universitatile si clinicile din Italia, Franta, Rusia si Romania, certificat in Kinesiologie aplicata si P-DTR.

Medicul priveste organismul global: emotional, mental si fizic si este atent la probleme de sanatate In profunzime. Intr-un mod mai practic, se uita de fapt la cauza, nu neaparat la simptomatologie, la manifestarile fizice. Acestea din urma sunt doar martori pentru noi si ne ajuta sa vedem compensarile corpului pe o anumita problema. Iar din luna iunie 2022, Dr. Orest Bolbocean va deschide o clinică și la București.

Facebook Dr Orest Bolbocean: https://www.facebook.com/DoctorOrest

Youtube Dr Orest Bolbocean: Dr.Orest Bolbocean – EMPATIO – YouTube

Explicati-ne ce inseamna P-DTR, la ce afectiuni ajuta si ce presupune practica in sine? 

P-DTR este o terapie neurologica, focusata pe restabilirea controlului asupra corpului si reactiilor organismului la stres, oboseala, dureri cu diverse origini si regiuni. Deoarece 95% din informatile pe care le primeste creierul sunt inconstiente, in majoritatea cazurilor simptomele pe care le simtim noi, durere, instabilitate, limitari ale miscarii, oboseala, scadere randamentului au la baza erori de soft si nu neaparat leziuni ale tesutului, nervilor,  coloanei sau articulatiilor. Este o terapie nedureroasa, se aplica la toate categoriile de varsta si, cel mai important, rezultatul se resimte imediat si este de durata.

Este folosita testarea musculara, ca metoda de interactiune cu sistemul nervos, identificata capacitatea de a mentine o contractie si raspunsul adecvat la stimulii efectuati de terapeut. Bazandu-ne pe datele neurofiziologice, noi stim care trebuie sa fie raspunsul organismului. Daca acest raspuns este inadecvat sau distorsionat, identificam cauza si corectam reflexul. Este utila la toate tipurile de afectiuni cu exceptia leziunilor de creier si maduva, afectiuni reumatologice in faza acuta a inflamatiei si tulburari psihiatrice.

Cat de invaziva este metoda?

Metoda este complet neinvaziva, nedurerosa si cu rezultate resimtite imediat.

Cat de adecvata/potrivita este in cazul persoanelor care au suferit diferite traume in viata lor, de exemplu celor care sufera de tulburare de stres post-traumatic (PTSD)?

Este unica metoda, din experienta mea, care are rezultate rapide si globale. Avem saptamanal cazuri ce au suferit accidente rutiere, tentative de viol, decesul persoanelor dragi, accidente la ski sau pierderea locului de munca. Orice situatie de stres major, modifica fiziologia proceselor de aparare si echilibru al organismului si terapia P-DTR poate aduce o diferenta notabila in bine persoanei.

In ce consta si cum se desfasoara o sedinta?

In timpul sedintei de tratament prin P-DTR, inlaturam efectele traumatismelor fizice si psihoemotionale: reflexele de evitare si protectie, care duc la contracturi musculare, instabilitati articulare, dezechilibre ale sistemului hormonal sau la nivel emotional.

Ce se poate stabili in urma primei sedinte?

Cand pui mana pe pacient, completezi ceea ce vezi cu ceea ce simti. Astfel construiesti o imagine mult mai complexa si poti aprecia mai exact ce probleme ascunse/nerelatate are, in cat timp il poti face bine, si cum il poti ajuta sa le rezolve. 40% din eficienta oricarei terapii sunt raspunsurile la intrebarile: de ce s-a intamplat si cum pot face sa fie mai bine?

In realizarea protocolului de vindecare participa doar terapeutul principal sau e o munca de echipa cu ceilalti specialisti?

Pe parcursul tratamentului, pacientul se deschide si creaza o relatie cu terapeutul iar focusul acestuia este sa-i ofere metodele cele mai eficiente si expertiza intregi echipe.  Avand programe de tratament etapizate, supervizarea este prezenta si orientam pacientul spre terapiile adecvate si eficiente fiecarei etape. Doar in echipa si prin combinarea abordarilor avem rezultatele maxime.

Fiecare terapeut stie domeniul de expertiza a colegilor si, cand este necesar, il programeaza la terapia adecvata. Supervizarea este realizata atat de medic cat si coordonatorul departamentului de recuperare.