Te simti blocata in relatia de cuplu? Iata ce e de facut!

1
De Alice Moisescu
16 ian. 2019

De multe ori constientizam ca traim intr-o relatie care ne face mai mult rau decat bine, insa cu toate acestea… alegem sa ramanem.

„Ceea ce nu vrea mintea sa recunoasca este ca si daca vom pleca… vom duce acel scenariu toxic si intr-o viitoare relatie, daca nu ne-am vindecat trecutul personal”, explica psihoterapeutul Maria Verdi.

Tot ea ne prezinta cateva situatii care semnaleaza ca nu ne aflam intr-o relatie armonioase. Tu in cate dintre ele te regasesti?

1. Toate actiunile tale aduc nemultumire.

Nimic din ce faci, ce  spui… nu e bine. Ti se reproseaza ca gresesti, ca esti vinovata, ca nu ai dreptate.

2. Nu ii mai atragi atentia.

Nu te mai vede, nu te mai apreciaza. Daca alegi sa porti ceva deosebit iti spune ca trebuie sa slabesti. Daca te bucuri de succes in viata profesionala e absolut indiferent si nu incearca niciodata sa te incurajeze.

3. Este obosit, plictisit mai tot timpul.

Orele trec fara a face ceva constructiv impreuna si din orice motiv, cat de mic, de nesemnificativ, va certati.

4. Vorbeste doar despre el.

Isi supraapreciaza fizicul, comportamentul, rezultatele obtinute.

5. Uita de gesturile marunte care sunt atat de importante intr-o relatie.

Un film, un ceai, o floare, un rasarit in doi… toate acestea dispar. Momentele petrecute impreuna sunt ca intre doi prieteni.

Care e solutia in acest caz?

Incearca sa-ti dai seama daca cel mai bun lucru pentru tine este sa iesi din relatie sau sa lupti pentru vindecarea ei.

„Ce nu vrea mintea sa recunoasca este ca, desi pleci, vei duce acel scenariu toxic intr-o viitoare relatie daca nu ai vindecat tensiunea  din tine, daca nu ai vindecat si iertat trecutul personal”, sustine Maria Verdi, specialist in relatii de cuplu.

„Celalalt nu face decat sa se apere si de aici se complica totul. Traim cu iluzia ca stim ce este potrivit pentru  partenerul nostru, ca doar noi avem dreptate, ca daca il schimbam pe cel de langa noi, va fi minunat. Nimic mai fals. Cand am intrat in acea relatie, am apreciat totul la partener si l-am placut asa cum era, iar acum il respingem. Ne imaginam un ideal si pentru ca proiectiile noastre nu au legatura cu realitatea lui, se nasc frustrarile”, adauga psihoterapeutul Maria Verdi.

„Nu ne vom putea bucura cu adevarat de relatii armonioase decat atunci cand vom renunta sa le spunem partenerilor cum sa traiasca, cum sa se manifeste, cum si in cine sa se schimbe. Fiecare fiinta umana are un anume limbaj al nevoilor, al iubirii, al valorilor personale. Daca intelegem acest aspect, incepem sa fim atenti la cel de langa noi si facem astfel incat sa ii fie si lui bine, dar si noua. Invatam sa devenim asertivi. Iar atunci cand incepem sa practicam iertarea cu adevarat, ascultarea, comunicarea deschisa, iubirea… abia atunci lucrurile se vor schimba”, conchide psihoteapeutul Maria Verdi.

Foto: Shutterstock.com