Tehnica Pomodoro te ajuta sa fii mai productiva cand lucrezi de acasa

1
De Cristina Tudor
13 mai 2021

Tehnica pomodoro este o modalitate de management al timpului pentru imbunatatirea productivitatii si a nivelului de concentrare.

Este o metoda care te incurajeaza sa lucrezi in timpul pe care il ai, in loc sa lucrezi impotriva acestui timp.

Vei incheia fiecare zi cu sentimentul ca ai finalizat mai multe sarcini lucrand in intervale a cate 25 de minute, urmate de o pauza de cinci minute.

Este o tehnica populara in randul freelancerilor care vor sa-si eficientizeze munca la domiciliu, in randul studentilor care vor sa invete mai eficient si al celor care lucreaza la proiecte personale pe care vor sa le finalizeze mai repede.

Pomodoro este termenul italian pentru rosie (tomata). Tehnica pomodoro a fost inventata de antreprenorul si scriitorul Francesco Cirillo in timpul studentiei, cand folosea un cronometru in forma de rosie pentru a cronometra sesiuni de lucru a cate 25 de minute. Aceste intervaluri au devenit cunoscute ca pomodoros, iar tehnica a primit aceasta denumire.

Cum functioneaza tehnica pomodoro?

Pasii sunt simpli:

– alege sarcina
– concentreaza-te
– incepe
– ia o pauza scurta
– repeta de patru ori in total
– ia o pauza lunga

Pasul 1: Alege sarcina

Ai ceva de facut si tot amani? Alege acel task si lucreaza la el.

Pasul 2: Concentreaza-te

Inchide mailul, retelele de socializare, seteaza telefonul pe mod silentios, inchide usa. Sa inveti cum sa faci fata lucrurilor care iti distrag atentia este un pas esential al acestei tehnici de lucru.

Pasul 3: Lucreaza

Seteaza un cronometru la intervalul de 25 de minute si lucreaza. Cand folosesti tehnica pomodoro nu exista conceptul de pauza. Continua activitatea inceputa pentru tot acel timp si noteaza lucrurile care iti distrag atentia si la care trebuie sa revii ulterior.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.