Testul controversat de iubire care duce la despartirea cuplurilor

1
De Maria Constantin
2 mai 2022

Un chestionar denumit Testul iubirii analizeaza modul in care oamenii iubesc, analizand compatibilitatea dintre limbajele lor de iubire. Insa in unele cazuri acest test poate avea efecte adverse.

In privinta relatiilor, de regula se vorbeste mai mult despre stiluri de atasament si despre cum le pot influenta acestea pe cei doi parteneri. Dar in ultimul timp cuplurile incearca sa caute mai mult pentru a afla cum este „limbajul dragostei” lor, in incercarea de a se intelege mai bine. Insa pentru unele perechi acest test poate avea efecte adverse, ducand chiar la despartire, noteaza Marie Claire.

Dr. Gary Chapman, autorul bestsellerului „The 5 Love Languages” („Cele 5 limbaje ale iubirii”), publicat in anii ’90, a creat un chestionar online, cunoscut sub denumirea de Testul iubirii.

Ce ne face sa fim romantici

Testul analizeaza modul in care oamenii iubesc si le place sa fie iubiti, autorul explicand ca limbajele dragostei evolueaza de la gesturile amabile si primirea de daruri, la petrecerea timpului impreuna, cuvinte placute si atingere fizica.

Toti avem un mod diferit in care ne place sa fim iubiti de catre partener si in care ii aratam dragostea noastra. Teoria sustine ca putem sa ne imbunatatim relatia daca aflam ce ne face sa fim romantici.

Jurnalistul Hussein Kesyani a vorbit, insa, despre posibilitatea ca acest test sa aiba un efect negativ asupra unei relatii. „Ma intreb cate relatii a ruinat teoria Love Languages, cat de bine se potriveste intr-o cultura in care toate relatiile sunt categorisite, includ elemente tranzactionale si sunt in general mediate online si pregatite pentru participarea in masa”, a scris el pe Twitter.

Postarea lui Kesyani a primit o multime de raspunsuri de la cei care au trecut printr-o despartire sau cunosc prieteni aflati in aceasta situatie.

„Am o presimtire urata despre ceea ce ma asteapta”

„Pot sa va spun ca fapt divers ca un prieten a terminat-o cu cineva destul de recent la scurt timp dupa ce a fost intrebat care este limbajul dragostei sale (e posibil sa fi fost implicati si alti factori)”, a comentat scriitorul Caspar Salmon.

„Aceeasi prostie a facut-o pe iubita mea sa se desparta de mine. Am incercat tot posibilul sa o fac fericita, doar pentru ca si-a gasit pe altcineva. A inceput sa spuna ca nici nu cunosc limbajul dragostei ei. Prostia asta era o noutate pentru mine si am fost nedumerit. Adica tot ce am facut nu era un limbaj al dragostei?”, a scris altcineva.

Astrologie: Ce limbaj al iubirii folosesti, in functie de zodia ta

Un utilizator al Twitter a explicat ca ar putea fi tentata sa puna capat relatiei ei daca limbajele dragostei lor nu se potrivesc: „Sunt dispusa sa o termin cu un tip daca mi-ar spune ca limbajul dragostei lui este atingerea fizica. Am o presimtire urata despre ceea ce ma asteapta.”

Cheia este comunicarea clara

Desi aceste reactii pot parea extreme, experta in relatii Rachel Lloyd a explicat ca diferentele dintre limbajele dragostei sunt „un indicator clar al compatibilitatii” si ca „e posibil sa nu identifici ca modul celuilalt de a comunica afectiunea este foarte diferit de al tau”.

Experta a mai spus ca daca limbajele dragostei sunt diferite, nu inseamna ca totul s-a terminat. „Cheia aici este comunicarea clara. Mai intai, gandeste-te la cate face partenerul pentru tine si intelege-i limbajul dragostei. Daca acesta nu se intalneste cu al tau, asezati-va si vorbiti despre asta impreuna. Daca puteti intelege perspectiva celuilalt, puteti gasi un compromis care sa va faca fericiti pe amandoi”, recomanda ea.

Foto: Pexels.com