Testul de personalitate care iti arata daca relatia ta va functiona. 14 milioane de oameni l-au facut deja

1
De Maria Constantin
22 nov. 2019

O relatie sanatoasa iti aduce in viata dragoste, sustinere si momente frumoase. Acest test te ajuta sa-ti dai seama daca ai partenerul potrivit.

O metoda potrivita pentru a afla daca esti in relatia corecta este testul de personalitate pe care l-au incercat 14 milioane de persoane (conform platformei Well and Good), conceput de antropologul Helen Fisher. Ea are o teorie despre faptul ca unii dintre noi sunt fericiti cu un partener care le seamana, iar altii se inteleg de minune cu persoane total diferite, scrie Women’s Health.

In cartea „Why Him? Why Her? How to Find and Keep Lasting Love” („De ce el? De ce ea?” Cum sa gasesti si sa pastrezi dragostea de durata), publicata in 2010, Fisher scrie ca exista patru tipuri de personalitate, determinate de patru neurotransmitatori din creier.

Astfel, personalitatea fiecaruia dintre noi este trasata de una dintre aceste substante chimice si asta decide cu cine suntem compatibili.

Testul e disponibil aici, iar dupa completarea acestuia, in functie de rezultatul obtinut, afli cu care dintre aceste tipare te potrivesti si daca esti atrasa de cineva care iti seamana sau care are o personalitate total opusa.

Exploratorul (dopamina): Atras de cine ii seamana

Exploratorii sunt liberi prin definitie. Trasaturile lor au legatura cu eliberarea dopaminei in creier. Le plac noutatile si sunt dispusi sa-si asume riscuri ca sa experimenteze aventuri mentale si fizice. Sunt optimisti, energici, spontani, flexibili mental, adesea generosi, foarte curiosi si creativi.

Motivele inedite pentru care iubesti testele de personalitate si ce poti invata din ele

Deseori, ei cauta un partener care sa-i insoteasca in aventurile lor: un alt explorator. Pentru ca sunt prietenosi si debordeaza de entuziasm, au cel mai mic interes pentru reguli si programe si n-au niciun chef sa-i controleze pe altii in loc sa-i faca repede sa se simta confortabil.

Exploratorii sunt foarte buni ascultatori, dar si foarte vorbareti. Sunt indiscreti, asa ca intra in vorba cu tine ca sa-si satisfaca curiozitatea. Dar tind sa caute cat de multa libertate si varietate pot avea pana cand intra intr-o relatie.

Constructorul (serotonina): Atras de cine ii seamana

Constructorii sunt stalpii societatii. Fiind expresia actiunii serotoninei din creier, ei sunt tradionalisti si conventionali, grijulii, calmi si uneori sociabili. Acestor barbati si acestor femei le place sa creeze retele si legaturi – comunitatea si familia sunt importante pentru ei.

Sunt buni manageri pentru ca sunt ordonati, constiinciosi si loiali. Respecta regulile si le plac programele. Constructorii cauta un jucator de echipa stabil si previzibil, cineva care sa le impartaseasca fidelitatea fata de familie si traditie. Cand curteaza pe cineva, sunt foarte atenti; constructorii nu aleg impulsiv un partener.

Constructorii cred in bunele maniere, in curtoazia de moda veche, in punctualitate si in programul bine pus la punct. Totodata, au tendinta sa gandeasca concret; sunt precisi, le plac faptele si se bazeaza pe ele. La o intalnire romantica, ei vor vorbi despre lucruri tangibile – mancare, calatorii, sport, vreme, emisiuni TV si filme. Se pricep sa poarte discutii scurte pe subiecte concrete si iau in serios opiniile prietenilor si rudelor.

Directorul (testosteronul): Atras de opus

Directorii au trasaturi legate de actiunea testosteronului. Exceleaza in gandirea analitica si strategica. Sunt directi, decisivi, exacti si incapatanati.

Acesti oameni sunt buni la ceea ce cercetatorii numesc „sisteme bazate pe reguli”, avand aptitudini in matematica, mecanica, computere, inginerie si muzica. De multe ori sunt competitivi, dar si sceptici si emotivi.

Directorii abordeaza intalnirile romantice si relatiile in aceasi fel in care se ocupa de celelalte puncte de interes, analizandu-si rational sperantele, nevoile si intentiile. Sunt in cautarea unui partener care le impartaseste obiectivele, cineva cu care sa schimbe idei, sa construiasca teorii si sa vorbeasca despre stiinta, filosofie, istorie si orice ii intereseaza.

5 teste de personalitate care te ajuta sa te cunosti mai bine

Ca sa-si echilibreze stilul hotarat si tendinta de a lua decizii rapide, directorii tind sa graviteze in jurul partenerilor care cauta alternative, asculta in mod activ, gestioneaza conflicte si au abilitati de socializare.

Intrucat isi analizeaza emotiile si cauta sa le ascunda, directorii cauta parteneri care exprima ceea ce simt. Nu se pricep sa controleze oamenii si sunt atrasi de persoanele flexibile, chiar nehotarate.

Adesea, directorii graviteaza in preajma negociatorilor, care au empatie si complexitatea emotionala ce le permite sa-si controleze personalitatea puternica.

Negociatorul (estrogenul): Atras de opus

Negociatorii sunt filosofi. Femeile si barbatii din acest tipar exprima trasaturi legate de nivelul de estrogen. Ei vad imaginea la scara mare. Au imaginatie si sunt intuitivi. Au un limbaj superb si aptitudini potrivite pentru a lucra cu oamenii. Sunt si expresivi emotional, agreabili, transmit incredere si compasiune.

Negociatorii sunt in cautarea unor persoane cu care pot avea o legatura foate intima, intensa, profunda si spirituala. Insa, ca si directorii, ei prefera sa iasa de fiecare data cu alta persoana si sa exploreze profunzimea unei relatii.

Persoanele cu acest tip de personalitate detesta sa-si piarda timpul socializand cu oameni irelevanti, triviali sau plictisitori. Cand isi gasesc „alesul”, se pricep sa pastreze intimitatea cu partenerul. Evita conflictele si fac ajustari majore pentru a intari relatia.

Negociatorii sunt generosi si isi impartasesc sentimentele. Si cauta un partener care sa le impartaseasca sentimentele.

Foto: Getty Images.