Motivele inedite pentru care iubesti testele de personalitate si ce poti invata din ele

1
De Maria Dima
16 sept. 2019

Testele de personalitate sunt instrumente simpatice de autocunoastere care, atunci cand iti confirma in laude fara numar ca esti unic si irepetabil pe acest pamant, iti sporesc increderea la maximum. Te ajuta sa te cunosti mai bine si sa interactionezi eficient cu ceilalti, insa oare fac mai mult de-atat?

Recunosc! Sunt vinovata! Ador un test grozav de personalitate, si le fac cu placere si pe cele care ma aseamana in final cu animalute, personaje din Game of Thrones sau tipuri diferite de paste. Unul dintre cele mai apropiate de sufletul meu, dar si de realitate a fost desigur testul Myers Briggs.

De ce e atat de multa lume obsedata de acest test?

Daca nu esti familiar cu el, afla ca se bazeaza pe descoperirile unuia dintre cei mai cunoscuti psihologi din lume, Carl Gustav Jung, si ca defineste cu lux de amanunte 16 tipuri de personalitati. La final, afli mai multe despre tine decat te gandeai si ai directii specifice despre destin, cariera, relatii si ce vedeta se incadreaza in aceeasi categorie.

Principalele tipuri de atitudini sunt, evident, introvertit și extravertit, urmate de patru tipuri functionale ale psihicului: reflexiv, afectiv, senzorial si intuitiv. De acolo si combinatiile de nume dedicate personalitatilor distincte (INFJ, ESTP, ESFJ etc).

Calitatile care iti arata ca ai o personalitate rar intalnita

Un senior consultant de la Myers Briggs a limpezit putin apele, spunand ca testul pe care toata lumea il considera ca fiind de capatai nu trebuie luat ad literam. Este mai degraba un fel de limbaj comun care te lasa sa descoperi de ce esti atras in viata, cum iti e mai usor sa inveti, sa relationezi si sa te organizezi. Nu e o biblie ce trebuie respectata la punct si virgula.

E atat de bine sa stii ca exista o explicatie masurabila si universala care iti spune de ce esti asa cum esti”, spune Alison Stone, psihoterapeut holistic. E reconfortant sa stii ca exista niste motive pentru care tu tot timpul te-ai considerat un suflet batran. Sau, la fel, pentru care mereu preiei din suferintele celor jur, iei decizii pripite sau iesi mereu in evidenta, in mod natural.

Ar trebuie sa folosim testul Myers Briggs – MBTI – pentru a ne alege cariera sau iubitii?

Cand vine vorba de cariera si ce drum sa urmam, putem sa folosim rezultatele testului ca ghid, de vreme ce preferintele exprimate acolo chiar duc catre anumite domenii.

Asadar, daca ai fost sincer si autentic in raspunsuri, cel mai probabil sugestiile de acolo iti vin manusa. Partea cea buna este ca daca te regasesti in ele, sigur o sa fii mai inclinat si mai entuziast sa incepi ceva propus in rezultatele primite.

5 teste de personalitate care te ajuta sa te cunosti mai bine

In viata personala trebuie sa fii mai precaut, dar si mult mai flexibil

Doar pentru ca cineva nu se incadreaza in liniile trasate de personalitatea in care te incadrezi, asta nu inseamna ca trebuie sa fugi in directia opusa!

In acelasi mod, nu trebuie sa te folosesti de individualitatea conturata acolo pentru a-ti justifica defectele sau comportamentul care lasa de dorit. Personalitatea ta nu e o scuza pentru a te purta urat, nu asta e scopul testului. “Asa sunt eu, scrie acolo doar” nu merge in viata reala.

Cititul in palma pentru incepatori. Ce spun palmele despre personalitatea ta, viata amoroasa si cariera

La fel, nici vreo decizie gresita nu trebuie justificata doar pentru ca e in concordanta cu ce scrie in rezultatul textului. Dimpotriva, acum ca ai mai multe informatii despre tine si modul in care reactionezi, ar trebui sa-ti fie mai usor sa lucrezi la dezvoltarea ta armonioasa, pe toate planurile, pentru a ajunge la potential maxim!

Foto: Shutterstock.com