Doar 5% dintre oameni au acest tip de personalitate – te afli printre ei?

1
De Teodora Tirca
23 nov. 2021

Testul de personalitate Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) este unul dintre cele mai precise si dezvaluie 16 tipuri de personalitate. Unele sunt mai comune, altele sunt foarte rare.

De exemplu, tipul de personalitate ISFJ este foarte rar – doar 5-6% dintre oameni se incadreaza aici, relateaza MindBodyGreen. In cazul in care vrei sa-ti dai seama daca te afli printre acesti oameni, mai jos gasesti trasaturile de personalitate, punctele slabe si punctele forte ale ISFJ.

Ce inseamna ISFJ?

Initialele reprezinta cuvinte din limba engleza, evident, iar la noi s-ar traduce prin introvertit, sensibil, emotiv, critic. Psihologul Kristina Hallett spune ca aceasta este o combinatie interesanta de trasaturi. „Acesti oameni sunt introvertiti si rezervati, dar e interesant ca au de asemenea abilitati de socializare foarte dezvoltate, sunt calzi si ii inteleg pe cei din jur, fiind in acelasi timp analitici, atenti la detalii si eficienti”, explica psihologul.

Doar 5-6% din populatia lumii se incadreaza in acest tipar de personalitate, si exista de doua ori mai multe sanse ca acesti oameni sa fie femei, si nu barbati, precizeaza pentru MindBodyGreen Dario Nardi, expert in tipuri de personalitate si autor al cartii Neuroscience of Personality. El adauga ca, uneori, preferintele lor sunt in conflict – desi le plac oamenii, sunt si introvertiti. In mod similar, ele pot fi persoane foarte tehnice si analitice, dar sunt si destul de creative.

5 trasaturi-cheie ale oamenilor cu tip de personalitate ISFJ:

1. Sunt de incredere

Potrivit atat lui Hallett, cat si lui Nardi, cei cu tipul de personalitate ISFJ sunt oameni de incredere. Hallett observa ca au un ochi special pentru detalii, iar Nardi adauga ca se pricep la a observa ceea ce este necesar si valoros. Au talentul de a oferi sprijin tinand cont de rolul fiecarui om si de contextul din care face parte. Asta inseamna ca sunt printre putinii oameni care isi dau seama cand e mai bine pentru celalalt sa nu intervina, spune Nardi.

2. Muncitori

Pe langa faptul ca sunt de incredere, poti conta pe ei pentru a lucra din greu. Hallett spune ca acest tip de personalitate este practic, cu picioarele pe pamant si dispus sa se implice in programe de voluntariat.

3. Empatici

Natura harnica si de incredere a acestui tip de personalitate este sustinuta de compasiunea pe care o are fata de ceilalti. Nardi spune ca ISFJ tind sa fie agreabili si sunt buni ascultatori, amintindu-si chiar si cele mai mici detalii. Ei sunt „intotdeauna dispusi sa-i ajute si sa-i sustina pe ceilalti, sunt plini de compasiune si foarte empatici”, adauga Hallett.

4. Sensibili

Potrivit lui Nardi, acesti oameni sunt sensibili la detalii mici si au preferinte puternice. „Desi le prezinta altora o imagine ordonata, viata lor interioara este o tapiserie bogata si diversa a multor experiente”, spune el. Si dupa cum noteaza Hallett, ISFJ-ii sunt deosebit de sensibili la conflict si se pot impotrivi schimbarii. De asemenea, le este greu sa-si impartaseasca sentimentele si au asteptari mari de la ei. Uneori se incarca cu prea multe sarcini.

Aproape 50% dintre oameni considera ca nu au niciun prieten adevarat, dezvaluie un nou studiu

5. Tehnici

ISFJ-ii au un talent uneori surprinzator pentru cunostintele tehnice. Dupa cum explica Nardi, desi tind sa ia decizii in functie de valorile lor sociale si personale, ei pot deveni foarte priceputi din punct de vedere tehnic in timp. De asemenea, se bucura de traditiile lor, muncesc pentru a proteja viitorul si le place sa aiba un sentiment de implinire, adauga el.

Puncte forte:

-organizat si atent la detalii

-sensibil

-rabdator

-un real sprijin pentru ceilalti

-bun ascultator

-detine multe cunostinte

Puncte slabe:

-aversiune fata de conflicte sau vesti proaste

-dificultate in a anticipa cum sa se pregateasca pentru viitor

-stil de comunicare pasiv (nu direct)

-dificultate in managerierea stresului

-foarte sensibil la critici

Foto: Pexels.com