Tu sub ce masca te ascunzi?

masca
1
De Alice Moisescu
21 ian. 2019

Pe masura ce ne maturizam si in ciuda experientelor de viata pe care le intampinam, sau poate tocmai datorita lor, personalitatea noastra devine mai putin autentica si mai mult conturata in raport cu situatiile in care ne aflam.

Ineresant, nu? Oamenii tind sa se arate orice, mai putin cum sunt ei de fapt. Mastile sunt, intr-un fel, compromisuri intre om si societate, folosite drept mecanisme de aparare.

Cu totii dorim sa ne protejam sinele, motiv pentru care ne e greu sa ne expunem in totalitate, sa fim deschisi in fata lumii. Iar pe undeva este si firesc. Personalitatea noastra este lucrul cel mai de pret, este ceea ce noi am construit de-a lungul vietii si pana in prezent.

Dar ce se intampla atunci cand MASTILE PE CARE LE PURTAM nu sunt in acord cu noi, cu ceea ce simtim, ce gandim, ce facem?

Mahatma Gandhi spunea ca „fericirea este armonia dintre ceea ce gandim, ceea ce spunem si ceea ce facem”. Atat de frumos spus. Insa noi, oamenii, alegem sa purtam zilnic alte si alte masti, masti care nu ne definesc, dar care protejeaza eul nostru interior. Astfel ca percepem dezgolirea drept slabiciune, vulnerabilitate.

Cand incepi sa-ti ascunzi adevarul fel de a fi?

Mastile apar cel mai adesea in momentul in care vrem sa impresionam pe cineva. Incercam sa scoatem in relief mai degraba calitatile, jucam un „rol” al perfectiunii, incercam sa ne apropiem cat mai mult de standardele persoanei in cauza. Atat de gresit!

Mastile vor iesi la iveala, procesul de dezamagire se va instala intre indivizi, iar adevarata personalitate s-ar putea sa nu mai fie pe placul celuilalt.

Care sunt cele mai des intalnite masti pe care le purtam in societate?

Uneori, ne simtim victime fara sa realizam. Daca si tu te recunosti intr-una din descrierile de mai jos, e timpul sa iei masuri.

Masca salvatorului

Ai impresia ca misiunea ta este aceea de a „salva” lumea. De multe ori, insa, adevarul sta in spatele cortinei. Astfel ca aceasta masca a salvatorului ascunde faptul ca te simti neputincios. Te implici intr-o sumedenie de cauze diferite, nu din dorinta de a oferi ajutor real, ci din teama si neputinta.

Masca narcisistului

Ai nevoie de validare si atentie in mod constant. Daca nu te afli in centrul atentiei, undeva ceva este gresit. Te agati abuziv de ceilalti precum un vampir energetic. De asemenea, tinzi sa ii gasesti ce ceilalti vinovati de nefericirea ta: „Nu vrei sa iti petreci timpul cu mine? Asta inseamna ca nu iti pasa de mine.”

Masca dominatorului

Ai calitati reale de lider, esti diplomat si foarte deschis, ai aptitudini de a capta atentia si de a vorbi in public. Ai capacitatea de a delega sarcini, gasesti repede solutii si esti inconjurat intotdeauna de persoanele potrivite la timpul potrivit, astfel ca esti capabil de performante in multe domenii.

Ce se ascunde in spatele mastii dominatorului? Un suflet care nu isi accepta vulnerabilitatile, intolerant, care se straduieste sa isi faca performantele observate. Seducator si manipulator, minte cu o foarte mare usurinta. Puterea si-o aroga, facandu-i pe ceilalti sa se simta slabi si neputinciosi.

Masca masochistului

Esti de obicei foarte sensibil, pana si cel mai marunt lucru din exterior reusind sa te afecteze. Faci orice pentru a te simti util, ii faci pe cei din jur sa rada, depui eforturi ca ceilalti sa se simta bine, insa, la cea mai mica critica la adresa ta, te simti umilit si neinsemnat.

Te devalorizezi singur, te blamezi din orice si te vezi mai putin important decat esti, de fapt.

Ajuti oamenii in mod voluntar, dar sfarsesti prin a deveni robul lor. Atragi in viata ta oameni care te persecuta, iar cea mai mare frica personala este libertatea in cazul tau. Cati dintre voi va identificati?

Masca rigidului

In spatele acestei masti pe care o porti, esti de fapt o persoana creativa, proactiva si cu o mare determinare de munca. Esti atent la detalii, ai capacitatea de a simplifica, esti dinamic si entuziast. Nu ai nevoie de altii ca sa te simti bine.

Masca rigidului ascunde o persoana care are foarte mari asteptari de la sine, care nu isi tolereaza greselile si care isi blocheaza trairile. Tinteste catre perfectiune si nu ar admite niciodata ca are probleme.

Autenticitatea si franchetea in raport cu sinele

Haideti acum sa facem un exercitiu de imaginatie si sa presupunem ca de aici incolo incepem sa transmitem fix ceea ce gandim, ce simtim sau ce credem. Ar schimba cu ceva lucrurile? Noi suntem de parere ca simplitatea si claritatea ar iesi in evidenta astfel.

Autenticitatea si sinceritatea fata de sine este cea mai inalta forma de respect pe care ti-o poti oferi. Daca nu tu, atunci cine?

Foto: Shutterstock.com