Un studiu a aratat ca femeile atragatoare nu inspira incredere la locul de munca

1
De Denisa Toma
9 apr. 2019

Femeile sunt considerate a fi mai putin de incredere la locul de munca daca sunt atragatoare, potrivit unui nou studiu.

Se spune ca trebuie sa te imbraci pentru jobul pe care il doresti, dar se pare ca nu ar trebui sa arati prea bine cand faci asta, cel putin nu daca esti femeie.

Femeile atragatoare nu par de incredere la locul de munca

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul de specialitate Sex Roles, cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile atragatoare sunt percepute ca fiind mai putin de incredere la locul de munca.

Aceste „femei fatale”, asa cum au fost numite de autorii studiului, au fost considerate ca fiind mai putin demne de incredere decat colegele lor care nu sunt la fel de atragatoare. Mai mult decat atat, au fost chiar desemnate persoane care „ar merita sa fie concediate”.

Moduri surprinzatoare prin care femeile gestioneaza banii mai bine decat barbatii

Iar daca acest stereotip sexist nu era suficient, cercetatorii spun ca aceasta perceptie nu este cauzata doar de faptul ca femeile atragatoare submineaza rolurile masculine traditionale.

Potrivit cercetatorilor, aceasta conceptie isi are radacinile in sentimente primare precum „nesiguranta sexuala, gelozie sau teama”, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

O femeie frumoasa si desteapta atinge toate aceste nesigurante in cazul colegilor sai, ceea ce ii face pe acestia din urma sa considere ca nu este demna de incredere.

Femeile atragatoare „merita sa fie concediate”

Cercetarea a inclus sase teste separate in care participantii s-au inscris pe platforma Amazon Mechanical Turk si au evaluat atractivitatea unor femei din imagini extrase in urma cautarii pe Google a termenilor „femeie profesionista”.

Specialistii i-au rugat pe participanti sa evalueze cat de incredere sau de neincredere este fiecare femeie in diverse scenarii, dar si daca ar merita sa fie concediata.

3 lucruri pe care femeile de succes le fac mai bine decat oricine

Rezultatele finale au aratat ca participantii au considerat ca femeile atragatoare nu sunt de incredere, spre deosebire de femeile mai putin atragatoare, indiferent care erau titlurile lor sau industria in care lucrau.

Femeile foarte atragatoare pot fi percepute ca fiind periculoase, iar acest lucru conteaza atunci cand stabilim lucruri precum cat de multa incredere avem in ele sau daca credem ca spun adevarul„, a declarat Leah Sheppard, coordonatorul studiului.

Societatea se concentreaza mai mult asupra aspectului femeilor decat asupra abilitatilor lor

Aceasta cercetare este doar una dintre numeroasele cercetari care arata ca femeile se confrunta cu tot felul de prejudecati subconstiente la locul de munca.

Realitatea este ca femeile pur si simplu nu pot gasi nicio varianta castigatoare cand vine vorba de aspectul lor fizic. Societatea se concentreaza mai mult asupra aspectului femeilor decat asupra abilitatilor lor in aproape toate industriile si domeniile, de la sport, politica sau chiar muzica, potrivit Psychology Today.

De ce femeile puternice prefera sa fie singure

O femeie atragatoare poate castiga increderea colegilor, dar mai greu

Pentru toate „femeile fatale” Sheppard spune ca ar putea fi ceva mai dificil sa construiasca relatii bazate pe incredere cu colegii de munca.

Se vor confrunta cu provocari in ceea ce priveste cladirea relatiilor de incredere. Nu inseamna ca nu pot face asta. Doar ca increderea se va forma ceva mai lent„, spune specialista.

Aptitudinile femeilor sunt intotdeauna judecate in functie de aspectul lor, in functie de hainele pe care le poarta, in functie de timbrul vocii si alti factori complet irelevanti pentru ceea ce sunt capabile cu adevarat sa realizeze. Dar toate acestea nu ar trebui sa opreasca niciodata o femeie sa realizeze lucruri marete, indiferent de ce cred toti ceilalti.

Foto: Shutterstock.com