Care e stilul tau de imbatranire? 3 moduri distincte in care chipul tau se schimba odata cu trecerea timpului (si cum sa previi)

1
De Teodora Tirca
9 aug. 2023

Fiecare chip imbatraneste diferit. Ceea ce functioneaza pentru o persoana, poate sa nu fie cea mai buna solutie pentru alta. Iar modul in care imbatranim depinde de multi factori, inclusiv de stilul de viata, ingrijirea pielii, mediu si genetica.

In plus, imbatranirea nu este reprezentata doar de hiperpigmentare, riduri si modificari ale texturii pielii. Modul in care aratam pe masura ce imbatranim este o interactiune complexa intre multe fatete ale chipului nostru, de la pierderea densitatii osoase si a grasimii subcutanate, pana la modificari ale muschilor si fasciei, puncteaza specialistii MindBodyGreen.

Intelegerea naturii complicate a imbatranirii este benefica, deoarece ne arata ca nu exista un raspuns universal valabil la intrebarea „Cum sa am grija de mine pe masura ce imbatranesc?”. Insa este esential sa ai grija din timp de pielea ta, pentru ca procesul de imbatranire sa fie lent si gratios.

E important sa stim mai multe despre „cele trei stiluri de imbatranire”, asa cum au fost descrise de dermatologul Ava Shamban, medic si fondator Skin Five Medical Spas.

Potrivit lui Shamban, exista trei stiluri distincte de imbatranire in care se incadreaza cei mai multi oameni pe masura ce imbatranesc: ridarea, scufundarea si laxitatea.

Identifica mai jos stilul de imbatranire al chipului tau si vezi ce masuri poti lua in functie de starea de acum a pielii tale.

1. Ridarea

Ridurile sunt semnul cel mai comun al imbatranirii. Ele fac parte din procesul natural de imbatranire, asa ca majoritatea oamenilor le vor „colectiona” intr-o forma sau alta de-a lungul vietii. De asemenea, este important de mentionat ca acele pliuri si linii care se formeaza atunci cand ne miscam fata apar la orice varsta (chiar si copiii le au), asa ca nu te alarma daca ai 25 de ani si vezi cateva linii sub ochi atunci cand razi. Cele care semnaleaza intr-adevar imbatranirea sunt cele care raman pe chip chiar si atunci cand fata este un repaus.

„Pentru cei predispusi la ridare, chipul arata ca o harta a calatoriei vietii, cu toate liniile fine si ridurile mai adanci care raman atunci cand fata este statica”, explica Shamban. „Oamenii care fac parte din aceasta categorie au mai multe modele de linii incrucisate pe chip, care pot fi superficiale, fine sau mai adanci.”

Cei predispusi la ridare vor incepe sa observe mai intai mici modificari in zona ochilor si in jurul buzelor, deoarece acestea sunt de obicei primele care se incretesc (din cauza ca in aceste zone pielea este mai subtire, delicata si se misca destul de mult). „Primul indiciu sunt ridurile statice din coltul extern al ochiului si cele de deasupra buzelor”, spune ea.

Ce e de facut:

In ziua de azi avem o multime de solutii pentru riduri, de la produse de skincare, pana la tratamente anti-aging profesionale. Iata cateva solutii de luat in considerare:

  • Foloseste ingrediente topice inteligente, cum ar fi retinolul (care creste viteza de reinnoire celulara), acizii AHA (care stimuleaza colagenul si imbunatatesc textura pielii), antioxidantii (pentru a lupta impotriva radicalilor liberi) si peptidele (care ajuta la netezirea liniilor fine).

Instree Hyper Retinol 1.0 serum, 61 lei, skinguru.ro

  • In ceea ce priveste stilul de viata, fii atenta la factorii de mediu care pot agrava aspectul liniilor fine, cum ar fi expunerea la soare, pozitia de dormit si fumatul.

Beauty of Joseon SPF 50 Relief Sun Rice + Probiotics, 75 lei, blively.ro

 

  • Pentru tratamentele la cabinet, spune Shamban, „depinde de cauza ridurilor, dar recomand neuromodulatoare in curs de desfasurare sau un biostimulator precum Sculptra sau Radius”, iar „unele terapii foto, cum ar fi laserele ablative usoare sau microneedlingul pot functiona bine pentru a mentine pielea fina si a stimula productia de colagen nou, stergand astfel ridurile.”

2. Scufundarea

Nu vorbim suficient despre modul in care fata se poate „scufunda” si deveni lipsita de culoare pe masura ce imbatranim. Masa osoasa scade, iar „pernutele” de grasime de sub piele se micsoreaza – de aceea apare acest efect care imbatraneste excesiv chipul.

„Aceasta scufundare a trasaturilor este cauzata de contractia tampoanelor de grasime si resorbtia osoasa subiacenta”, spune medicul. „Ca rezultat, chipul isi pierde volumul general, ochii par scufundati in orbite, iar pometii sunt mai proeminenti si mai ososi, la fel si nasul.”

Desi in faza incipienta este mai greu de observat, primul lucru pe care il vei vedea este pierderea volumului din jurul fetei. De obicei, de sub ochi si din zona pometilor.

Ce e de facut:

Avand in vedere ca acest fenomen este cauzat de pierderea grasimii si a densitatii osoase, tratamentele topice nu vor fi eficiente. Este bine sa ai grija de piele in continuare, dar e important sa ramai realista in privinta rezultatelor.

In schimb, alegerile legate de stilul de viata si interventiile din cabinetele profesionale te pot ajuta sa mentii volumul fetei pentru cat mai mult timp.

  • Prioritizeaza sanatatea oaselor printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in calciu si vitamina D3 si prin mentinerea masei musculare cu exercitii fizice care implica ridicarea de greutati. Daca iti poti creste masa musculara pana la 40 de ani, poti evita multe probleme asociate cu imbatranirea.
  • Daca iei in considerare interventiile profesionale, medicul recomanda tehnologia cu ultrasunete precum Sofwave. Fillerele te pot ajuta de asemenea sa mentii volumul fetei – vorbeste cu medicul tau dermatolog pentru a alege cea mai buna optiune pentru tine.

3. Laxitatea

Colagenul, elastina si celelalte componente structurale ale pielii se diminueaza odata cu varsta, pe masura ce organismul devine mai putin capabil sa le produca intr-un ritm constant. Si factorii ce tin de stilului de viata, cum ar fi expunerea la soare, dieta, stresul pot contribui la scaderea productiei de colagen.

„Pielea care prezinta laxitate este lasata, lipsita de fermitate, mai ales in zona de sub ochi, in lateralele nasului si in zona mandibulei”, spune Shamban.

„Aceasta persoana prezinta adesea cute pronuntate in jurul gurii si linii descendente care ii dau chipului nu doar un aspect imbatranit, ci si un aspect trist”, spune ea.

Primul indiciu ca acest lucru se intampla este, de obicei, mai multa laxitate in zona mandibulei, precum si o „cadere” in zona de sub ochi. In plus, daca te ciupesti de piele si aceasta nu-si revine la loc repede, inseamna ca elasticitatea este scazuta.

Ce e de facut:

Pielea lasata este greu de corectat doar prin produse de skincare. Odata ce isi pierde fermitatea, este dificil sa o faci sa revina la normal fara un tratament profesional. De aceea este atat de importanta preventia. Iata ce poti face:

  • Bazeaza-te pe ingrediente topice care sustin productia de colagen si elastina, de exemplu ser cu retinol seara si vitamina C dimineata.
  • Prioritizeaza nutritia care ofera elementele de baza ale colagenului, elastinei si altor proteine ​​structurale. Aici vorbim despre alimentele cu un profil robust de aminoacizi – fructe si legume bogate in vitamina C.
  • Cat despre interventiile profesionale, Shamban recomanda „micro-coring, retexturare cu CO2 sau lifting facial cu fire”, iar daca iti doresti un tratament non-invaziv, „poti merge pe microneedling cu radiofrecventa, ultrasunete concentrate pe energie mare si Sofwave”.

Foto: depositphotos.com