Cum sa tratezi corect acneea chistica, potrivit dermatologilor

acneea chistica
1
De Denisa Toma
9 mart. 2019

Acneea chistica se manifesta prin aparitia unor cosuri dureroase, aflate adanc in piele.

Incercarea de a stoarce un astfel de cos este o greseala majora, pentru ca duce la inflamarea si infectarea tesutului din jur, rezultatul fiind raspandirea acneei. De obicei, tratamentele din comert nu dau rezultatele dorite in cazul acneei chistice.

„Produsele din comert nu functioneaza deloc pentru acneea chistica”, declara pentru Instyle.com medicul dermatolog Jeanine Downie. „Daca nu este tratata corect, acneea chistica poate lasa cicatrici permanente”, mai spune medicul.

„Scrubul si tratamentele abrazive la care iti supui tenul in speranta ca vor elimina acneea nu vor face altceva decat sa creasca inflamatia si sa irite si mai mult pielea”, declara medicul Shari Sperlingthis. Iar aici sunt incluse scruburile agresive si tonerele astringente.

„In timp ce unele creme si lotiuni pentru spalarea tenului sunt uneori suficiente pentru acneea de suprafata (comedoane, puncte negre si pustule), vei avea nevoie de arme serioase pentru a trata acneea chistica”, mai spune dermatologul.

Iar aceste „arme” sunt de obicei medicamente si tratamente care pot fi prescrise de medicul dermatolog.

Alimentele la care modelul Rosie Huntington Whiteley a renuntat ca sa scape de acnee

Ce tratamente recomanda medicii dermatologi pentru acneea chistica?

„Unul dintre cele mai bune tratamente pentru acneea chistica este isotretinoina. Aceasta este o forma orala de retinoid (derivata din vitamina A), care are un multiplu efect, tintind multiple aspecte ale acneei chistice. Va ucide bacteriile care cauzeaza acneea, va elibera porii si va reduce productia excesiva de sebum, in timp ce combate inflamatia. Si este cel mai bun si singurul medicament care poate micsora definitiv glandele care produc sebum, dar are ca efecte secundare buzele si pielea uscata”, declara dr. Ava Shamban.

Este foarte important de retinut faptul ca isotretinoina si oricare alte derivate ale vitaminei A sunt interzise in timpul sarcinii, putand provoca aparitia malformatiilor fetale.

Un alt efect secundar posibil al acestui tratament este depresia. Acesta este motivul pentru care este recomandat numai de medicul dermatolog si nu ar trebui „imprumutat” altcuiva de persoana pentru care a fost prescris.

Un alt tratament care poate fi prescris pentru tratarea acneei chistice este spironolactona, un medicament pentru tratarea tensiunii arteriale, dar care devine tot mai popular in tratarea acneei hormonale pentru ca blocheaza androgenii, hormonii masculini care suprastimuleaza glandele sebacee.

De asemenea, injectiile cu cortizol efectuate in cabinetul medicului dermatolog sunt o modalitate rapida de a calma un cos chistic inflamat. Estompeaza umflatura si pielea inrosita din jurul ei.

BHA – Ingredientul inteligent care te scapa de acnee si iti micsoreaza porii

Cum poti trata acasa acneea chistica?

In ceea ce priveste tratamentul pe care il poti face acasa, exista cateva optiuni. O noutate in domeniu sunt plasturii pentru cosuri, care includ ace microscopice.

„Exista in prezent plasturi pentru cosuri cu ‘microace’, care pot fi o solutie rapida. Este vorba despre un bandaj care include o serie de ace minuscule, care patrund in piele fara sa provoace durere si ii ofera ingrediente active, care combat acneea. In acest fel acneea este tratata mai repede decat cu oricare alt tratament aplicat local. Iar atunci cand includ ingrediente hidratante, pielea nu devine uscata in urma acestui proces”, declara dermatologul.

De asemenea, cremele topice cu hidrocortizon reduc inflamatia, dar nu vor avea niciun efect asupra cauzei care duce la aparitia cosurilor.

Remediul natural anti-acnee pe care nu l-ai incercat inca

De ce este importanta hidratarea pielii in timpul tratamentului pentru acnee chistica?

Orice tratament pentru acnee ai alege, toti dermatologii recomanda ca acesta sa fie insotit de aplicarea zilnica a unei creme hidratante.

„Cand tratam acneea, este important sa respectam si bariera pielii. In timp ce numeroase tratamente pentru acnee pot usca cosurile, daca usuca prea mult pielea, pot duce la distrugerea barierei naturale a pielii, efectele fiind iritatia si inflamatia. Este recomandat sa aplici creme hidratante in timp ce faci tratamentul impotriva acneei pentru a mentine pielea bine hidratata si intr-o forma cat mai buna”, declara medicul dermatolog Joshua Zeichner.

Foto: Shutterstock.com