Cum sa tratezi unghiile fragile, care se exfoliaza

1
De Denisa Toma
2 nov. 2021

Ingrijirea unghiilor este o prioritate pentru cele mai multe dintre noi. Dar pentru ca manichiurile cu gel si acril au devenit in ultimii ani extrem de populare, avem tendinta de a neglija sanatatea unghiilor naturale.

Daca te confrunti cu exfolierea unghiilor, trebuie sa stii ca acest lucru poate indica existenta unor probleme de sanatate. Inainte de a trata unghiile exfoliate de la maini, ar trebui sa le verifici si pe cele de la picioare. In cazul in care si acestea se exfoliaza, este un semn ca te confrunti cu unele probleme de sanatate precum deficienta de fier sau de alti nutrienti.

Prima intrebare pe care ar trebui sa ti-o pui este de ce ti se exfoliaza unghiile. Poate fi o problema cauzata de un traumatism, de oja care se decojeste, de faptul ca iti pilesti prea mult unghiile sau apelezi prea des la unghiile false.

4 lucruri pe care sa le tii mereu pe noptiera, conform dermatologilor

Exista, din fericire, metode de a remedia aceasta problema. Iata cateva trucuri pe care sa le incerci pentru a combate exfolierea unghiilor:

Repara unghiile fragile cu ajutorul unei diete bogate in nutrienti

Ar trebui sa cresti aportul de alimente bogate in fier si biotina precum avocado, cereale integrale, oua, conopida si carne slaba. Carnea slaba, in special, ajuta la fortificarea unghiilor si le face mai putin predispuse la rupere si exfoliere.

Ia suplimente de multivitamine pentru unghii mai puternice

Alti nutrienti pe care ii gasesti in multivitamine te pot ajuta sa ai unghii mai sanatoase si rezistente. „Vitaminele A, E si C, precum si vitaminele din grupul B, asa cum este vitamina B6, sunt excelente pentru sanatatea unghiilor”, declara dermatologul cosmetician Michele Green pentru byrdie.com. „Si alte suplimente precum keratina sunt grozave pentru cresterea unghiilor pentru ca le intaresc si le cresc densitatea”, spune specialista.

Trateaza unghiile cu uleiuri nutritive

„Masarea unghiilor si cuticulelor cu ulei de cocos sau ulei de masline creeaza o bariera protectoare ce ofera hidratare”, spune Green. Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si antifungice si incetineste dezvoltarea micozelor.

Uleiul de masline contine antioxidanti care ajuta la protejarea unghiilor. „Este bogat in vitamina E, acizi grasi Omega 3 si alti nutrienti care hidrateaza si previn uscarea excesiva”, adauga experta.

Cum sa ai grija de pielea ta sensibila? Sfaturi si recomandari pentru toamna asta

Pentru un tratament nutritiv, pune cateva lingurite de ulei in doua boluri mici, umezeste putin unghiile si apoi scufunda-le in ulei. Lasa sa actioneze timp de 20 de minute.

Foloseste un dizolvant delicat pentru oja

Unghiile care se exfoliaza au nevoie de multa hidratare, iar dizolvantul pentru oja cu un continut ridicat de acetona usuca foarte mult unghiile si le deshidrateaza. „Dizolvantii care nu contin acetona iti curata unghiile fara sa deshidrateze patul unghiei”, spune specialista.

Incearca un tratament pentru intarirea unghiilor

Tratamentele pentru intarirea unghiilor pot fi foarte eficiente daca te confrunti cu exfolierea. Multe dintre ele au formule bogate in nutrienti, care le ofera hidratare, le intaresc si le protejeaza.

Renunta la oja pentru o perioada de timp

„Daca patul unghiei nu poate respira din cauza barierei formate de oja, vei fi predispusa la riscul de a dezvolta micoza unghiei”, spune Green. De asemenea, pastrand unghiile naturale pentru o perioada de timp reduci efectul deshidratat al substantelor chimice care se gasesc in oje.

Pileste marginile deteriorate

Bufferele pentru unghii ajuta la netezirea marginilor astfel incat acestea sa nu se mai agate cu usurinta. Foloseste miscari delicate pentru a indeparta zonele aspre si a netezi perfect varfurile. Pentru suprafata unghiilor, foloseste un buffer fin, care netezeste fara sa pileasca si sa zgarie.

4 semne ca folosesti un cleanser nepotrivit pentru tenul tau

Nu iti roade unghiile

Desi ticul de a-ti roade unghiile nu duce direct la exfolierea acestora, este un obicei care poate cauza alte probleme ce duc ulterior la exfoliere, asa cum sunt infectiile. „Roaderea unghiilor provoaca infectii ale unghiilor care te predispun la raspandirea microbilor in corp”, spune Green. „Vei fi predispusa si la alte probleme de sanatate din cauza bacteriilor si virusurilor care pot fi blocate sub unghii”, spune specialista. Pentru a scapa de acest obicei, incearca un tratament special, formulat astfel incat sa aiba un gust neplacut si sa te faca sa eviti roaderea unghiilor.

Evita manichiura cu gel

Manichiura cu gel dureaza mai mult decat oja clasica, dar Green avertizeaza ca intregul proces de aplicare poate fi nociv pentru unghii si ar putea sa duca la exfoliere. „Manichiura cu gel necesita folosirea luminii UV pentru uscarea gelului, iar lumina UV a lampii poate avea acelasi impact negativ asupra patului unghiei ca lumina UV a soarelui”, spune specialista. „Mai mult, manichiurile cu gel pot provoca micoza unghiei. De asemenea, esti predispusa la riscul de a dezvolta infectii ale unghiilor si cuticulelor din cauza pilirii patului unghiei”, adauga Green.

Foto: Pexels.com.