Piele neteda pentru totdeauna: cum scapi de Keratoza pilara si cum previi reaparitia ei

1
De Denisa Toma
5 mart. 2020

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Ne dedicam mult timp ingrijirii pielii si incercam sa intelegem unele dintre cele mai comune si deranjante probleme ale sale, de la cosuri, riduri, pete pigmentare si pana la eczeme sau psoriazis.

O afectiune des intalnita pe care putine persoane o cunosc si o inteleg este Keratoza pilara. Este vorba despre acele mici denivelari rosiatice care apar pe piele, in special pe picioare si brate. Iata ce ar trebui sa stii despre keratoza pilara si ce poti face pentru a scapa de ea:

Ce este keratoza pilara?

Keratoza pilara este o afectiune a pielii reprezentata de aparitia unor mici denivelari si zone aspre pe corp, in special pe brate, coapse, obraji si nu numai. Este numita uneori „piele de gaina” din cauza aspectului pe care il da zonelor afectate. „Cheratoza pilara apare atunci cand celulele moarte de piele si o proteina din piele, numita keratina, se acumuleaza si blocheaza foliculii de par”, declara medicul dermatolog Renee Rouleau pentru byrdie.com. „Aceste mici denivelari rosii sau albe apar sub forma unor zone delimitate. Este o problema des intalnita si complet inofesniva”, spune specialista.

Sfatul dermatologului. Aceste greseli iti usuca pielea

Cauzele keratozei pilare

Cei care se confrunta cu keratoza pilara stiu deja ca oricat de inofensiva ar fi, aceasta problema a pielii este dificil de combatut. Prin urmare, de ce unele persoane o au, iar altele nu? „Nu se stie de ce unii oameni fac, iar altii nu. Insa se pare ca mostenirea genetica are un rol important, in special in cazul celor cu piele deschisa la culoare”, spune Rouleau. In cele mai multe cazuri apare in prima decada a vietii si incepe sa dispara dupa varsta de 30 de ani.

Simptomele keratozei pilare

Keratoza pilara este confundata adesea cu alte probleme ale pielii, de aceea trebuie sa stii cum sa o recunosti. „Daca ai avut-o din copilarie, nu te mananca permanent si este prezenta tot timpul anului, atunci sunt semne clare care iti arata ca este keratoza pilara. Dermatita de contact, iritatia pielii cauzata de alergeni topici care poate arata uneori la fel precum keratoza, apare si dispare, in timp ce keratoza este acolo permanent”, declara dermatologul.

5 uleiuri de dus luxuriante care iti lasa pielea hidratata si luminoasa

Si keratoza pilara este influentata de anotimp. In lunile de iarna devine mai vizibila si te mananca mai tare ca de obicei din cauza umiditatii scazute si a uscarii pielii.

Este posibil sa te confrunti cu acele mici brobonele si pe fata. „Keratoza pilara rubra reprezinta aparitia unor zone rosiatice pe fiecare obraz”, spune medicul. Se poate agrava in cazul celor care se scarpina sau storc acele mici brobonele in loc sa aplice tratament local pentru hidratarea pielii.

Cum se trateaza keratoza pilara

O intrebare care se afla pe buzele tuturor celor care se confrunta cu ea: poate fi tratata? Raspunsul este da si nu. Rouleau spune ca poti face anumite lucruri pentru a estompa vizibilitatea keratozei pilare, precum exfolierea pielii cu regularitate, dar nu o poti face sa dispara complet. „Combinarea exfoliantilor fizici (asa cum sunt scruburile) cu exfolianti chimici (precum acizii AHA) va inmuia pielea si va netezi zonele aspre, denivelate, cauzate de keratoza pilara”, spune dermatologul. Cremele hidratante si lotiunile pentru spalarea pielii pe baza de uree, acid lactic sau acid glicolic sunt cele mai bune optiuni pentru a estompa keratoza pilara.

Insa produsele care contin aceste ingrediente trebuie folosite cu grija. Pot avea un efect iritant, in special din cauza faptului ca cei care se confrunta cu keratoza pilara au de obicei piele sensibila. Ar trebui aplicate numai pe zonele afectate. Sunt eficiente daca sunt folosite in mod consecvent, dar pielea va reveni la aspectul sau initial daca tratamentul este oprit.

Faci dus gresit: 6 obiceiuri care-ti distrug pielea

Ce poti face pentru a tine sub control keratoza pilara

Rouleau recomanda sa pui putin gel de dus pe un burete de baie sau o lufa si sa masezi in timpul dusului zonele afectate de pe corp cu miscari circulare timp de doua minute. Dupa dus, aplica un ser exfoliant care contine o concentratie ridicata de acid glicolic, urmat de o lotiune de corp hidratanta. Repeta acest tratament zilnic pentru ca pielea sa fie cat mai neteda posibil.

Remedii naturale pentru keratoza pilara

Daca preferi tratamentele pe care le poti face acasa cu ingrediente naturale, uleiul de cocos este o solutie eficienta pentru hidratarea pielii uscate, avand proprietati emoliente si antiinflamatoare. „Daca adaugi zahar, poti obtine un exfoliant natural delicat”, spune dermatologul.

Este important sa monitorizezi calitatea aerului din locuinta ta. Aerul prea uscat poate agrava keratoza pilara. Poti folosi umidificatoare care cresc nivelul de umezeala din aer si previn uscarea excesiva a pielii.

Ce sa eviti daca ai keratoza pilara

Sunt unele greseli care agraveaza keratoza pilara. Dr. Rouleau recomanda sa eviti produsele aplicate topic care usuca pielea, asa cum sunt cele cu acid salicilic. Pot duce la acumularea de si mai multe celule moarte pe suprafata pielii, accentuand denivelarile. Evita sapunurile care usuca pielea si gelurile de dus care fac foarte multa spuma. Opteaza pentru un ulei de dus care contine mai putin detergent. De asemenea, nu stoarce niciodata brobonelele aparute pe piele pentru ca risti sa te confrunti cu aparitia cicatricilor permanente.

Foto: Instagram/Victoria’s Secret