9 semne infricosatoare ca suferi de burnout, explicate de un specialist

1
De Cristiana Astefanoaiei
23 oct. 2023

Corpul iti transmite cand este cazul sa iei o pauza.

Este usor sa nu iei in considerare un burnout, caci nu este un termen medical. Din acest motiv, pentru care multa lume considera ca nu este o problema reala (complet fals). Totusi, acest fenomen devine din ce in ce mai ingrijorator de la an la an.

Totul incepe de la psihic, astfel ca specialisti precum Dr. Sherry Benton trag semnale de alarma. Benton este psiholog si a declarat pentru Popsugar ca exista 9 semne pe care organismul ti le transmite si pe care nu este bine sa le ignori.

9 semne de burnout

Epuizare constanta care nu poate fi explicata din punct de vedere medical

Insomnie

Lipsa de concentrare

Dureri de cap

Pierderea poftei de mancare

Probleme digestive

Iritabilitate si/sau furie

Anxietate

Simptome de depresie

7 semne ascunse ale depresiei care sunt usor de ratat. Nu le mai ignora

„E greu sa te concentrezi si fiecare sarcina pe care o faci devine mai dificila si mai complicata. Iti afecteaza intregul sistem de memorie al creierului sa incerci sa lucrezi intr-o stare de epuizare intr-o perioada lunga de timp. De fapt, devii mult mai putin eficienta si competenta pentru ca nu ai echilibru in viata”, explica Dr. Benton.

Ce este de facut daca ajungi la burnout

In cazul in care bifezi mai multe dintre semnele de mai sus, este indicat sa pui totul pe pauza si sa iti analizezi viata. De asemenea, ar fi bine sa te adresezi unui terapeut, care te poate ghida in procesul tau de vindecare.

Persoanele care sufera de burnout raman, adesea, prinse intr-o bucla care se invarte doar in jurul lucrurilor pe care trebuie sa le atinga. O casa mai mare, o masina noua, mai multi bani pentru cumparaturi, o avansare la serviciu si alte scopuri care, odata atinse, dau nastere altor teluri.

Psihologii recomanda ca, in drumul tau spre atingerea obiectivelor, sa nu uiti despre acele lucruri care iti bucura sufletul.

„Ceea ce contribuie la fericire si bunastare sunt experientele. Acestea ne stimuleaza creierul in moduri care imbunatatesc concentrarea si memoria”, spune Dr. Sherry Benton.

3 semne ca burnout-ul tau este cauzat de relatia cu anumiti oameni, nu neaparat de munca

Pentru a nu ajunge in pragul unui burnout, este indicat sa gasesti un echilibru intre lucrurile care „trebuie” facute si cele care iti fac placere. Desi poti avea senzatia ca indeplinesti cu bucurie sarcinile de serviciu si satisfactiile sunt pe masura, epuizarea apare cand tragi de tine sa bifezi cat mai multe. Ai nevoie de timp pentru odihna si relaxare. Meditatia, scrierea intr-un jurnal, exercitiile de respiratie, yoga, dansul sau plimbarile sunt mici evadari care te ajuta sa te detensionezi intr-o perioada agitata.

Foto: freepik.com