9 vitamine si nutrienti care te ajuta sa scapi de grasimea de pe burta

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 aug. 2023

Grasimea acumulata in zona abdominala poate fi o problema persistenta pentru multe dintre noi. Insa, in timp ce nu exista o „pilula magica” pentru a scapa instantaneu de grasimea de pe burta, exista anumite vitamine si nutrienti esentiali care pot juca un rol important in procesul de pierdere a grasimii abdominale. In combinatie cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate, acestea pot contribui la obtinerea unei talii mai subtiri si sanatoase.

Grasimea de pe burta dispare daca, in afara de exercitii fizice si dieta, te asiguri ca ai in organism toti nutrientii potriviti. Pe masura ce reduci caloriile din consumul de alimente, este posibil ai nevoie sa suplimentezi cu nutrienti din alte surse.

In plus, vitaminele sunt o modalitate excelenta de a reduce poftele, de a stimula metabolismul si de a creste puterea corpului pentru mai multa energie in timpul antrenamentelor.

1. Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor, dar studiile recente sugereaza ca nivelurile optime de vitamina D pot fi asociate cu o reducere a acumularii grasimii abdominale. Poti obtine vitamina D din expunerea la soare, alimente precum pestele gras (somon, macrou), oua si alimente fortificate.

2. Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic si are un rol important in metabolismul grasimilor. Consumul adecvat de vitamina C poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea procesului de ardere a grasimilor. Citricele, capsunele, kiwi si ardeiul gras sunt surse excelente de vitamina C.

3. Vitamina B6

Vitamina B6 este esentiala pentru functionarea eficienta a metabolismului si pentru reglarea nivelurilor de insulina. O reglare adecvata a insulinei poate ajuta la controlul apetitului si la prevenirea acumularii grasimii abdominale. Puiul, pestele, cartofii si bananele sunt surse bune de vitamina B6.

Vitamine care iti sustin sanatatea metabolica si te ajuta sa slabesti

4. Omega-3

Acizii grasi omega-3, gasiti in peste (somon, sardine), seminte de in si nuci, au proprietati antiinflamatorii si pot contribui la reducerea grasimii abdominale. De asemenea, acesti acizi grasi esentiali pot imbunatati sensibilitatea la insulina si metabolismul lipidic.

5. Fibre solubile

Fibrele solubile, precum cele gasite in ovaz, leguminoase, mere si morcovi, pot ajuta la controlul apetitului si la mentinerea senzatiei de satietate. Ele pot incetini absorbtia zaharului si a grasimilor din alimente, contribuind astfel la gestionarea greutatii.

6. Calciu

Calciul nu este doar esential pentru sanatatea oaselor, ci poate juca si un rol in reglarea metabolismului grasimilor. Consumul adecvat de calciu din alimente precum lapte, iaurt si branza poate ajuta la controlul greutatii corporale.

7. Fier

Fierul produce energie din nutrienti si transporta oxigenul catre celulele corpului. Cu cat muschii au mai mult oxigen, cu atat mai multa grasime este arsa – o modalitate excelenta de a stimula pierderea in greutate. De asemenea, joaca un rol in a-ti ajuta organismul sa creeze energie din nutrienti.

Administrarea de suplimente de fier este recomandata doar pentru persoanele predispuse la deficienta de fier, dar poti folosi intotdeauna cele mai bune surse alimentare ale sale, cum ar fi carnea slaba, crustaceele si fasolea.

8. Magneziu

Magneziul este multifunctional pentru organism, iar unul dintre cele mai bune beneficii ale sale este productia de energie, forta musculara si flexibilitatea.

Acest mineral esential poate servi drept cofactor in peste 300 de sisteme enzimatice, care sunt responsabile in primul rand pentru o gama larga de reactii din organism, cum ar fi controlul nivelului de glucoza din sange, reglarea tensiunii arteriale, intarirea oaselor si mentinerea bunei functionari a sistemului nervos.

Cum stii ca iti lipseste magneziul din corp. Semnele care ar trebui sa te trimita la medic

9. Proteine

Chiar daca nu sunt vitamine, proteinele sunt esentiale in procesul de pierdere a grasimii abdominale. Consumul de proteine poate creste metabolismul, poate reduce apetitul si poate sustine dezvoltarea masei musculare. Carnea slaba, ouale, leguminoasele si produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt surse bune de proteine.

Foto: freepik.com