Aceasta tehnica te va ajuta sa adormi la loc daca te trezesti in miez de noapte

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 oct. 2023

Daca somnul vine greu sau te trezesti pe parcursul noptii la ora 2:00, 3:00 sau 4:00 dimineata si nu te poti culca la loc, atunci stii cat de frustranta poate fi insomnia.

Mintea ta este un mecanism de focalizare. In starea de unde cerebrale beta, mintea ta proceseaza activ informatii, atat din mediul exterior, cat si din gandurile si emotiile tale. Asta este de mare ajutor pe parcursul zilei, cand ai de dus la bun sfarsit ceea ce iti propui.

Intr-o stare de concentrare minima, cunoscuta sub numele de starea alfa, creierul nu este fixat pe un anumit obiect sau problema si atentia ta este mai difuza. Ca un fel de pilot automat.

O alta stare, starea theta, este o faza de gandire in care mintea constienta este necentrata, iar tu intri intr-o stare profunda de relaxare. Este posibil sa fii usor constienta de ceea ce te inconjoara, dar numai ca observator, nu ca participant.

3 trucuri care te ajuta sa adormi chiar si atunci cand esti stresata – de la un expert in neurostiinta

Secretul pentru a adormi la loc dupa ce te-ai trezit noaptea este sa inveti cum sa incetinesti impulsul gandurilor tale

In starea beta, deoarece concentrarea este accentuata, undele cerebrale se misca cu o viteza foarte mare. In starea alfa, acest elan incetineste pe masura ce atentia devine mai difuza. In starea theta, impulsul undelor cerebrale este si mai lent. In starea delta, impulsul se misca cu o viteza redusa, iar tu nu ai nicio constientizare a acestuia.

Poti invata cum sa te transpui intr-o stare de unde cerebrale alfa pentru a putea reveni la somn cand te trezesti in mijlocul noptii si exista doua metode prin care poti face acest lucru.

Cel mai frecvent, nu poti sa adormi sau te trezesti pentru ca esti fie prea entuziasmata pentru ceva sau esti anxioasa din cauza grijilor pe care mintea ta le analizeaza. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa te detasezi de aceste ganduri. Nu va fi usor si ai nevoie de practica, dar vei reusi.

Repeta-ti cu blandete lucruri de genul: „Ma pot gandi la asta mai tarziu. Acum nu este momentul potrivit. Nu se poate face nimic in legatura cu asta chiar acum. Permitandu-mi sa ma odihnesc si sa ma relaxez, voi fi pregatita pentru a face fata oricarui lucru care imi iese in cale atunci cand va veni momentul.”

O alta tehnica este practica de apreciere.

Spune-ti lucruri de genul: „Fac tot ce pot. Am avut probleme in trecut care s-au rezolvat de la sine. Pentru fiecare problema, exista o solutie. Sunt atat de multe lucruri in viata mea care functioneaza bine si pentru care sunt cu adevarat recunoscatoare.”

5 lucruri mici (dar importante) pentru care majoritatea oamenilor uita sa fie recunoscatori

Tehnica simpla de a adormi imediat: rularea gandurilor

O alta metoda rapida si eficienta este distragerea creierului de la problemele cotidiene. Daca te trezesti si nu poti sa adormi, pur si simplu repeta cuvinte in mintea ta, care sa nu aiba legatura unul cu celalalt. Pare amuzant, dar chiar functioneaza. Lasa-le pur si simplu sa curga: „rosu”, „girafa”, „investitii”, „patruped”, „dulap”, „chenar” si vei vedea cum reusesti sa adormi mult mai rapid.

@joelchesters Here’s a trick to help you fall asleep quicker… hope it helps 🙂 #sleep#oxford#student#NespressoTalents#study ♬ virgo – Jadu Jadu

Foto: freepik.com