Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sarbatori crestine! Ce traditii si obiceiuri avem pe 15 august

1
De Cristina Tudor
15 aug. 2019

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare, o sarbatoare uriasa pentru toti crestinii.

Maica Domnului este vesnica mijlocitoare a dorintelor si staruintelor noastre, de aceea este important sa o cinstim cum se cuvine.

Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare fixa, cinstita in fiecare an la 15 august, cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare sau Santamaria Mare.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata si sarbatoarea care desparte lunile de vara de cele de iarna, iar in aceasta zi se sarbatoreste si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerata ocrotitoarea marinarilor.

Este un praznic, insa sa nu uitam ca Adormirea nu este nici pe departe un final, ci o trecere la Dumnezeu Tatal.

De aceea, contrar multor superstitii, este in regula sa uram ”la multi ani” aniversatilor zilei. Dar este important sa ne pastram sobrietatea si sa nu uitam ca aceste praznice nu se fac pentru petrecerile lumesti, ci pentru o conectare la Divinitate, la absolut, prin rugaciune, prin mers la Liturghie si prin impartirea de daruri celor mai putin norocosi.

Cand ajuti un alt suflet, sa o faci cu toata deschiderea, ca si cum ai face ceva pentru tine. Intrucat esenta divina nu poate fi atinsa decat prin iubire. Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!

In scrierile parintilor orientali se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

De asemenea, se spune ca apostolii aflati in acel moment in zone diferite ale lumii au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la inmormantare, cand a ajuns dupa 3 zile acesta a cerut sa fie deschis mormantul pentru a putea saruta mainile Nascatoarei, dar intrand el a gasit mormantul gol.

De-a lungul timpului in cuvantarile Parintilor Bisericii s-a afirmat faptul ca Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparata Cerurilor, scrie site-ul alba24.ro.

Pe de alta parte, traditia mai spune ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, de a duce credinta pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost indeplinita si astfel a fost savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com