6 obiceiuri de inlocuit atunci cand simti ca viata trece pe langa tine

1
De Mia Nicolescu
26 feb. 2022

Printre multe alte obiceiuri despre care credem noi ca ne aduc bucurie si relaxare, iata 6 obiceiuri de inlocuit rapid, daca vrem sa simtim ca timpul chiar trece cu folos.

Ni se intampla adesea sa ne plangem ca timpul trece mult prea repede sau ca trece viata pe langa noi. Si, cu toate astea, fix in momentul ala in care blamam ba timpul, ba viata, daca cineva ne intreaba “Si… ce ai facut astazi?”, raspunsul ar fi: “Pai.. mai nimic”.

Pentru ca asta este adevarul, lasam zilele sa treaca fara sa facem ceva concret, fara ca la sfarsit de zi sa punem capul pe perna si sa zambim gandindu-ne ca am avut o zi productiva sau, cel putin, cu folos sufletului si trupului nostru. Sa avem doua zile in saptamana cand nu avem chef sa facem absolut nimic, nu face rau nimanui. Am putea spune ca sunt chiar binevenite, pentru ca avem nevoie de pauze, iar weekend-urile nu mai putem spune ca sunt chiar pauze, pentru ca ne aglomeram atat de mult cu plimbari, iesiri la terase si intalniri, incat luni suntem mai obositi decat vineri.

17 moduri de a trai anul 2022 fara niciun regret

Asadar, printre multe alte obiceiuri despre care credem noi ca ne aduc bucurie si relaxare, iata 6 obiceiuri de inlocuit, daca vrem sa simtim ca timpul chiar trece cu folos:

Maraton de film si seriale / Somn

Stiu, pare absurd la prima vedere, insa… este necesar. Este necesar sa inlocuim maratonul de film si seriale cu somnul, in special de luni pana vineri, cand a doua zi suntem nevoiti sa ne trezim dimineata si sa dam randament la locul de munca. Nu este o noutate faptul ca lipsa somnului dauneaza sanatatii, nu ne putem concentra la ce avem de facut, ne face apatici si… iata cum pierdem o zi din viata nefacand ceva productiv. Inceputul poate sa para mai greu, dar rezultatul o sa fie satisfacator pentru toata lumea.

Televizor / Exercitii fizice

Sa zicem ca le putem impaca pe amandoua: ne facem exercitiile fizice in timp ce ne uitam la televizor. Ne dam oare seama ca nu facem altceva decat sa ne mintim?! Concentrarea mare o sa fie intotdeauna la televizor, in timp ce exercitiile fizice le vom face asa… la intamplare si pe repede inainte. Ce pierdem daca inchidem televizorul? Nimic din ce nu poate fi vizionat mai tarziu, pe alt post de televiziune, pe Netflix, pe Youtube sau oriunde altundeva pe internet. Inchide televizorul si dedica-te trup si minte exercitiilor fizice! Fii prezenta atunci cand le faci si s-ar putea sa fii surprinsa cand rezultatele vor aparea mai repede decat te astepti.

Gandesc prea mult / Actiune

Atunci cand gandesti prea mult risti sa iti strici zile bune din viata, iti strici relatia de cuplu, iti strici relatia cu ceilalti si lista poate continua. Acest obicei prost nu a dus niciodata la ceva bun, pentru ca in cele mai multe cazuri, toate acele ganduri s-au dovedit a fi inutile si fara noima. Asadar, decat sa stai sa despici firul in patru si sa te gandesti pe toate partile cum o sa fie daca… ce spui daca mai bine treci direct la actiune?! Nu insinuez ca a te arunca cu capul inainte este alegerea perfecta, insa eu personal am avut mereu de castigat cand mi-am ascultat instinctul si nu mintea, care mai mereu vreau sa ma opreasca din ceea ce imi doresc sa fac. Pe scurt, sa gandesti prea mult inseamna sa te sabotezi singura, asa ca data viitoare cand simti ca vrei sa faci ceva, fa-o pur si simplu!

Ma plang mereu / Recunostinta

E mai usor sa fim victime, sa ne plangem de mila si sa asteptam sa fim salvate. Ne place sa fim victime pentru ca atunci parca simtim ca toata atentia este, in sfarsit, indreptata asupra noastra si ii avem pe toti pregatiti sa ne faca pe plac. Alegem sa fim victime pentru ca ne-am saturat sa fim puternice, sa cadem si sa ne ridicam singure de fiecare data. Sunt multe motive care ne imping sa ne plangem la partener, la colegii de munca, la familie si chiar la propriii copii.

Dar exista un exercitiu care s-ar putea sa dea roade bune si sa iti placa ce se intampla daca il practici. Tot ce trebuie facut este sa tii un jurnal de recunostinta. Sau poti nota in telefon. Ori, pur si simplu, este suficient sa simti recunostinta in sufletul tau si din cand in cand sa mai si spui cu voce tare: “Sunt recunoscatoare pentru…”. Cineva acolo Sus nu doarme, iar recunostinta pe care o ai pentru ceea ce primesti in fiecare zi are toate sansele sa se inmulteasca daca nu uiti de ea.

Jurnalul Recunostintei, 65 lei, shop.andreearaicu.ro

Cum sa gasesti recunostinta atunci cand totul merge gresit in viata?

Blamare / Responsabilitate

Ca si in cazul victimei, sa dai vina pe altcineva sau altceva pentru tot ce se intampla in viata ta este intotdeauna mai usor. Autobuzul si traficul sunt vinovate pentru ca am intarziat, colegul este vinovat pentru ca nu am finalizat proiectul, partenerul este vinovat pentru nu sunt fericita, familia este vinovata pentru ca nu m-a invatat si nu mi-a aratat cum sa ma descurc in viata etc.

Am fost si eu tentata sa arunc vina in stanga si in dreapta, pana intr-o zi cand am realizat ca, de fapt, eu sunt suma alegerilor mele. Si am inceput sa imi asum responsabilitatea pentru fiecare decizie si actiune pe care am facut-o. E chiar tare sa fii tu singurul responsabil pentru tot ce se intampla in viata ta. In plus, gandeste-te cat timp irosesti incercand sa dai vina pe vreme, pe oameni, pe trafic… asuma-ti, fii responsabila si nu o mai simti ca ti-ai pierdut timpul si rabdarea.

Timpul petrecut cu oameni toxici / Timpul petrecut cu mentori

Presupun ca stii deja ca este bine sa pastrezi aproape oamenii de la care ai ceva de invatat, care te motiveaza, te inspira si iti ofera o stare de bine. Cu toate astea, stim cat de greu este sa renuntam la oamenii toxici din viata noastra. Pentru ca oameni toxici intalnim la orice pas: printre cunostinte, la locul de munca, chiar si in vacanta. Pana si o persoana draga noua se poate dovedi a fi o persoana toxica. In cazul acesta, daca nu putem intrerupe orice relatie, este important sa avem taria de a limita timpul petrecut in compania acelei persoane.

Pe tine ce te tine pe loc si poate intra in categoria „obiceiuri de inlocuit”?

Foto: