Cea mai tare lectie despre despartiri am primit-o de la …. Netflix

someone great
1
De Maria Dima
26 mai 2019

As servi comedii romantice pe banda rulanta. Dimineata, la pranz, si seara. Netflix ma intelege. Mai mult de atat, raspunde nevoilor siropoase ale unei generatii intregi de femei care au crescut cu filme romantice, care o idolatrizeaza pe Julia Roberts si inca traiesc in Sex & The City.

Cel mai mult imi place ca Netflix ma si cunoaste. De asta, atunci cand mi-a aparut la sugestii filmul “Someone great” nici nu am stat pe ganduri. M-am uitat cu incredere. Am ras, am plans, am suferit alaturi de personaje. Asta e o calitate de pret a mea.

S-ar putea sa fie prea tarziu pentru relatia voastra, dar pentru tine, niciodata!

Dintre toate scenele, una mi-a mers direct la inima. Personajul principal, o tipa care trece prin despartirea de iubitul ei de 9 ani de zile, sta in metroul din New York, cu un pix si un jurnal in mana si cu lacrimile adunate in barbie. Ii scrie fostului ei prieten. Dupa 9 ani de relatie, are pentru el 226 de cuvinte. Toate perfecte.

Pentru toate momentele in care nu am stiu ce sa spun, cum sa gestionez o ruptura sau cum sa-mi exprim durerea, am avut pornirea de a le nota. De a le pastra pentru mine. De a le aduce cumva in viata mea. Mi-am permis sa vi le aduc si voua, asa ca le las aici, cu traducerea si adaptare de cuviinta si cu rugamintea de a pastra mereu, ce e bun. Din cuvinte si din oameni.

“Crezi ca am putea avea un ultim sarut?

O sa gasesc sfarsitul pe buzele tale si o sa plec mai departe.

Poate totusi, si un ultim mic dejun, un pranz si o cina tarzie. Inca una.

Am sa fiu implinita, fericita si putem merge pe drumuri diferite.

Dar, intre mese, am putea sa mai stam intinsi in pat inca o data?

Inca un moment prelungit la infinit in care sa stau cu capul pe pieptul tau.

Sper ca daca am pune cap la cap aceste momente de ultima data, o sa iasa cat o viata intreaga.

Si nu o sa trebuiasca niciodata sa plec pe drumul meu fara tine.

Insa toate astea nu o sa se intample, nu-i asa?

Pentru noi, nu mai exista “inca o data”.

Ai venit in viata mea cand totul era nou si interesant,

Cand posibilitatile pareau fara numar.

Inca sunt.

Pentru tine.

Pentru mine.

Dar nu si pentru noi.

Undeva intre atunci si acum, aici si acolo,

A crescut o distanta intre noi si s-a intamplat sa crestem.

Cand ceva se rupe, daca piesele sunt destul de mari, pot fi reparate, reasezate.

Din pacate, unele lucruri nu se rup, se sfarama.

Insa atunci cand lasi loc pentru lumina, pana si cea mai mica bucatica de sticla o sa straluceasca.

In acele momente, cand soarele lumineaza bucatile ramase din totul ce am fost odata, am sa-mi amintesc cat de minunat a fost!

Si cat de frumos o sa fie intotdeauna.

Pentru ca e vorba despre NOI.

Iar noi am fost magici.

Intotdeauna!”

Cel mai mult mi-a placut faptul ca in acest film, finalul fericit nu a venit din impacarea personajelor. Cu toate ca trebuie sa recunosc ca am sperat asta. Nici macar nu a prezentat o noua idila care sa-ti linisteasca suferinta. Nu.

Vine tocmai din realizarea ca tot ce a fost frumos se pastreaza. Daca iti dai voie sa vezi partile bune. Sa nu le alterezi cu resentimente. Sa nu le murdaresti cu vina.

Asemenea personajului principal, ma pierdem de multe ori in chinul de a repara relatii ce nu mai mergeau. Nu toate particelele desprinse din sufletele noastre mai merg impreuna ca inainte. Si asta e ok. Mai ales atunci cand realizezi ca nu se pierde nimic din ce ati trait impreuna. Numai daca renunti la relatie la timpul potrivit, poti vedea asta.

Protocolul de securitate emotionala pe care l-am implementat dupa fiecare despartire dureroasa

Ultima scena a filmului aduce ceva nou pentru o comedie romatica usoara. Actrita principala e cu prietenele ei. Le spune ca nu e intotdeauna usor sa te alegi pe tine, nici macar atunci cand e cea mai buna optiune. Recunoaste ca e trista si ca asta e cumva de bine. Pentru ca s-au iubit cu adevarat. Inca se iubesc. Iar asta nu se duce cu una, cu doua.

Daca nici acum nu v-am convinsa sa luati o punga de popcorn si sa vizionati filmul, mai incerc o data. Ultima data.

“Someone great” ne aduce aminte ca despartirile sunt grele, complicate si dureroase. Dar tot trebuie sa treci prin ele. Ca unele relatii si-au dus cursul firesc si au ajuns la final. Ca oamenii se schimba la fel ca si circumstantele din jurul nostru. Cel mai de pret mesaj ramane acesta: tu esti de ajuns. Si esti minunata. Adu-ti aminte de asta ori de cate ori cauti totul in altii sau in trecut. You are someone great!

Ce schimbari poate aduce o despartire in viata ta si ce efecte benefice poate avea?

Foto: PR