S-ar putea sa fie prea tarziu pentru relatia voastra, dar pentru tine, niciodata!

relatie toxica
1
De Maria Dima
6 mai 2019

Iti spui ca inca mai poti. Ca inca nu ai ajuns la capatul puterilor. Ca trebuie sa fii puternica pentru ceilalti. Crezi in schimbarea pe care o promite de fiecare data. Te agati de scuzele lui. Nu trebuie sa mori pe altarul iubirii voastre! S-ar putea sa fie prea tarziu pentru relatia voastra, dar pentru tine, niciodata!

De multe ori ne pierdem intr-un cerc vicios caruia si noi ii dam putere. O relatie toxica, abuziva, potentata mereu de o comunicare dureroasa si certuri care se reiau la infinit ne fura identitatea. Nu mai suntem studentele neinfricate, femeile de succes cu energie molipsitoare, nu mai suntem prietenele pline de viata. O relatie nepotrivita ne fura povestea, identitatea.

Odata cu ea, se duce si increderea ca o poti lua de la capat. Ca meriti mai mult. Ca se poate. Cu fiecare sansa noua pe care o acorzi, pierzi ceva din tine. Citeste semnele de mai jos care iti confirma ca relatia nu mai poate continua si gaseste curajul de a nu te lasa definita de o iubire care s-a stins.

Izolarea

De cele mai multe ori, nici nu trebuie sa vina de la partener, ti-o impui singura.

Nu mai povestesti demult celor dragi ce se intampla de fapt in relatia voastra. Rusinea, stresul si lipsa puterilor isi spun cuvantul. Nu vrei sa se uite lumea cu mila la tine, sau dimpotriva, cu furie. Nu mai ai chef sa dai explicatii. Stii si tu ca e rau, si ai motivele tale pentru care inca stai.

Partea buna este ca intr-o zi ai sa gasesti puterea sa te rupi. Ai sa incepi sa vorbesti, sa te descarci, sa cauti solutii. Sa cauti puterea in tine, dar si in altii. Sa ai incredere in oameni din nou.

Protocolul de securitate emotionala pe care l-am implementat dupa fiecare despartire dureroasa

Scuzele

Lacrimi, pareri de rau si un izvor nesecat de scuze. Le cunosti pe toate cele venite de la el. Stii exact cat dureaza “schimbarea” pe care o promite.

Ce vreau sa treci in revista, totusi, sunt scuzele pe care i le gasesti tu. De exemplu, era o vreme in viata mea in care credeam ca totul o sa fie de o mie de ori mai bine cand o sa ne mutam impreuna. Cumva, credeam ca asta e sursa neintelegerilor.

Apoi, as vrea sa te gandesti la scuzele pe care le folosesti pentru a-ti motiva propria lipsa de actiune. Ai senzatia ca nu e moment potrivit, spui ca stai pentru binele copilului, ca o sa-ti fie prea greu, etc. Nu o sa fie usor, dar ce a venit fara munca in viata ta?

Fa ca asta sa fie cea mai importanta decizie de acum inainte: gata cu scuzele! Gata cu frica de decizii, consecinte si schimbare.

5 cele mai mari greseli pe care le faci dupa o despartire

Sirul de sanse ratate

Daca tu esti de vina pentru orice problema intampinati si culmea, tot tu esti cea care face eforturile pentru a ramane pe linia de plutire, e cazul sa nu mai acorzi sanse in van.

Scuzele merg mana in mana cu sansele numai pana cand compromisurile nu sunt mai multe decat clipele de fericire si atata timp cat sunt urmate indeaproape de schimbari vizibile.

De vreme ce mereu esti foarte deschisa in a oferi a doua – a se citi a mia – sansa, intreaba-te serios de ce nu te-ai gandit la a-ti acorda o astfel de sansa chiar tie. “A lasa de la tine” se transforma fara nici o avertizare in “a te lasa pe tine”. De ce dai altora mai multe sanse decat iti dai tie? De ce iti e mai usor sa crezi in el, dupa atatea dovezi despre adevarata lui natura, decat in fortele proprii?

Schimbarea prioritatilor

Sau un alt fel de minciuna pe care ti-o spui, ca sa mai stai putin. Te gandesti la tine ca la o mama perfecta si crezi ca copiii tai sau fericirea au nevoie de jertfa ta.

Te cufunzi in munca sau te dedici trup si suflet celor mici. Asta te face sa te simti mai bine, iti da sens zilelor. In relatie, esti mai mult pasiva. Controlezi mediul inconjurator astfel incat sa nu gaseasca un motiv de cearta. Te dai peste cap pentru detalii.

In clipa in care o sa te pui pe tine pe primul plan, o sa se schimbe totul. Ai sa intelegi ca asta nu te face egoista sau o mama denaturata, ci dimpotriva. O sa vezi usor ca tot ce te tinea pe loc pana acum nu mai are putere asupra ta. Nu esti nici prea tanara, nici prea in varsta pentru a o lua de la capat.

Cand vei face din fericirea, siguranta si linistea ta o prioritate, o sa gasesti to ceea ce pana acum nu s-a aratat. Curaj! Nu este niciodata prea tarziu pentru tine!

Ce schimbari poate aduce o despartire in viata ta si ce efecte benefice poate avea?

Foto: Instagram – @chelsey_weimar