Cernobîl, serialul despre care vorbeste toata lumea: Mai bun decat Game of Thrones

Chernobyl
1
De Irina Constantin
14 iun. 2019

Una dintre cele mai noi productii HBO a captivat publicul instantaneu si a devenit, intr-un timp foarte scurt, cel mai apreciat serial de pe platforma IMDB.

Cernobîl (Chernobyl) a depasit seriale celebre precum Game of Thrones, Breaking Bad sau The Wire. Noua serie HBO a primit un rating de 9.6/10 pe IMDB (Internet Movie Data Base) si un scor de 95% pe Rotten Tomatoes. Scorurile se bazeaza pe review-urile a peste 200 de mii de useri, oferite in numai o saptamana!

4 seriale geniale care vor umple golul lasat de Game of Thrones

Daca inca nu ai vazut mini-documentarul pana acum, cu siguranta performantele lui ti-au starnit interesul. Chernobyl este o serie de cinci episoade in care este descris celebrul dezastru de la centrala nucleara din apropierea orasului ucrainean Pripyat.

Seria a fost scrisa de Craig Mazin si regizata de Johan Renck, iar reactiile criticilor de pretutindeni au fost in unanimitate pozitive.

„Chernobyl este un film despre un dezastru, un film cu spioni, un film horror, un thriller politic si o drama umana” – The Guardian

Serialul a fost apreciat mai ales pentru modul profesionist in care povestea tragica a fost pusa in scena.

5 seriale bune, care te vor tine in suspans

Chernobyl vorbeste obiectiv despre explozia de la centrala nucleara petrecuta pe 26 aprilie 1986, dar si despre repercusiunile ei. Materia radioactiva a afectat Belarus, Rusia si Ucraina si a ajuns chiar si in Peninsula Scandinava si vestul Europei.

Chernobyl descrie in detaliu tot evenimentul nefericit si arata realitatea cruda. Locul, vremurile si atmosfera sunt descrise „cu o acuratete care nu a mai fost intalnita pana acum in filmele sau productiile de televiziune vestice, cu atat mai putin in cele rusesti”, scrie The New Yorker.

Top 5 documentare bune si antrenante la care nu vei regreta ca te-ai uitat

Stilul vizual al serialului este uimitor, descriind Uniunea Sovietica a anilor ’80 intr-un mod incredibil de realist, care te va face sa intelegi intreaga actiune mult mai bine.

„O poveste plina de suspans, scrisa cu maiestrie de Johan Renck. Felul in care Craig Mazin reuseste sa transpuna o situatie atat de complexa intr-un dialog usor de inteles este incredibil!” – The National Review

Unicitatea mini-seriei este data si de distributia aleasa perfect. Jared Harris (pe care il stii din serialul Mad Men) il interpreteaza excelent pe omul de stiinta Valery Legasov, cu o dexteritate naturala.

Stellan Skarsgård (Thor, Avengers) are si el o misiune dificila, aceea de juca rolul politicianului Boris Shcherbina.

Nu in ultimul rand, personajul Ulana Khomyuk, reprezentand justitia si cautarea adevarului, a fost pus in scena perfect de Emily Watson.

Serialul Chernobyl creste popularitatea zonei Pripyat

De cand s-a lansat mini-documentarul, tot mai multe persoane au vizitat zonele afectate de catastrofa nucleara. Printre ele se numara si diversi influenceri, care au fost criticati pentru fotografiile „turistice” sau nepotrivite facute in zona.

Reactiile urmaritorilor au fost si ele negative. „Esti nebuna?! Au murit o multime de oameni acolo si efectele inca exista asupra naturii si a oamenilor. E un dezastru. Ar trebui sa iti fie rusine ca faci poze aproape dezbracata intr-un loc ca acesta”, a comentat unul dintre followeri.

Creatorul seriei, Craig Mazin, a publicat si el pe Twitter un mesaj pentru influenceri: „Ma bucur ca Chernobyl a crescut interesul pentru zona de excluziune, dar am vazut pozele. Daca vizitati zona, va rog sa tineti minte ca o tragedie oribila a avut loc acolo. Comportati-va cu respect fata de cei care au suferit si s-au sacrificat!”.

Foto: Getty Images.