Cum sa-ti dai seama in cateva secunde cand cineva te minte, potrivit unui expert in limbajul corpului

1
De Georgiana Dorobantu
21 mart. 2024

Un specialist in limbajul corpului a dezvaluit cum iti dai seama ca cineva te minte, cautand semne specifice, adesea subtile.

Scott Taylor a declarat pentru Daily Mail ca exista unele indicii faciale care iti arata ca cineva nu iti spune adevarul. Printre acestea se numara clipitul des, atingerea fetei, inrosirea obrajilor si miscari neobisnuite ale ochilor.

Specialistul a mai spus ca sunt si unele detalii de limbaj care ii dau de gol pe oameni atunci cand mint.

Scott Taylor a colaborat cu specilisti din FBI si interogatori din cadrul Guantanamo Bay, unde a invatat despre „limbajul corporal, microexpresiile faciale, detectarea minciunii, comportamente de influentare si cuvinte de analiza” si a lucrat in securitate, siguranta si risc timp de 30 de ani.

10 fraze de tinut minte atunci cand cineva te paraseste

El a declarat pentru Femail ca fiecare semnal „subconstient” nu este neaparat un indiciu individual ca o persoana minte, insa ar trebui sa fii atenta la o combinatie de cateva astfel de indicii.

„Nu exista un singur indicator al minciunii, dar o combinatie de factori de limbaj al corpului si unele cuvinte ne pot da indicii importante”, spune expertul.

Cateva „semne foarte evidente” ale minciunii sunt „cresterea ratei de clipire, linsul buzelor si inghititul in sec”.

„Clipim de 12 pana la 14 ori intr-un minut, iar in cazul oamenilor care se afla in situatii de stres rata de clipire creste”, a spus el.

„Ceea ce mai putem observa sunt lingerea buzelor si inghititul in sec. Cand oamenii mint, le creste nivelul de cortizol, hormonul stresului, si li se usuca gura pentru ca scade productia de saliva”, adauga el.

Scott mai spune ca oamenii isi ating „inconstient” linia fetei, precum pometii, atunci cand nu spun adevarul. De asemenea, isi protejeaza zonele de „putere”, precum barbia, zona buricului si zona inghinala.

O persoana care minte isi schimba pozitia corpului

„Isi baga barbia in piept sau isi indrepta usor corpul in alta directie pentru a-ti inlatura accesul la acea zona ventrala, ceea ce devine evident odata ce urmaresti aceste indicii”, declara specialistul.

Scott mai spune ca toata lumea minte in viata de zi cu zi, inclusiv partenerii de viata care isi spun minciuni unul altuia la una din zece interactiuni, dar ca nu toate minciunile sunt malitioase.

Cum sa depistezi o minciuna: 3 lucruri la care sa fii atenta in interactiunile de zi cu zi

„Sunt lucruri diferite, de la cat costa un anumit lucru, la ce ora vei fi acasa, ‘Eu am curatat asta cand tu nu ai facut-o’, ‘plec acum’, cand de fapt nu pleci”, a spus Taylor. „Majoritatea minciunilor sunt prin omisiune, nu prin crearea de minciuni”, continua el.

Strangerea buzelor si inrosirea fetei sunt alte potentiale semne cand cineva nu este sincer. Insa trebuie sa iei in calcul ca oamenii timizi sau timorati au tendinta de a reactiona astfel in interactiunile cu ceilalti, nu neaparat atunci cand mint.

„Cand esti stresat, ai un nivel mai ridicat de adrenalina care face ca sangele sa circule mai intens, deci mai mult sange se va afla aproape de suprafata pielii, ducand la inrosire”, spune Scott.

Miscarea ochilor este un indiciu al minciunii

Daca o persoana incearca sa spuna o minciuna elaborata, Scott spune ca cel mai simplu iti poti da seama de acest lucru din schimbari in modul in care isi misca ochii.

„Atunci cand creeaza diferite elemente in minte oamenii isi indrepta ochii in anumite puncte”, mai spune expertul. El adauga ca avem doua tipuri de memorie: episodica, adica ceea ce ai trait, si semantica, care reprezinta ceea ce stii.

„Cand iti pun o intrebare precum ‘Unde ti-ai parcat masina?’ sau ‘Care este al cincilea cuvant din Imnul National?’ sau ‘Ce se afla pe spatele monedei de 2 dolari?’, ochii tai se vor indrepta intr-un anumit punct in mod natural. Dupa ce avem interactiuni cu oamenii si cunoastem care este acel punct in care isi indrepta privirea, iar atunci cand le pui o intrebare merg cu ochii intr-un cu totul alt punct, dar prezinta si alte indicii, cum ar fi schimbarea tiparului de vorbire, toate sunt indicii ale minciunii”, explica expertul.

„Cei care spun adevarul transmit informatia si cei care mint incearca sa te convina. Prin urmare nu este nevoie sa spui ‘Sunt 100% sigur’ daca esti sigur de ceva. Acesti oameni iti ‘vand’ o minciuna, nu spun un adevar, asa ca iti ofera cuvinte convingatoare sau contact vizual aditional pentru ca se gandesc ‘vreau sa fiu mai convingator'”, spune Scott.

Foto: freepik.com