Cum sa-ti protejezi banii in timpul pandemiei de coronavirus: Sfaturile expertului

1
De Maria Constantin
4 apr. 2020

Oricat de complicata ar fi criza provocata de Covid-19, nu trebuie sa intri in panica. Cateva masuri te pot ajuta sa-ti securizezi situatia financiara.

Socurile pe care le sufera economia din cauza epidemiei de COVID-19 se resimt la tot pasul, iar incertitudinea domneste in toate sectoarele, asa ca e normal sa te ingrijorezi in legatura cu banii. Daca nu ai un fond de rezerva, despre care specialistii spun ca ar trebui sa fie egal cu trei pana la sase salarii, ai toate motivele sa-ti faci griji. Dar nu este cazul sa intri in panica.

Publicatia Good HouseKeeping ofera cateva sfaturi care te ajuta sa-ti controlezi mai bine situatia financiara si sa faci cateva economii.

Pune bani deoparte. Si mareste plasa de siguranta!

Analizeaza cu atentie toate cheltuielile si renunta la cele care nu sunt importante. In afara de nevoile urgente, niciun motiv nu sta in picioare pentru a face cheltuieli in aceasta perioada in care a fost instituita starea de urgenta.

Daca ai nevoie de ajutor pe plan financiar, te invitam la un Webinar Live, Gratuit, alaturi de Andreea Raicu si Anca Pascu, International Success Life & Performance Coach.

In acest webinar vom discuta mai pe larg despre 5 piedici care te tin in loc pe drumul tau spre prosperitate. Webinarul are loc luni, pe 17 august, de la ora 19:00, si te poti inscrie de aici.

Ti-am pregatit si o surpriza, pe care abia asteptam sa o descoperi la webinar!

Chiar daca acum inca lucrezi si ai veniturile intacte, pune niste bani deoparte pentru zile negre. Mai bine sa n-ai nevoie de ei si sa-i cheltuiesti apoi cum vrei tu, decat sa nu ai nicio rezerva! Ideea e ca acum, daca nu mai calatoresti, nu mai iesi in oras si nu mai ai alte evenimente, ar trebui sa-ti fie usor sa strangi niste bani.

Daca deja ai un fond pentru urgente, felicitari! Ar fi cazul sa-l maresti si sa extinzi plasa de protectie la un interval de 12 luni, mai ales ca nu se stie cat va dura pandemia de Covid-19. Trebuie sa dispui de o suma de rezerva care sa-ti permita sa te descurci, cat de cat, un an intreg, pentru ca nu stii cat timp ai un job sau daca veniturile raman intacte.

Pastreaza-ti calmul

Incearca sa-ti pastrezi calmul, orice s-ar intampla. „E greu sa iei decizii bune in stare de stres sau de panica. Cercetarile arata ca creierul nostru este conceput pentru a fi mai reactionar pe fond de stres, iar asta ne poate limita optiunile. Incearca sa ramai calm si pozitiv”, recomanda Jennifer Adams, sefa departamentului de bunastare financiara la compania care a dezvoltat aplicatia de mobil B6.

Vezi ce ofera Statul

Guvernul a anuntat un pachet de masuri care vin in sprijinul companiilor si al persoanelor fizice afectate de criza generata de Covid-19. Informeaza-te si vezi care dintre prevederi ti se potrivesc si ce optiuni ai – daca ai de suferit direct sau indirect din cauza starii de urgenta, poti depune cerere pentru suspendarea achitarii ratei la banca.

De asemenea, daca activitatea companiei in care lucrezi a fost suspendata, informeaza-te despre ce drepturi ai si afla daca vei primi indemnizatie de somaj si pe ce perioada.

Ce faci cu cardul de credit si alte datorii

Multe companii au luat cateva decizii pentru a veni in sprijinul celor care au dificultati in a-si achita datoriile din cauza epidemiei de coronavirus. Daca ai debite, suna la creditorii tai si explica-le ca ai probleme. Ia legatura cu banca, cu IFN-ul sau cu magazinele de la care ai cumparat produse in rate si vezi daca poti obtine o pasuire.

Daca ai un minus pe cardul de credit, incearca sa acoperi datoria sau macar sa achiti o parte din ea. Unele banci au anuntat ca amana scadenta pentru datoriile inregistrate la cardurile de credit.

Scapa de overdraft

Acelasi lucru trebuie sa-l faci si pentru aceasta optiune. Sunt banci care ofera amanarea obligatia de plata cu trei luni la overdraft. Orice ragaz castigat conteaza. Cere detalii despre conditiile in care poti beneficia de aceasta facilitate la overdraft.

Banii din banca

Daca detii bani intr-un cont de economii si vrei sa ii folosesti, citeste cu atentie conditiile privind retragerea inainte de termen. Penalizarea ar putea fi consistenta, asa ca daca nu ai nevoie urgenta de bani, lasa depozitul sa ajunga la maturitate pentru a putea incasa dobanda prevazuta in contract.

Cere ajutorul statului

Daca lucrezi pe cont propriu sau daca ai un copil in ingrijire, verifica ce ajutor poti primi de la Stat. Guvernul va asigura plata somajului tehnic pentru angajatii companiilor care isi inchid activiatea, insa nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Totodata, PFA-urile si intreprinderile individuale care si-au intrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizatie fixa la nivelul unui salariu minim brut pe perioada starii de urgenta.

8 trucuri care te ajuta sa economisesti bani fara efort

Pentru alte forme de angajare decat contractul individual de munca, daca sunt situatii de intrerupere a activitatii pe perioada starii de urgenta, Guvernul va plati o indemnizatie fixa la nivelul unui salariu minim brut pe economie.

Nu uita, cea mai buna cale de a face rost de bani acum este sa tai cheltuielile care nu sunt vitale. Plateste doar ceea ce este strict necesar, iar restul pune-i deoparte – ideal ar fi sa pui deoparte cel putin trei salarii. Iar daca ai norocul sa nu apelezi la economii in perioada de criza provocata de coronavirus, atunci te vei alege cu o suma frumusica pe care o vei putea cheltui cum poftesti cand viata va reveni la normal.

Foto: Unsplash.com