Lucrurile importante pe care le vei invata in calatoriile tale

1
De Raluca Runceanu
23 dec. 2018

Indiferent de perioada anului in care ne aflam, fiecare dintre noi asteapta cu entuziasm vacanta. Si cum vacanta este aproape intotdeauna asociata cu calatoria, nu ne ramane decat sa ne gandim la urmatoarea destinatie.

Dar totusi, de ce in fiecare dintre noi se afla aceasta nazuinta intrinseca de a calatori?

1. Atractia pentru necunoscut

Nevoia de intelegere, de explorare a lumii inconjuratoare si implicit de cunoastere s-a nascut odata cu noi. Inca din cele mai vechi timpuri, dorinta oamenilor de cunoastere s-a materializat prin calatorie, iar literatura ne ofera cele mai bune exemple. De la Epopeea lui Ghilgames, cea mai veche scriere literara pastrata a umanitatii, la Aventurile lui Tom Sawyer, operele literare sunt cea mai buna dovada ca in fiecare dintre noi exista atractia pentru necunoscut, fascinatia altor lumi si dorinta de infrangere a departarilor spatiale.

2. Autocunoastere

Prin intermediul calatoriilor pe care le intreprindem descoperim locuri si oameni noi, culturi diferite, dar mai ales ne descoperim pe noi insine. Adevarata provocare incepe atunci cand plecam din mediul in care ne desfasuram activitatile cotidiene si suntem nevoiti sa ne adaptam la schimbare. Modul in care corpul nostru reactioneaza la stimuli de viata diferiti reprezinta o buna metoda de autocunoastere. Calatorind vom iesi din zona noastra de confort si vom invata sa fim spontani, sa ne folosim intuitia, sa comunicam mai bine si sa fim mai atenti la ce se petrece in jurul nostru. Astfel, vom descoperi, cu surprindere, ca suntem capabili sa ne descurcam in situatii noi, sa facem lucruri la care nu ne-am gandit vreodata si vom capata implicit incredere in noi insine.

De cate ori nu te-ai intors dintr-o calatorie cu sentimentul ca  poti muta muntii din loc? Este un refresh la propria viata, te intorci inevitabil schimbat, cu forte proaspete si mai mult entuziasm. Inveti sa te apreciezi mai mult sau sa apreciezi mai mult ceea ce ai, sa acorzi mai multa atentie lucrurilor pe care pana acum le ignorai, dar care iti pot aduce fericirea. De ce avem tendinta sa ne bucuram de rasaritul si apusul soarelui doar in locurile pe care le vizitam? Tu cand ai vazut ultima oara rasaritul si apusul de la fereastra casei tale? Natura ne ofera zilnic motive de fericire, indiferent de locul in care ne-am afla, invata si sa observi lucrurile din jurul tau. Calatoriile ne determina sa fim atenti la detalii, iar detaliile fac intotdeauna diferenta.

3. Imbogatire spirituala

Desi suna paradoxal, indiferent de banii pe care ii cheltuiesti in excursii, dupa fiecare calatorie te intorci mai bogat. Cred ca ai ghicit si tu ca nu despre bogatia materiala, ci despre cea spirituala este vorba. Si ce este mai frumos decat a te simti implinit sufleteste? Fiecare loc este deosebit, iar frumusetea locurilor pe care le vizitam ne incarca de energie pozitiva si ne ofera o stare de multumire. Chiar daca putem avea acces la fotografii si materiale video pentru aproape orice regiune in care calatorim, intotdeauna mai exista ceva nou de descoperit, iar noutatea sta in experienta directa cu mediul in care te afli. Apogeul calatoriei tale este atunci cand te bucuri de spatiul in care esti, cand interactionezi cu oamenii si cand incerci sa intelegi cultura acestora.

Experientele autentice sunt cele palpabile, iar frumusetea locurilor este data de tot ceea ce inregistreaza simturile tale. De aceea, fiecare individ poate avea o perceptie diferita asupra aceluiasi loc si tot din acest motiv calatoria reprezinta aproape o necesitate fiziologica pentru unii dintre noi. Nevoia de a calatori inseamna de fapt nevoia de frumos, nevoia de a te simti implinit cu tine insuti, nevoia de cunoastere, cunoasterea lumii si cunoasterea de sine. Nu sunt acestea lucrurile care ne fac fericiti? Calatoreste si invata sa apreciezi si sa observi cu atentie tot ce este frumos si te inconjoara pentru ca la capatul fiecarui drum sa intalnesti fericirea.

Foto: Shutterstock.com