Nu banii conteaza, ci cum te porti cu ei

1
De Cristina Tudor
11 iul. 2021

V-ati intrebat vreodata de ce fiecare dintre noi cheltuim banii asa cum ii cheltuim? De ce unii oameni se chinuie sa puna bani deoparte, in timp ce altii ii cheltuie cu usurinta?

De ce pentru unii dintre noi bucuria vine din cresterea soldului de cont iar pentru altii scaderea lui contra unei sesiuni de cumparaturi? Ei bine, exista doua abordari. Prima dintre ele sustine ca relatia noastra cu banii depinde de credintele mostenite si respectiv de educatia financiara primita in familie. Cea de-a doua sustine ca ne nastem economi sau risipitori, mai exact cu un creier inclinat catre una sau cealalta dintre tabere.
Sa incepem cu prima abordare, cea a mostenirii semnificatiilor legate de bani. Ca multe alte lucruri, relatia noastra emotionala cu banii, incepe in copilaria mica. Acolo se afla originea echivalentelor automate pe care le facem in legatura cu aspectele financiare ale existentei. Bani = fericire, bani = rusine sau bani = valoare, toate acestea sunt doar cateva exemple de echivalente primite transgenerational in frageda pruncie. Asta nu ne scuteste ca, odata ajunsi adulti, sa luam decizii cu impact financiar pe baza unor legaturi aflate undeva in bezna mintii noastre inconstiente.

Cum functioneaza? De pilda, am auzit de nenumarate ori afirmatia „eu negociez salarii pentru altii, dar cand vine vorba sa fac asta pentru mine… nu pot”. Incapacitatea de a-mi negocia salariul are la baza echivalenta bani = rusine. Similar, Porche-ul parcat in fata blocului de garsoniere dovedeste echivalenta bani = valoare. Echivalenta bani = fericire explica de ce muncim un an pentru un concediu exotic sau o viata pentru casa ideala. Sa mentionam si educatia financiara primita in familie…

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unslplash.com.