Limbajul subtil al florilor: flori in culorile solidaritatii

1
De Gavrila Alina
29 mart. 2022

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, culorile steagului ucrainian au devenit, la nivel mondial, un simbol al luptei pentru libertate.

Iar in semn de solidaritate si de apreciere a eroismului ucrainienilor, firul de martisor a fost, pe alocuri, galben cu albastru anul acesta, brosele din piept- inimi in culorile steagului ucrainian, florile de 8 martie- galbene, in vaze albastre.

Sau buchete de flori galbene si in tonuri de albastru. Poate o combinație de zambile cu narcise. Zambilele sunt parfumul primaverii, iar narcisele ne aduc starea de bine si optimismul, de care avem atat de multa nevoie, mai ales in aceasta primavara. A, si mai stim un secret! Narcisele sunt florile preferate ale femeilor din zodia berbecului.

La sfarsitul anului trecut, Institutul Pantone a declarat culoarea anului 2022, respectiv Very Peri. O combinatie de tonuri de albastru cu nuante rosu-violet, culoarea anului 2022 incurajeazainventivitatea si creativitatea, fiind un simbol al schimbarilor aduse in lume, odata cu pandemia. In lumina evenimentelor recente din Ucraina, in semn de solidaritate, celebrul institut Pantone, declara inca două culori definitorii pentru anul in curs. Galben si albastru. Mai exact Freedom Blue and Energizing Yellow. Exact ce transmit si florile in aceasta coloristica.

Galben nu mai inseamna demult culoarea geloziei, ci energie, vitalitate, buna dispozitie, zambete si veselie. Iar daca adaugam si un strop de libertate si infinit, obtinem un buchet ce debordeaza de optimism si speranta pentru vremuri mai linistite.

Galbenul energizant al freziilor, narciselor si lalelelor, alaturi de albastrul calm al irisilor și hortensiilor sunt dovada ca ”raspunsul nostru la culoare este intens emotional, iar florile pot fi un catalizator pentru sentimente care stimuleaza mai mult decat simturile noastre de vedere si miros”, asa cum afirma Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute.

Oricum, indiferent ce aranjamente florale preferam ori alegem sa oferim in dar, indiferent de simbolistica si culoare, florile raman modul perfect a ne insenina si infrumuseta casele, dar mai ales zilele. Aduc liniste, stare de bine și pace- măcar interioara.