Friptura de pui la cuptor cu cartofi dulci si curmale (si o salata bonus)

friptura de pui la cuptor
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
5 nov. 2018

Daca iti place carnea de pui si esti pregatita sa incerci o reteta putin mai exotica, iti recomandam friptura de pui la cuptor, cu cartofi dulci si curmale.

Este delicioasa si va deveni in scurt timp una dintre retetele tale preferate. Trebuie neaparat sa o pregatesti atunci cand iti vin socrii in vizita sau cand prietenii vin pentru seara de film. Cu siguranta o sa fii laudata.

Sa ai la indemana ceva de scris si un caietel, prietenele tale vor dori sa incerce si ele aceasta reteta. Iar dupa ce pleaca, poti sa faci salata pe care ti-o oferim ca bonus. O imparti doar cu iubitul tau.

Ingrediente pentru friptura de pui la cuptor, cu cartofi dulci si curmale:

60 ml otet de cidru de mere;

60 ml ulei de masline;

60 ml de apa;

8 catei usturoi, pisati;

1 lingura de sare;

2 lingurite de piper negru, proaspat rasnit;

2 pui de aproximativ 1,5 kg fiecare (taiati in bucati: 2 aripi, 2 pulpe, 2 ciocanele si pieptul de pui in 2 jumatati);

3 cartofi dulci, mari, cu coaja, taiati cubulete;

12 curmale mari, uscate, taiate in jumatati;

Ierburi aromatice proaspete: patrunjel, marar si cepsoara, taiate marunt.

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 210 grade Celsius. Amesteca impreuna otetul, uleiul de masline, usturoiul, sarea si piperul. Pune carnea de pui intr-o tava suficient de mare incat carnea sa incapa pe un singur strat, apoi adauga cartofii dulci si curmalele.

Toarna deasupra sosul obtinut din amestecul de otet si ulei si apoi amesteca bine cu mainile pana ce marinada acopera toate ingredientele.

Aseaza apoi pe fundul tavii cartofii si curmale, iar carnea de apoi aseaz-o deasupra, intr-un singur strat, cu pielea in sus.

Se tine la cuptor timp de 60 de minute sau pana ce cartofii devin moi (ii poti testa cu o furculita) iar carnea de pui este ferma iar pielea s-a rumenit. Se lasa la racit timp de 15 minute inainte de a se servi.

Bonus: o reteta usoara de salata de pui, cu resturile ramase de la friptura

Rupe in fasii mici carnea de pui ramasa si toaca marunt cartofii si curmalele. Pune-le impreuna intr-un castron, adauga o cantitate generoasa de pudra de curry si o lingura de chutney de mango (sau gem de caise) si apoi amesteca-le.

Apoi adauga maioneza cat sa se lege ingredientele si asezoneaza cu sare si piper. Adauga o ceapa rosie, taiata marunt si, daca iti place sa fie putin crocanta, cateva migdale coapte, maruntite. Se serveste pe frunze de salata verde.

Foto: Instagram – Ben Milbourne