Aceasta este luna din an in care au loc cele mai multe divorturi. Care este explicatia

1
De Cristiana Astefanoaiei
10 sept. 2023

Exista un timp si un anotimp pentru majoritatea lucrurilor din lume, iar asta include si marile mutari in relatii. Daca vara oamenii se cupleaza si este, de asemenea, sezonul nuntilor, atunci cand se produc cele mai multe despartiri? Oamenii de stiinta ne raspund.

Cand au loc cele mai multe divorturi? Raspunsurile pot fi date doar pe baza de statistica. Intr-o singura luna din cele 12 s-au inregistrat mai multe divorturi.

Potrivit FindLaw, am putea la fel de bine sa inlocuim luna martie din calendar cu „Luna divortului”. Site-ul, care este folosit pentru informatii juridice gratuite, spune ca in luna martie a inregistrat o crestere de 50% a cautarilor pentru cuvintele „divort, dreptul familiei si custodia copiilor”.

Perioada in care au loc cele mai multe divorturi

Statisticile privind luna in care au loc cele mai multe divorturi pot varia de la o tara la alta si de la un an la altul. Nu exista o regula universala care sa indice o luna specifica pentru divorturi in intreaga lume. Cu toate acestea, in multe tari, exista tendinta ca numarul divorturilor sa creasca in lunile de primavara si de vara.

Un studiu privind depresia de sarbatori a observat ca, dintre cei care isi insala sotii, 56% dintre barbati si 42% dintre femei fac acest lucru in perioada sarbatorilor. Informatiile sunt furnizate de doctorul Bonnie Eaker Weil, terapeut matrimonial de renume, autorul cartii Make Up, Don’t Break Up. Asadar, putem spune ca multe relatii se termina, de fapt, in decembrie, dar pe hartie se pune semnatura tocmai in martie.

Analistii au o explicatie pentru acest lucru. Oamenii reprima multe probleme pe care le-ar putea avea pentru a evita sa strice sarbatorile pentru toti ceilalti.

M-am casatorit si am divortat inainte de 30 de ani. Iata ce am invatat!

Desi se gandesc de ceva timp la divort si iau masuri, cum ar fi terapia de cuplu pentru a-si salva casnicia, pot amana decizia de a depune o cerere pentru a evita un stres suplimentar in timpul sarbatorilor”, a declarat pentru FindLaw avocatul Mark Ohnstad.

Motive pentru care luna martie inregistreaza cea mai mare rata a divorturilor, in medie

Reevaluarea relatiei

Pe masura ce se incalzeste vremea si se apropie sezonul estival, oamenii pot simti nevoia sa-si evalueze relatiile. Vacantele de vara sau concediile pot oferi timp si spatiu pentru reflectie, ceea ce poate duce la luarea deciziei de a divorta.

Inceputuri noi

Multi oameni vad primavara si vara ca o oportunitate pentru inceputuri noi si schimbari in viata lor. Acest lucru poate include si sfarsitul unei relatii sau divortul.

Tensiuni sezoniere

Datorita cererii crescute pentru sarbatorile de iarna, unele cupluri aleg sa ramana impreuna pana dupa sezonul sarbatorilor inainte de a solicita divortul.

6 motive pentru care o femeie puternica nu se teme sa divorteze

Care e perioada cu cele mai putine divorturi?

La fel ca si in cazul lunii cu cele mai multe divorturi, luna cu cele mai putine divorturi poate varia in functie de tara si de an.

Totusi, in unele tari poate exista o usoara tendinta de scadere a divorturilor in timpul lunilor de iarna. Probabil pentru ca in decembrie sau ianuarie oamenii pot fi mai putin predispusi sa ia decizii majore sau sa faca schimbari in timpul sarbatorilor de iarna sau in primele luni ale noului an.

De asemenea, este important sa mentionam ca numarul divorturilor poate varia in functie de anumite perioade economice sau evenimente sociale, si nu neaparat in functie de luna.

Foto: Freepik.com